

Kulajda
Suroviny
- 4 brambory
- 3 lžíce sušených hub
- 4 hrnky vody
- zakysaná smetana
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- kmín
Postup přípravy receptu
Houby namočíme do teplé vody. Brambory nakrájíme na menší kousky, zalijeme 4 hrnky vody, přidáme scezené nakrájené houby, sůl, kmín a vaříme.
Do zakysané smetany přidáme 4 lžíce hladké mouky a 1 hrnek studené vody.
Asi po 15-ti minutách polévku odstavíme, přes sítko přilijeme zahuštěnou smetanu a pečlivě rozmícháme. Přivedeme do varu a asi 3 minuty povaříme.
Poznámka od kuchařky
Lze připravit i z čerstvých hub nebo žampiónů.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kulajda
-
I kdyz receptů na kulajdu je vícero,nikdy nesmí chybět kopr a vajíčka a okyselit,jinak to nemá s kulajdou opravdu nic společného
-
kulajdu dělám podle tchyně ta měla namíchany koření bobkový list, nové koření, pepř,tymián a jalovec jinak vařím stejně nakonec přidám kopr a ještě rozmíchám vajíčko dělám radši sladší jen pár kapek octa krásně voní
-
miluji kulajdu
-
recept ok, ja jen pridavam kopr a smazena vajicka na cibulce a pazitkou.
-
No, super! Já jen- u nás se do kulajdy dává i kopr a nejsem si jistá houbami, ale myslím i kolečka vajec natvrdo. Musím se zeptat syna..Ale i tak fajn! Další fotka!
-
U nás je to v podstatě stejné - kulajdu mám ráda jenom já
, tak že ji dělám pro sebe a pro souseda
-
holky Ď. Zase jsem si našla jeden receptík, co neměl foto. Tady jsem dala tu zakysku, ale většinou dělám podle toto druhého receptu a se sladkou smetanou. Jen to fakt chce trošku déle provařit. A Papričko, u ná je to s tím podobné, co miluje jeden, nemusí ten druhý a já a moje chutě už vybočují úplně.
-
Maris Ď. ale mně je to na prd, já nejím houby. Manžel houby miluje, ale pro změnu nesnáší kopr. Vejce a brambory sice jíme všichni, ale kulajda u nás asi nikdy nebude
-
Připravuji trošku jiným postupem, jako první vařím předem namočené sušené houby samotné, pak přidám brambory a po malé chvíli zahustím jen moukou rozmíchanou ve vodě a nechám dále pozvolna vařit nejméně 10 minut, aby se mouka provařila. Nakonec už jen zamíchám kysanou smetanu a podávám. Většinou ale dělám kulajdu z čerstvých, nebo ve vlastní šťávě sterilovaných hub s koprem a ztraceným vejcem.
-
papričko - podívej se na http://www.toprecepty.cz/recept/1048-prava-jihoces...
-
Krásná fotečka, a pak že neumíš fotit.
Kulajdu jsem nikdy nejedla, ale myslela jsem, že se do ní dává kopr a vařené nebo ztracené vejce. -
Merylas - krásná fotka