Pohanková kaše

lenka-m Kuchařka:

Sladká jídla 12 názorů

55

Suroviny

20 dkg pohanky
3 dcl mléka
sůl
cukr
mletá skořice
máslo
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku vsypeme do osoleného vroucího mléka, dobře promícháme. Odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením ubývají nejcennější látky - rutin a vitamíny.

  2. Porce kaše pokapeme máslem a posypeme cukrem a skořicí. Můžeme do pohanky vmíchat osmaženou cibuli, podušené houby nebo brynzu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pohanková kaše

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Tahle pohanková kaše je moje nejoblíbenější:yes:

    tejaja: sama jsem kolikrát poznala, že...Nie všetko, čo sa píše na internete, musí byť aj pravda.....:-)
    Ale předpokládám, že náš největší producent pohankových výrobků ví, co píše. Tuhle jeho radu o termicky zpracované pohance znám a také předávám dál.
    A že Karel Šmajstrlu doporučuje?:-))Nedívím se. Je výborný, ochotný a hlavně - mnoha lidmi osvědčený;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tejaja: souhlas, proto jablka neloupem např.do štrúdlu, ani do kompotů, směsí, k masu atd, zrovna tak hooodně málokdy loupu rajčata, a když,tak šlupky usuším a použiju.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Inak ešte ma napadlo, že pohánka obsahuje rutín, vie snáď každý. Ale málokto už vie, že rutín obsahujú aj jablkové a paradajkové šupky,banány, broskyne, kiwi, lesné plody a tiež výluh z bieleho a zeleného čaju. ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tejaja: V tom souhlasím, pro pohanku z Jablonce do Frenštátu?:-D:-D:-D:-D:-D:-D
    Jinak, ale na netu se fakt dočteš naprosto protichůdné informace, která že ta pohanka je lepší po zpracování - mechanicky, či termicky a každý způsob má své obhájce. Takže tady si asi bude každý myslet to své.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: Nie všetko, čo sa píše na internete, musí byť aj pravda. Ono sa za studena síce čiastočne ewnzýmy zachovajú vpo väčšom množstve, ale rutín zmizne skoro úplne. Ale tvoj názor ti neberiem. Mňa skôr jemne nahnevalo presné doporučenie, od akého výrobcu pohánku kupovať.;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    tejaja: ;-) Na stránkách věnovaných pohance se píše přesný opak:

    "Při vyloupávání pohanky ze slupky se používají dva způsoby. Lepší je mechanické loupání, kdy se pohanka loupe za studena, mechanickým obrušováním, takže nedochází k ovlivnění kvality enzymů atd…
    Při loupání za tepla se zrno nejdříve napaří, zahřeje, ochladí a pak oloupe. Tento způsob ale pohanku částečně znehodnotí."

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Karel Mohyla: Ste na omyle. Termicky lúpaná pohánka sa lúpe síce pri vyššej teplote, ale veľmi kratučký čas. Pohánka mechanicky lúpaná má všetky prospešné látky obsiahnuté v tobolke preč. A keďže najdôležitejšia zložka - rutín - sa nachádza práve v šupke, v samotnom semene pomenej, nie je práve dobré ju olúpať a vyhodiť preč.
    Alebo žeby šlo o reklamu? ;-)

    Odpovědět

  • Karel Mohyla Karel Mohyla(neregistrovaná)

    Když se tak dívám na ty obrázky pohankové kaše, je podle barvy zřejmé, že se jedná o "termicky" loupanou pohanku. Čili vlastně zničenou v ohledu účinných látek, pro které hlavně pohanku jíme. Kupujte raději mechanicky loupanou ze mlýna Šmajstrla ve Frenštátě pod Radhoštěm.;-)
    Karel.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    A mně se nezdá kategorie, do které je to zařazeno... pohanka přeci není luštěnina, ale spíš obilovina...

    Odpovědět

  • Agabata Bogačov Agabata Bogačov(neregistrovaný)

    Sexy. :-p :-O :-) :yes: :-)) :-D :-*

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já mám recept na sladkou kaši z pohanky - v poměru a 1,5 l mléka a 3/8 l pohanky. Na slanou kaši pak na 1 l vody 300 g pohanky. Ale je fakt, co si pamatuju, že děda miloval kaši hodně hustou a já mám zas radši řídčí ;-) Takže myslím, že stačí, aby si to každý zředil podle sebe, berme to jako orientaci ...
    Jo jinak mě udivilo, že tu tak základní recept chybí :yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Akosi sa mi nezdá to množstvo mlieka...

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo