Zásmažka - Jíška
Některé zdejší recepty jsou stavební kameny pro začínající kuchaře a kuchařky. Jedním z nich je správně připravená jíška. Můžete si ji připravit ke krátkodobému skladování v chladničce. Stačí ji po dohotovení uložit do vhodné uzavíratelné nádoby.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 143 kJ / 34 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,98 g |
Tuky | 0,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zasmažkou můžete zahustit polevky (čočková). Zásmažku je možno udělat i bez cibulky. Tohle není žádný světaznalý recept, ale znám i takové začínající kuchařky, které neví jak se zásmažka dělá, tak to je hlavně pro ně. :)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 7. 2019 07:31
18. 7. 2019 07:30
21. 2. 2016 15:58
7. 12. 2013 12:45
7. 12. 2013 03:35
13. 5. 2013 13:37
Karinka:
11. 12. 2012 12:24
Špagetka má pravdu,že je nejlepší z přepuštěného másla, to si kupuji v Německu v půlkilovém kelímku.
11. 12. 2012 12:11
24. 11. 2012 17:53
Mouka se dá opéct nasucho v pánvi až začne vonět ucítíte hezkou vuni a pak se muže přidávat olej aby se vše spojilo.Pak do dřezu s vodou pořádně ochladit pánev zespoda a naředit jíšku,vodou mlékem nebo smetanou.Rozmíchat a nalít k omáčce nebo k polévce
24. 11. 2012 17:01
27. 8. 2012 12:58
27. 8. 2012 12:49
27. 8. 2012 12:47
24. 2. 2012 18:07
"Jak ale zásmažku, jak jíšce říkaly naše babičky, připravit, aby byla výborná? Existuje na to pár triků...
Zásmažka z převařeného másla má nejlepší chuť. Při přípravě dbáme na množství mouky a másla – musí být stejné na váhu. Zásmažka nesmí být tekutá, ale má být tuhá a oddělovat se od stěn kastrolku. Musí být usmažená, aby neměla moučnou chuť.
Bílá zásmažka se smaží jenom několik minut a používá se na př. na Bešamelovou a krémové omáčky. Žlutá zásmažka še používá na omáčky se základem z bílého vývaru.
Neexistuje univerzální jíška!
Zjednodušeně řečeno, jíšky se připravují pražením mouky na omastku. Druhy jíšek jsou ale různé, každá se hodí pro jiný druh pokrmu. Proto bychom si předem měli zjistit, jaký typ jíšky budeme do pokrmu potřebovat a na základě toho zvolit použitý omastek. Kde to zjistit? Samozřejmě v receptu! Tam většinou bývá uvedeno: připravte si světlou (nebo tmavou) jíšku. Jaký je v tom rozdíl? Pro světlou jíšku se hodí více čerstvé máslo nebo ještě raději Hera (pokud máslo, volte tzv. „přepuštěné", které jste zbavili vody, a tak se tolik nepřipaluje), pro tmavou, kde delším smažením dosahujeme ostřejší chuti, můžeme volit i sádlo nebo rostlinný olej."
24. 2. 2012 18:00
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 5 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 6 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 7 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 17 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Právě bylo uvařeno:
Hrachová kaše s cibulkou
Kody74 uvařila před 6 minutami
Vydatný kuřecí vývar
Kody74 uvařila před 7 minutami
Čočka na kyselo
Foxina uvařila před 51 minutami
Šumavské dalamánky
TAkova uvařila před 1 hodinou
Hrnkové knedlíky z mikrovlnky
terkaferka13 uvařil před 2 hodinami
Kuřecí tarhoňa z jedné pánve
Simpfe uvařila před 2 hodinami
Nejlepší pudinkáče
EvaZajacova uvařila před 2 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Katerina007 uvařila před 3 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Dohnalova uvařila před 4 hodinami
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Lucie1982 uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí polévka kaldoun se žemlovými knedlíčky: Recept podle babičky Dášky miluje celá rodina. Příprava je snadná, chuť božská
Retro okurková omáčka podle ČSN: Překvapí neobvykle delikátním spojením kyselých okurek a smetany
Zahušťování polévek, omáček a zeleninových jídel: Z více možností si vybere úplně každý
Další recepty
Tématické fráze: jíška recept jíška jak se dela jiška jak se dělá zásmažka zasmazka do polevky tmavá jíška recept jak udělat jíšku tmavá jíška jíška z mouky zásmaška jíška do omáčky jiska do polevky recept na jíšku zásmažka do guláše recept jiska jíška do omáčky recept jak se dělá tmavá jíška jak udelat jisku do omacky světlá jíška jak udělat tmavou jišku
Suroviny: cibule, mouka hladká, olej
Zásmažka - Jíška
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqQz
40 názorů