Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké mandlové

Linecké cukroví asi nechybí na žádném vánočním stole. Recept má každý svůj vlastní, z Hery, s přidáním pudinkového prášku, škrobu...Ale klasika našich babiček je 3:2:1. A je to o zpracování těsta především. Studené suroviny, studené ruce, a rychlost. Ale vyzkoušejte trochu upravenou klasiku, s mandlemi.

Hodnocení receptu je 3,5 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 38 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 8 min

38 min (30 min příprava + 8 min tepelná úprava)

4. 12. 2020 19:40

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie13 034 kJ / 3 115 kcal
Bílkoviny41,38 g
Tuky189,98 g
Vláknina11,10 g
Cholesterol 723 mg
Sodík 20 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy304,45 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Se základem 3:2:1 lze experimentovat. Mandlí je možno dát víc - ale nepřekročila bych 50 g, opražením nasucho před mletím se zvýrazní mandlová chuť. Můžeme použít i mleté ořechy, ale tam ubrat mouku i máslo - např. 40 g ořechů = o 30 g méně mouky a o 10 g méně másla. No a také lze - a doporučuji - k základu přidat nemletý mák, na toto množství cca 2 vrchovaté PL, a slepovat lemon curdem. Tyhle makové necukrujeme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Ami39

22. 5. 2021 19:21

Vypadá to báječně <3<3<3<3:-D:-D:-D:-K:-K:-8:-8.

MamlajdaD MamlajdaD

5. 12. 2020 14:20

Eja57: Děkuji za odpověď! Chtěla bych zkusit, ale nevím, jak to dopadne letos s mým pečením, neřádi záda si usmyslely, že mne bou trápit. Ale snad se aspoň na pár věcí zmůžu. ;-):-8 Jestli ano, písnu, jak to dopadlo s tou mandlovou moukou. ;-) Zdravím! :-K:-K:-K

Eja57 Eja57

5. 12. 2020 09:29

;-( teď jsem našla, že kromě těch desítek lineckých se vším možným ( prášek do pečiva, pudinkový prášek, Hera místo másla, různé poměry atd.) je tu klasika od Merylas - a mohla jsem to přilepit jen jako koment - to se omlouvám a ev. recept svůj smažu...

Eja57 Eja57

5. 12. 2020 08:50

MamlajdaD: určitě, klidně 50 g ( tedy 250 g obyč a 50 mandlové) - doplnila jsem do poznámky ještě jiné možnosti co lze se základem dělat

MamlajdaD MamlajdaD

5. 12. 2020 00:42

casino: Děkuji! ;-):-K:-K:-K

casino casino

4. 12. 2020 21:57

MamlajdaD:
Má zkušenost z výroby makronek je, že z jádrovin jsou mandle nejméně aromatické
Zde je v těstě mandlí relativně malé množství
Tedy asi i zde to na chuti patrně nepoznáte a poznat to bude snad na struktuře upečených produktů:-)

MamlajdaD MamlajdaD

4. 12. 2020 20:41

Eja57: Mám malý dotaz: bylo by možné použít místo jemně mletých mandlí mandlovou mouku? Děkuji. :-K

Eja57 Eja57

4. 12. 2020 19:51

Ano, už slyším "linecké po stopadesátéosmé"... ale tohle je nepatrně upravená klasika 3:2:1 a hlavně popsaný postup...protože je to KŘEHKÉ těsto...aspoň já to tak mám od babičky naučené

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: mouka hladká, mandle mleté, máslo, cukr moučkový, žloutek, kůra citronová

TopRecepty.cz

Linecké mandlové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qyMp