Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda

Kulajda patří mezi vydatnější polévky, které si můžete dát i jako samostatný chod, třeba k večeři. Co rodina, to jiná verze, univerzální recept neexistuje. My pro vás dnes máme recept na úspornější variantu, ale přesto chutnou.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby namáčení hub

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby namáčení hub)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 784 kJ /
665 kcal
Bílkoviny16,00 g
Tuky24,58 g
Vláknina33,73 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy78,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené houby namočíme na 2 hodiny do teplé vody. Krok 2: Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky, zalijeme 4 hrnky vody, přidáme scezené houby, sůl, kmín a povaříme. Krok 3: Zakysanou smetanu smícháme se 4 lžícemi hladké mouky a 1 hrnkem studené vody. Krok 4: Asi po patnácti minutách polévku odstavíme, přes sítko přilijeme zahuštěnou smetanu a pečlivě rozmícháme. Krok 5: Přivedeme k varu a ještě přibližně 20 minut povaříme. Před koncem varu můžeme přidat najemno nakrájený kopr a už nevaříme.

TIP: Časté chyby při vaření kulajdy: tvrdé houby nebo sražená smetana

Zveřejněno 17. 2. 2008

Poznámka autora toprecepty.cz

Lze připravit i z čerstvých hub nebo žampiónů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JPl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JPl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

DOBRÝ DEN,
náhodoun jsem se stavil v restauraci v Miloticích a tam jsem si dal kulajdu. Byla vynikající. A proto že máme na zahradě snad 2 arýy kopru, který rozdávám všem , tak jsem si tu kulajdu udělal . Samozřejmě ve větším (asi 15 litrů) Velmi se povedla . Něco jsem rozdal sousedům a rodině, tři dny jsme ji jedli jen samotnou. No a asi 6 sklenic jsem zavařil v mikrovlnce na další časy . Recept byl podobný jak tady , ale čerstvé houby a i trochu česneku a bohatě toho kopru. ,,toš teda tak,,

:-)<3:yes::yes: Dělám ji trochu jinak ale jako u většiny polovina rodiny ji miluje a druhá nejí. Také dávám sladkou smetanu,vejce, kopr a okyselit :-K

I kdyz receptů na kulajdu je vícero,nikdy nesmí chybět kopr a vajíčka a okyselit,jinak to nemá s kulajdou opravdu nic společného

Věra Immerova 12. 1. 2015 13:50
kulajdu dělám podle tchyně ta měla namíchany koření bobkový list, nové koření, pepř,tymián a jalovec jinak vařím stejně nakonec přidám kopr a ještě rozmíchám vajíčko dělám radši sladší jen pár kapek octa krásně voní

miluji kulajdu:-)):yes:

recept ok, ja jen pridavam kopr a smazena vajicka na cibulce a pazitkou.:-))

No, super! Já jen- u nás se do kulajdy dává i kopr a nejsem si jistá houbami, ale myslím i kolečka vajec natvrdo. Musím se zeptat syna..Ale i tak fajn! Další fotka!:-p:-)

U nás je to v podstatě stejné - kulajdu mám ráda jenom já:-8, tak že ji dělám pro sebe a pro souseda;-):-D:-D

:-8 holky Ď. Zase jsem si našla jeden receptík, co neměl foto. Tady jsem dala tu zakysku, ale většinou dělám podle toto druhého receptu a se sladkou smetanou. Jen to fakt chce trošku déle provařit. A Papričko, u ná je to s tím podobné, co miluje jeden, nemusí ten druhý a já a moje chutě už vybočují úplně.

Maris Ď. ale mně je to na prd, já nejím houby. Manžel houby miluje, ale pro změnu nesnáší kopr. Vejce a brambory sice jíme všichni, ale kulajda u nás asi nikdy nebude :-D:-D

Připravuji trošku jiným postupem, jako první vařím předem namočené sušené houby samotné, pak přidám brambory a po malé chvíli zahustím jen moukou rozmíchanou ve vodě a nechám dále pozvolna vařit nejméně 10 minut, aby se mouka provařila. Nakonec už jen zamíchám kysanou smetanu a podávám. Většinou ale dělám kulajdu z čerstvých, nebo ve vlastní šťávě sterilovaných hub s koprem a ztraceným vejcem.

Krásná fotečka, a pak že neumíš fotit.
Kulajdu jsem nikdy nejedla, ale myslela jsem, že se do ní dává kopr a vařené nebo ztracené vejce.

Merylas - krásná fotka:yes::yes::-)

Tématické fráze:
kulajda s houbami a koprem, kulajda podle pohlreicha, kulajda s houbami a koprem recept, kulajda s houbami, kulajda s houbami recept, polévka kulajda, polévka kulajda s koprem, recept kulajda s koprem, kulajda s houbami a koprem pohlreich, kulajda s koprem, kulajda polévka, polévka kulajda recept, kulajda s koprem bez hub, jak se vari kulajda, recept na kulajdu s houbami, recepty kulajda s koprem, polévka kulajda s houbami, polévky recepty kulajda, nejlepší recepty z hub, jak se dělá kulajda

Suroviny:
brambory, houby sušené, voda, smetana zakysaná, mouka hladká, sůl, kmín celý, kopr

Přidat fotografie receptu