Jáhlová kaše s mákem
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 2 010 kJ / 480 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,93 g |
Tuky | 14,52 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 7 mg |
Sůl | 0,01 g |
Sacharidy | 68,80 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 1. 2020 18:18
tejaja:
14. 1. 2020 18:12
magdalenka: Vravíš mi z duše. Niet k tvojim slovám čo dodať.
14. 1. 2020 16:37
magdalenka: Docela jsi mne rozesmála s tou bránicí. Máš naprostou pravdu! Kdyby ti, kteří používají pro tu tukovou blánu název "bránice" věděli jak ne moc pěkně skutečná bránice vypadá, tak už by to neříkali, no leda tak hladoví pejsci by tu bránici baštili (vařenou). Zdravím!
14. 1. 2020 16:26
tejaja (moderátorka): Dík za odpověď. Tak přemýšlým, kde se vzal ten zvyk spařovat jáhly. Možná to bude tak, že se to podle starých kuchařských knih dělá automaticky i nadále, přesto, že to už třeba není zapotřebí, protože před třeba sto a více lety to skladování obilovin určitě nebylo moc dobré, spíše naopak. No ráda to zkusím podle tebe, jen musím vymyslet něco "na slano" (to nebode problém, bude to možná něco s houbami). Tvoje kaše se mi líbí, ale sladké já nemůžu, a hřešit v jednom kuse také nemůžu. Ale už jsem si zvykla. Buď hodně zdráva!
14. 1. 2020 11:19
tejaja: tiež som si všimla, že pri receptoch s prosom sa píše o sparovaní horúcou vodou...myslím, že nikto nevie, prečo a načo...len sa to tak má... že je to o nejakom zdedenom zvyku...tak, ako ľudia lúpu šampiňóny - nikto nevie, prečo a načo... a podobných zvykoch je asi veľa (napr. huby neumývajú...klíčky v cesnaku sú jedovaté, asi nejaká fóbia, že ich to zabije... ale rezancové cesto po vyvaľkaní sušia veselo na novinách, lebo to tak robila babička a nikomu sa nič nestalo...alebo tuková blana z brucha ošípanej sa volá bránica...tá bránica ma vytáča asi najviac, ale nemá zmysel sa hádať...)
14. 1. 2020 09:23
MamlajdaD: V kuchyni na polici mám 3 dózy, rovnaké, len v jednej je pohánka, v druhej kuskus a v tretej pšeno. Sypem to tam z tých 5 kg vreciek. Potrebujem, nasypem do misky, prepláchnem studenou vodou a varím. A skutočne nie je pšeno horké, to nie je o zvyku na horké. Možno kedysi boli, keď nebolo obilie uskladňované v dobrých podmienkach, možno je vyšľachtená odroda prosa, ktorá má iné vlastnosti ako kedysi, všetko sa šľachtí. Neviem, ale nemám ho horké, veď by som to nezjedla. Inak proso má jemne sladšiu chuť ako ostatné obiloviny.
13. 1. 2020 23:35
tejaja (moderátorka): Nejen v novějších a současných receptech, ale i ve starých kuchařských knihách, starých třeba 80 let, všude se doporučuje dvojí spařování, alespoň tady v Česku se to tak dělá. A nejedná se o staré jáhly. Třeba jste u vás na mírnou nahořklost zvyklí, ale to se mi nezdá. Proto jsem Magdalence doporučovala to spařování. Pořád mi nejde do hlavy, že to neděláš a jáhly nahořklé nemáš. Fakt mi to nejde do hlavy. Ale věřím ti, jen to musím někdy vyzkoušet, jaké je to bez toho spařování. To mi nedá pokoj, dokud to nevyzkouším. Zdravím tebe i Magdalenku!
13. 1. 2020 16:53
tejaja: presne, rozklad tukov to bude... myslela som stuchnuty tuk.
13. 1. 2020 14:11
magdalenka: Nemyslela som stuchnutie, ale pšeno oxiduje, resp. tuk na jeho povrchu. Ak niečo stuchne, znamená to, že to stálo vo vlhkom prostredí. Ani ja šampiňóny nelúpem, tiež nevidím dôvod lúpať huby.
13. 1. 2020 11:17
tejaja:myslim, ze ak mi stuchne pseno, nejakym preplachovanim to nezachranim... Ale odbornik nie som. Baklazany nedavam potit. Sampinony nelupem... Nevidim dovod.
13. 1. 2020 09:32
Tak opakujem, ja takú skúsenosť nemám a nikdy nepreplachujem. Ak pšeno niekomu horkne, znamená to, že je dlho skladované v nevhodných podmienkach. malo by byť v tme a chlade. Ja si kupujem pšeno priamo z mlyna v 5 kg plátených vreckách, teda aj stojí istý čas, a horké nie je. To mám ako s tým potením baklažánu, žiadne potenie nevykonávam, príde mi tých vypotených minerálov škoda, a nikdy som baklažán horký nemala. Ale každý robí podľa svojho.
12. 1. 2020 22:00
magdalenka: Magdi a ty jáhly (pšeno), ty si předem propláchla horkou vodou? Dělá se to dvakrát, právě proto, aby se jáhly zbavily hořkosti. Dobře to připomíná "bystrouška" v prvním komentáři. Zdravím!
12. 1. 2020 21:47
tejaja: ja som už mala pšeno horké. Len neviem, či to bolo spôsobené starnutím u mňa v špajzi, alebo som ho už také kúpila.
12. 1. 2020 18:28
tejaja: Já jáhly taky dvakrát před vařením spařuji . Jednou jsem někde četla, že čím jsou jáhly starší, tím prý víc hořknou. Nevím, jestli je to pravda...
12. 1. 2020 15:10
bystrouska: Urobím si to niekedy podľa teba, díky za tip.
K tej horkosti: Pšeno kupujem a jem oddávna, ešte v čase, keď som sa vydala a to je už niekoľko desaťročí. Vždy len prepláchnem studenou vodou a varím. Ešte nikdy sa mi nestalo, žeby bolo horké. Neviem, odkiaľ sa to berie, tá myšlienka o horkosti, ale fakt som pšeno horké namala ani raz.
K tej horkosti: Pšeno kupujem a jem oddávna, ešte v čase, keď som sa vydala a to je už niekoľko desaťročí. Vždy len prepláchnem studenou vodou a varím. Ešte nikdy sa mi nestalo, žeby bolo horké. Neviem, odkiaľ sa to berie, tá myšlienka o horkosti, ale fakt som pšeno horké namala ani raz.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 2 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 4 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 6 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 17 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 19 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
IvanaMiskova uvařila před 4 minutami
Pikantní majonézová křidélka
radekhk uvařila před 11 minutami
Pórková polévka
Adela_Senti uvařila před 45 minutami
Vepřová játra na slanině
Martas6 uvařila před 53 minutami
Rebarborový koláč
tara23 uvařila před 1 hodinou
Nakládané řízky
Julia Oskerova uvařil před 1 hodinou
Vláčně tvarohová bábovka s kandovaným ovocem
sikorova4@seznam.cz uvařila před 1 hodinou
Ořechová bábovka
Jardam uvařil před 2 hodinami
Mrkvový salát s vejci
Petra Dvor. uvařila před 2 hodinami
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Adela_Senti uvařil před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Další recepty
Tématické fráze: jáhlová kaše recept jáhly recepty recepty z jahly jahly/pseno pohanková kaše s mákem
Suroviny: jáhly, voda, mák mletý, banán, šťáva citronová
Jáhlová kaše s mákem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/94yJ
16 názorů