Podkrkonošské kyselo
Pro život v horách je nutné mít hodně síly a vydatný jídelníček. I proto na pravé podkrkonošské kyselo potřebujete chlebový kvásek. Tato sytá polévka s houbami byla velmi oblíbená u našich předků a v sychravém počasí si ji jistě zamilujete i vy.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 3 480 kJ / 832 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 44,98 g |
Tuky | 67,67 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 1,32 g |
Sodík | 508 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 9,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Chlebový kvásek prodávají v některých pekárnách (mazlavé těstíčko). Množství kvásku vlitého do polévky je pokaždé jiné, podle toho, jak nám vzejde. I kvásek, který se tváří, že nevzešel, funguje.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 12. 2009 12:31
Dooga, zkusím poradit, viz. odkaz, ale nevím, co na to řeknou děvčata. Myslím si, že tento kvásek by do tvé oblíbené polévky šel. Sice je na výrobu chleba, ale ten se do polévky také dává. Tak to vyzkoušej a dej nám vědět. www.labuznik.com/recipe.php?ID=17805
11. 12. 2009 11:27
No,jo, v Podkrkonoší se dělá kyselo, taky bych řekla, že to je ono Kulajda snad vznikla na Jihočesku a co kraj, to se trochu odlišuje nějakou tou ingrediencí, ale kulajda je v jádru vždycky se smetanou a to je fakt. Za kyselo dávám boda, takové polévky jsou dobrý
11. 12. 2009 11:12
kvásek si můžeš i udělat sám.
11. 12. 2009 10:55
cathleen...urcite je to kyselo.....
11. 12. 2009 10:34
Martino, není to spíš kyselo? Kulajda je smetanová, třeba s koprem, houbami, bramborem....
11. 12. 2009 10:02
Tak tu bych si dal okmžitě. Takový polívky můžu. Jen pekárna v nedohlednu a kvásek neumím. Poradí někdo?
Ale přesto +1
Ale přesto +1
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 10 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 16 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 17 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí kari kousky s kokosovým mlékem a špenátem
LycanCZ uvařila před 1 hodinou
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Veralev uvařila před 3 hodinami
Zapečená tarhoňa
Markeeta uvařil před 4 hodinami
Vepřové maso na česneku
Jitule82 uvařila před 4 hodinami
Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech
Adlla uvařila před 5 hodinami
Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou
@lucivydrova uvařila před 6 hodinami
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 6 hodinami
Ananasové řezy s mascarpone
Sendo uvařila před 6 hodinami
Špagety "Alfredo"
Panova uvařila před 7 hodinami
Zelný salát s červenou čočkou
Zizalinka uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Vítězem MasterChef Česko 2022 je Martin! Připomeňte si s námi jeho cestu soutěží i jeho nezapomenutelné hlášky
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Další recepty
Tématické fráze: kyselo kyselo z kvásku kyselo recept recept na kyselo krkonošské kyselo s houbami recept kyselo kvásek na kyselo chlebový kvásek na kyselo polévka z kvásku polevka z chleboveho kvasku kyselo bez kvásku těsto na kyselo kyselo z chlebového kvásku kvásek do kysela podkrkonošké kyselo recepty kyselo chlebový kvásek hoby naší doby recepty kulajda z kvásku podkrkonožské kyselo
Suroviny: kvásek chlebový, voda, vejce, houby sušené, cibule, sádlo, kmín celý, sůl, pepř mletý, voda
Podkrkonošské kyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QnX9
21 názorů