Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový koláč z křehkého těsta "Pellico"

Vzpomínka na babiččin jablečný koláč vás přiměje i k trošku pracnějšímu přenášení připraveného těsta na plech. Výsledek bude famózní. Jablíčka, skořice, vanilkový cukr a křehké těsto v tomto koláči je totiž ta nejlákavější podzimní výzva.

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

26. 10. 2023 10:46

Suroviny pro 1 plech

1 plech

Nutriční hodnoty

Energie24 785 kJ / 5 924 kcal
Bílkoviny102,24 g
Tuky175,92 g
Vláknina64,80 g
Cholesterol 777 mg
Sodík 634 mg
Sůl1,31 g
Sacharidy950,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje dětství u babičky, srdeční záležitost a voňavé dědictví. Pellico nepeču často, protože se vždycky čertím u jeho přípravy - těsto je opravdu křehké a tenké a trhá se raději než rádo. Ale ta vůně, ta výsledná chuť, to je prostě TOPka. Roky jsem těsto rozvalovala na dřevěném válu, teď jsem si pořídila silikonový - usnadní přenos na plech.

Použité největší plech, co se vejde do trouby.

Dobré chutnání!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Nadja Nadja

28. 10. 2023 00:10

Lasley: to se stává, že jen převezmeš název bez znalosti významu.;-)

Nadja Nadja

28. 10. 2023 00:07

;-) bofinka: jsi šikulka, na rozdíl ode mne umíš hledat.... :-O

Lasley

27. 10. 2023 20:49

Nadja: Přiznám se, že sama nevím, taky jsem googlila :D Skutečně mám název zažitý od babičky dýl jak 30 let, a té se už bohužel nezeptám.

bofinka

27. 10. 2023 20:36

Nadja:www.pasticceriabusnelli.it/linea_specialita.php ;-)
Prvni "puntik" je Panettone, druhy "puntik" dolce Silvio Pellico

Marie Svarcova Marie Svarcova

27. 10. 2023 09:33

:-)<3:yes::yes: koláč je výborný a příprava jednoduchá - spodní těsto vyválím přímo na pečící papír ustřižený na velikost podle potřeby, dám na plech nebo pekáček rovnou s papírem. Horní těsto vyválím opět na papír, přesně velký podle plechu , otočím těstem na náplň a papír lehce sloupnu. ;-) je fakt, že mi odpadá ta zábava s potrhaným těstem. Pellico - italský spisovatel, ,dramatik , Pellice- obec a řeka v Italii .

Nadja Nadja

26. 10. 2023 22:45

bofinka: ;-) děkuji za ochotu, ale to jsem našla. Jen nevidím souvislost s těstem téhož jména. Ani překladač mi nepomohl, ani strejda google. :-Q

bofinka

26. 10. 2023 19:06

Nadja: Mozna Silvio Pellico, italsky vlastenec, uvezneny v Brne (na Spilberku) v obdobi Rakouska - Uherska? Ale spis ne . . . . tam mu urcite neservirovali jablkovy kolac pripraeny s Herou :-)
cs.wikipedia.org/wiki/Silvio_Pellico

Nadja Nadja

26. 10. 2023 15:47

Moje maminka dělávala křehký koláč s jablky - také se to těsto špatně válelo a přenášelo, tak spodní vrstvu na plech vždy po kouskách natlačila a vrchní vyvalovala po kouscích. Spoje byly sice vidět, ale vůbec nám to nevadilo. <3

Nadja Nadja

26. 10. 2023 15:42

:-? Proč "Pellico" - jaký je význam toho slova - nepodařilo se mi to najít.

zuzi777a zuzi777a (moderátorka)

26. 10. 2023 12:09

Tenhle typ koláče chce trpělivost při přípravě, ale miluju ho. Také nám ho babička připravovala. :-*

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: tuk hera, mouka hladká, cukr moučkový, cukr vanilkový, cukr skořice, rozinky, vejce, jablko, tuk, mouka hrubá

TopRecepty.cz

Jablkový koláč z křehkého těsta "Pellico"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDQjA