Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká pochoutka všech vánočních trhů, vonící až za třetí roh. Mnoho lidí si trdelníky zkouší upéct doma, na zavařovacích sklenicích, plechovkách od piva, láhvích od vína... A i když to bez otevřeného ohně, nad kterým se péct správně mají, nikdy nebude úplně ono, jsou i domácí trdelníky výborné.

Když pekařka promluví...

Na internetu najdete hodně prima čtení o těch „zaručeně pravých“ trdelnících, mnoho receptů i postupů, jak na ně, jak (na čem) je tvarovat. Kromě různých sklenic, které jsem uz vzpomínala, jsem viděla maličké domácí trdelniky namotané na formičky na trubičky nebo na koupené větší formy na trdelniky. Můj manžel, který si rád hraje se dřevem, hrdinsky prohlásil, že mi trdla vyrobí. A slib splnil – udělal dvě buková, dlouhá přesně na šířku trouby.

Receptů na trdelníkové těsto najdete hodně. Pokud chcete, vyzkoušejte tohle moje – je příjemně měkounké, tvarovatelné, méně sladké. Po dvou pokusech jsem se dopracovala k určitému poměru surovin. Netvrdím, že je to přesně to pravé trdelníkové těsto, ale trdelníky z něj nám chutnají.

A tak ani nemusíte vytahovat paty z domu, a přesto u vás může vonět "atmosféra vánočních trhů":

Co budeme na klasické trdelníky potřebovat? Na 1 trdelník dlouhý přes celou šířku trouby je třeba: 200 g mouky (100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky), 30 g mléka, 60-70 g vody, 1 žloutek, 30 g cukru, 30 g změklého másla, špetka soli, 8 g čerstveho droždí. Dále: bílek na potření trdelníků před pečením, sekané ořechy nebo skořici a cukr na posyp před pečením

Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.

Ručně nebo robotem: Z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.

Vykynuté těsto: Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku  trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomúžeme si při tom nejprve nakrojením těsta (viz fotopostup), které pak už jen doválíme dotenka. Váleček na stole necháme asi 10 minut odpočinout, navineme na máslem pomaštěné trdlo – oba kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačíme, potřeme šástečně rozšlehaným bílkem, obalíme v ořechách a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C. Během několika minut jsou trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychládnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.

A mlsat a mlsat a…mlsat!

Drobečky z ošatky

  • Proč před potíráním těsta našlehávám bílek? Je to jednoduché - poruším tím jeho strukturu a lehce napěněným bílkem těsto velmi snadno potřu. Bílkem, který je vcelku a pouze oddělený od žloutku, by to takto nešlo.
  • Nemáte-li doma nic velkého, nač byste těsto namotali, zkuste upéct mini trdelníčky. Těsto namotáte a upečete na trubičkách na kremrole.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

maukycz

7. 12. 2022 11:46

Prosím, to vážně v nadpisu každého druhého článku musí být slovo nadýchaný? Vážně neznáte jiná slova jako třeba kyprý - nebo se bez něj neobejdete? Začíná to být poněkud klišé...

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více