Žitné dalamánky
Suroviny
Porce: Asi 20 ks - dle velikosti
Nutriční hodnoty
Energie | 8 547 kJ / 2 043 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,30 g |
Tuky | 14,78 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 18 mg |
Sodík | 6,53 g |
Sůl | 16,30 g |
Sacharidy | 395,96 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou,) zkusila jsem v ní a šlo to.
Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 5. 2009 20:43
Mirčo, dalamánky určitě vyzkouším, už mám uloženo.
Posílám bodíka.
Posílám bodíka.
27. 5. 2009 15:39
Suzannatak už jsem ti připsala do receptu jak na to při ručním zpracování(nebo robotem).Snad jsem pomohla a budu ráda když dáš vědět jak se povedly.
27. 5. 2009 14:18
suzano, určitě bych to těsto udělala klasicky úplně stejně, jak třeba na koláče, to znamená kvásek, mouka a vše, co je zde napsáno a propracovat vařechou. Já mám dojem, že ani autorka nemá vlastní pekárnu a já jsem donedávna dělala těsto v ruce. Takže, pokud už jsi někdy dělala kynuté těsto, tak dej vše, jak je napsáno a kvásek zvlášt, aspoň já ho tak vždycky dělala. Je napsaná voda, nebo mléko. Použij asi spíš mléko.
27. 5. 2009 13:51
Take patrim k tem, co nevlastni pekarnu, presto bych tyhle dalamanky rada vyzkousela, protoze vypadaji naprosto uzasne S kynutym testem mam pramalo zkusenosti, proto bych zdejsi kucharinky pozadala o radu, jak na to, pri rucnim zpracovani. Predpokladam, ze se nejdrive udela kvasek, necha se tak 15 minut kynout, prida k ostatnim ingradiencim a vypracuje vlacne testo. A jak dlouho to pak mam jeste nechat kynout? Hodinu? Prosim poradte
27. 5. 2009 08:17
DzungiloJak už jsem psala v poznámkách tento recept je určen pro ruční zpracování,jen já jsem ho zkusila v pečce co to udělá(rozbil se mi totiž robot).Jinak pekárnu také osobně nevlastním a veškerá těsta zadělávám buď ručně nebo robotem.Zadělá se to stejně,jen u pekárny je ta úleva že ti vytvoří klima pro kynutí a člověk nemusí hledat teplé místo po bytě.
Je to přesně jak píše TejajaDřív takového nic nebylo a taky se peklo o stošest.Tak se neboj,zkus a dej pak prosím vědět jak chutnali
Jano R.opravdu zkus i jiné mouky-celozrnnou,žitnou,grahamovou,..stojí to za to.Ta chuť je vždy jiná,daná typem mouky a je to opravdu dobréJestli máš strach,zkoušej přidávat po troškách-nahradit třeba 50g hladké mouky celozrnnou,..a ucítíš na jazyku tu proměnu.
A děkuji všem za pochvalu
Je to přesně jak píše TejajaDřív takového nic nebylo a taky se peklo o stošest.Tak se neboj,zkus a dej pak prosím vědět jak chutnali
Jano R.opravdu zkus i jiné mouky-celozrnnou,žitnou,grahamovou,..stojí to za to.Ta chuť je vždy jiná,daná typem mouky a je to opravdu dobréJestli máš strach,zkoušej přidávat po troškách-nahradit třeba 50g hladké mouky celozrnnou,..a ucítíš na jazyku tu proměnu.
A děkuji všem za pochvalu
27. 5. 2009 07:31
dzungila, všetky recepty, kde sa používa pekáreň, dokážeš v pohode urobiť aj bez nej. Pekáreň je v obehu posledných pár rokov, dovtedy o nej nikto nepočul, a chleby sa piekli, koláče miesili a kysnuté cesto kyslo Ja každé kysnuté cesto robím už 35 rokov v robote, slúži mi ešte stará ETA 022, na ktorú doteraz dostať v pohode náhradnú diely. A mnoho ľudí nemá robot a miesi cesto ručne. Ide o obyčajné kysnuté cestá, len sa podľa potreby menia dochucovadlá. Takže sa neboj, pekáreň-nepekáreň, rob si všetky recepty po svojom. Uvidíš, že to bude v pohode. Je jedno, kto cesto vymiesi, či pekáreň, či robot alebo tvoje ruky s varechou. Je to síce viac námahy, ale výsledok ten istý
26. 5. 2009 22:52
Tejajo, tys mi fakt dodala odvahu a já asi fakt neodolám, zkusím těsto umísit ručně a ty dalamánky prubnu upéct Také jako ostatní jsem se na výtvory z pekárny jen dívala s tím, že to ručně nebude tak umísené jako z pekárny a tudíž ani výsledek nebude nic moc. Ale hodně lidí dokáže upéct chleba i bez pekárny, tak by to snad mělo jít i s rohlíčky nebo s dalamánky. Jen to chce zkusit, takže recept už ukládám a vyzkouším.
26. 5. 2009 21:27
Už se těším, jak si je upeču (taky bez pekárny ), Jani R. - Terezka má pravdu a i já jsem ti to řčíkala několikrát, žitná mouka je skvělá a i hlavně pro diabetiky - jen bacha na dobu záruky - žlukne rychleji než pšeničná (ale zas ne o tolik!!!!)
26. 5. 2009 21:22
tetaja, díky moc za radu! Jak někde vidím, že se používá na přípravu těsta pekárna, tak se o recept ani nepokouším. Ale tohle teda prubnu...!
26. 5. 2009 20:54
dzungila, na túto dobrôtku nepotrebuješ pekáreň, cesto pripravíš klasicky a necháš vykysnúť.
26. 5. 2009 20:38
Pekárnu nemám, tak se aspoň pokochám...
Vypadají opravdu luxusně. Jak dalamánky, tak i fotky!
Bodík k tomu!
Vypadají opravdu luxusně. Jak dalamánky, tak i fotky!
Bodík k tomu!
26. 5. 2009 18:25
Janka neboj sa Pečiem chlieb a nikdy nie z čistej pšeničnej múky. Vždy miešam s celozrnnou, grahamovou alebo ražnou múkou. A nestane sa aby bol problém. ražná múka je naopak veľmi chutná
26. 5. 2009 16:24
No, já si to ukládám, Trochu se bojím té žitné mouky. Cokoliv jsem zatím dělala z jiné, než klasické hladké, nebo polohrubé, nebylo nic moc. Ale dalamánky zbožňuji. Musím si ale na jejich výrobu nejdříve zajet pro tu hrubozrnnou sůl. Už o tom mluvím dlouho, ale tomu mému se nechce jet do Lídlu, nebo Kauflandu jen kvůli soli Ale jinak, jsou, jak živé, Miruš! +
26. 5. 2009 15:06
Mirčo, já dalamánky zbožňuji a tyto vypadají skvěle!!! Velký bodík!
26. 5. 2009 14:48
Zkusím, vyzkouším,vypadají krásně a fotopostup je super jsou na bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 6 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 10 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 14 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Právě bylo uvařeno:
Jednoduchý domácí chleba
jitule248 uvařila před 11 minutami
Marlenka jednoduchá, výborná
611Elenka uvařila před 1 hodinou
Krkovička s kuřetem a žampiony v lorně
Lisa444 uvařila před 2 hodinami
Salát s kuřecím masem
Jitka J. uvařila před 3 hodinami
Bezová limonáda
MagdalenaMarie uvařil před 4 hodinami
Pečené vepřové koleno
Hadryk uvařil před 6 hodinami
Balkánská pomazánka s pórkem
jjirka uvařil před 6 hodinami
Kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou
adamos uvařila před 7 hodinami
Kynuté knedlíky, které se vždy povedou
denitek uvařila před 7 hodinami
Kuře à la husa
Gregusa uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Živáňská pečeně v horkém popelu: Maso ve slovenské specialitě zůstane báječně šťavnaté a brambory neuvěřitelně lahodné
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Další recepty
Tématické fráze: dalamánky z domácí pekárny žitná mouka recepty dalamánky domácí dalámánky dalamánek z žitné mouky žitný dalamánek recept žitný dalamánek dalamánky recept vyroba dalamánků jak upéct dalamánky recepty ze žitné mouky dalamánky domácí pekárna dalamanek recept recept na dalamánky recepty z žitné mouky žitná mouka těsto na dalamánky žitná mouka - recepty dalamánky z žitného kvásku dalamanky z kvasku
Suroviny: mléko, brambory, sůl, cukr, mouka, mouka hladká, droždí, voda, sůl, kmín celý
Žitné dalamánky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k5KY
30 názorů