Podkrkonošské peciválky
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 24 052 kJ / 5 749 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,10 g |
Tuky | 179,00 g |
Vláknina | 34,00 g |
Cholesterol | 528 mg |
Sodík | 154 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 898,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Peciválky se dělávaly na Novobydžovsku a na Jičínsku a tradičně se jedly na Štedrý den.
fotonávod Mirousky z BC
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 9. 2022 11:32
Jé to znám ještě od maminky, všichni jsme je milovali, když jsem se vdala tak muž je neznal a moc o ně nestál. Byla jsem vdaná 55let, dva roky jsem vdova, udělám je ale synovy, tomu budou určitě chutnat. Díky za připomenutí,
21. 5. 2022 17:28
Já to znám už 50 let. Jen je na mžik hodím do vařící vody ( místo polévání mlékem). A u nás se jim říká BURÁTKA. Jinak je recept stejný.
17. 6. 2015 08:36
spagetka:Měla jsem je ke snídani,tak jak je napsáno v receptu...je to výborné jídlo,neznala jsem to...
17. 6. 2015 07:53
S dovolením přidám foto své dnešní snídaně, protože autorka fota mi jich dala pár sebou. U nás jsme jim říkali trouboválky. Jedná se krajový recept z oblasti Krkonoš a Jizerek. Správně by se měly ještě na povrchu polít horkým mlékem, máslem a posypat mákem. Ale muž to tak nechtěl, chutná mu to takto. Chuťově se to dá trochu přirovnat k vánočce, ale bez přísad, jako např. rozinky.
23. 4. 2013 08:15
Manželova babička /Hořice v Podkrkonoší/ peciválky dělávala. Skutečně byly plněné makovou náplní, upečené, poté napařené na pařáčku na knedlíky a přelité sirobem. Dodnes na ně a babičku vzpomíná. Škoda, že se tyto staré recepty pomalu ztrácejí
3. 1. 2012 11:54
fb.lib: Nová Paka je ale okres Jičín :))). Pocházím odtamtud a peciválky znám od mamky, jídávali je doma když byla malá .
3. 1. 2012 11:22
Tyto peciválky nejsou z Jičinska a Novobydžovska ale je to originální recept který vycházel ve starých kuchařkách a tyto peciválky se pekli v podkrkonoší na Novopacku a výš na konci 19 a začátek 20 století.Správný název receptu je Staročeské peciválky.Peciválky z Novobydžovska jsou plněné a nespařují se mlékem.Recept vložím s fotopostupem.Jinak tento recept vyskouším i protože toto jídlo mi velice chutná.
2. 1. 2012 17:53
Peciválky byla pochoutka mého dětství. Maminka je pekla (myslím z kynutého těsta) v podobě válečků plněných makovou nádivkou. Pak je máčela do směsi rozpuštěného medu s máslem a obalovala ve strohaném perníku. Rovnala je na talíř jako stříšku. Nikde jsem podobný recept nečetla. A ani nevím zda pochází z Jičínska (od maminky) nebo z Hradecka (od táty).
11. 12. 2010 10:35
Tohle jídlo znám, u nás(Vysočina) se dělá také, jen se do kynutého těsta přidává nastrouhaná brambora a poléváme je rozvařenými povidly a sypeme mákem....tohle jídlo miluju,naučila jsem se je dělat od babičky. Dobré je,že upečené peciválky se dají skvěle zamrazit a když příště nemáte čas,prostě jen spaříte,posypete a jíte
12. 5. 2010 13:14
Já jsem na tom s focením špatně, ale našla jsem fotonávod Mirousky z BC
www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1011076
www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1011076
12. 5. 2010 12:53
Já už jsem o něčem takovém slyšela, vytrácí se ty staré a dobré recepty. Trošku nerozumím téhle větě v postupu..."Upečené bochánky spaříme v míse horkým mlékem," to je jako polejeme horkým mlékem? Nejsou pak rozmočené? Tady bych fakt ocenila fotopostup, ale někteří jsou třeba chápavější. Každopádně já dávám plus za krajový recept a pozdrav do Nového Bydžova a Jičínska
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé gnocchi
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 18 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Právě bylo uvařeno:
Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
janatka uvařila před 7 minutami
Zeleninová fazolačka
hanulfilipova uvařila před 47 minutami
Kuskus s kuřecími kousky a zeleninou
cherst uvařila před 1 hodinou
Kuřecí kari kousky s kokosovým mlékem a špenátem
LycanCZ uvařila před 9 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Veralev uvařila před 11 hodinami
Zapečená tarhoňa
Markeeta uvařil před 12 hodinami
Vepřové maso na česneku
Jitule82 uvařila před 12 hodinami
Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech
Adlla uvařila před 12 hodinami
Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou
@lucivydrova uvařila před 14 hodinami
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 14 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: sirob z cukrové řepy peciválky s mákem peciválky s mákem recept sirop z cukrové řepy sirob recept na řepánky maminčiny recepty cukrova repa recepty sirob recept výroba sirobu staročeské peciválky jak se vari sirob cukrová řepa sirob vaření sirobu výroba sirobu z cukrové řepy peciválky plněné mákem cukrova řepa sirop sirop jak uvařit sirob recept na sirob sirob z řepy
Suroviny: mouka polohrubá, cukr, máslo, cukr vanilkový, kvasnice, mléko, sůl, mléko, mák mletý, máslo, med
Podkrkonošské peciválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z832
11 názorů