Bez droždí se neobejde příprava sladkého a slaného kynutého pečiva
Pekařské droždí neboli kvasnice je surovina, bez které se neobejdete při výrobě oblíbeného pečiva. Jaké má droždí vitamíny? Droždí obsahuje zejména vitamíny skupiny B (například B1 thiamin, B2 riboflavin a B3 niacin) a také vitamín D. Kromě vitaminů B obsahuje ještě bílkoviny (především aminokyseliny) a minerální látky (zvláště chrom, železo a měď).
Druhy droždí
Čerstvé droždí (kostka) je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí autentickou chuť, vůni a nejvyšší čerstvost, zatímco sušené droždí je vhodnější pro rychlé a pohodlné pečení. Setkat se můžete také s pojmem lahůdkové droždí - jedná se o deaktivované droždí, které nekyne, ale slouží jako dochucovadlo (má jemně sýrovou chuť), případně zahušťovadlo.
Tip: Droždí společně s vlažnou vodou a cukrem je ideální k vyčištění záchodu/septiku.
Recepty z droždí
Droždí, ať už sušené nebo čerstvé, se perfektně hodí do sladkých i slaných jídel:
- slané recepty: pizzy, všechny druhy pečiva, knedlíky, pomazánky, knedlíčky,
- sladké recepty: koláčky, buchty, záviny, knedlíky, vánočky/mazance, rohlíčky.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bleskové rohlíky
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 21 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Přečtěte si Zobrazit více
Zahřívací koření pomůže jako svetr a funguje i v prášku
Velikonoční pohoštění: Plněná vajíčka, sýrové kuličky nebo slané tyčinky z listového těsta a další retro dobroty připravíte do 30 minut
Retro okénko: Tukožroutská polévka frčela za socialismu a oblíbená je dodnes. Slibuje zhubnutí až pěti kilogramů za 14 dní