

Dalamánky I.
Suroviny
- 1000 g hladké mouky
- 50 g sádla
- 3 lžíce oleje
- 1/2 l mléka
- 60 g droždí (2 kostky)
- 2 lžičky moučkového cukru
- lžička kmínu
- sůl
- kmín
- sůl na posypání
Postup přípravy receptu
Do větší mísy dáme mouku, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlahého mléka a přidáme cukr.
Když kvásek vzejde, přidáme vychladlé rozpuštěné sádlo s olejem, kmín, sůl a zbylé mléko. zaděláme středně tuhé těsto. Mírně pomoučníme, přikryjeme utěrkou a odstavíme na teplé místo vykynout.
Poté vykrajujeme asi 60 g velké kousky, vytvarujeme bochánky a necháme znovu kynout.
Asi po 15 min. Bochánky rukou lehce rozválíme na šišky.
Položíme na vymazaný plech (sádlem), potřeme rozšlehaným vejcem.
Uděláme uprostřed dost hlubokou rýhu, posypeme kmínem, solí a pečeme v troubě (180°-200°C) asi 20-25 minut.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dalamánky I.
-
Vypadaji pekne, ale co to tak zkusit z kvasku. Ona ta mazlava konzistence a nakysla chut je proste o necem jinem. Btw pro me je vzdy dalamanek proste malej chleba. Nic vic.
-
Těsto jsem si nechal udělat v pekárně ,a jsou opravdu super ,peču znova a znova
-
Dobrý den. Dnes jsem zkoušela péct dalamánky, chuťově jsou dobré, ale mají hrozně tvrdou kůrku..
Nevíte čím by to mohlo být? Nemáte někdo podobnou zkušenost..
-
Recept je výborný. Díky za něj.
-
Také jsem dělala z poloviční dávky a jsou dobré
Udělala jsem jich 18, akorát to naříznutí mi teda moc nevyšlo, ale neva
-
dnes je budu péct,také z poloviční dávky a přidám tam lněné a sezamové semínko...tak mi držte palce
-
Dnes jsem pekla z poloviční dávky, přidávala jsem trochu mléka, ale to může být moukou. Jinak podle názvu bych čekala ve složení nějakou celozrnou mouku, ale potřebovala jsem pečivo a tenhle receptík ještě neměl fotku
Jinak
trošku víc se mi připekly