Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat a uložit přebytek rajčat? Máme více možností, vyzkoušejte ty nejoblíbenější
Zdroj: Pixabay

Sklízíte na zahradě krásná rajčata různých barev, velikostí a tvarů? Chutí a barvou se jim ty kupované rozhodně nevyrovnají. Dokonce ani trvanlivostí. Domácí rajčata rozložená na bedničkách získávají stále intenzivnější barvu, pravidelně je kontrolujeme a postupně odebíráme k přímé spotřebě.

V září již chceme urychlit zrání rajčat, protože se blíží ochlazení a brzy už bude potřeba celou zahradu zrýt. Když otrháme rajčata, která ještě nejsou úplně zralá, budou pomalu dozrávat, zatímco rostlina opře svou sílu do zbývajících plodů a brzy budeme sklízet další dávku. Hlavní výhony venkovních rajčat jsme již zaštípali, aby rostliny zbytečně nevytvářely nové květy a drobné plody.

Jak zpracovat zralá rajčata

Máme více možností, jak bohatou úrodu využít. Především si užíváme rajčata syrová, jsou výborná do různých salátů a ke zdobení pokrmů studené kuchyně, také jsou skvělá do mnoha tepelně upravených jídel. Připomeneme si i nejoblíbenější způsoby jejich uchování pro pozdější spotřebu:

  • Nepoškozená rajčata, která sklidíme nezralá, se vyznačují dlouhou trvanlivostí. Uchováme je v chladnější suché místnosti, rozložená na bedničkách (vhodné jsou i krabice nebo plechy). Vyhovuje jim vzdušné prostředí. Rajčata postupně dozrávají, v dobrých podmínkách vydrží až do Vánoc. Odebíráme je podle potřeby a zbývající pravidelně kontrolujeme. 
  • Jednoduchým způsobem uložení je mražení. Tepelná úprava před zmražením není nutná, ale výhodně sníží objem rajčat, takže nezaberou v mrazničce tolik místa.
  • Rajčata můžeme sušit. Jednou z oblíbených možností využití sušených rajčat je nakládání do ochuceného oleje.
  • Z rajčat vaříme domácí kečup, který slouží k dochucováná pokrmů při podávání.
  • Oblíbený je rajčatový protlak. Využijeme ho především při vaření (např. do rajské omáčky).
  • Jednou z možností sterilace rajčat je zavařování oblíbeného leča (polotovar na lečo také snadno zmrazíme).
  • Výbornou možností uchování menšího množství rajčat je výroba česnekovo-rajčatové trvanlivé pomazánky (bez vaření).

Rajčata jsou výbornou surovinou do kuchyně, mnoho jídel si bez nich ani nedovedeme představit. Pokrmy prozáří a doplní svou krásnou barvou, navíc obsahují mnoho výživných látek, které prospějí našemu zdraví. Užijme si jejich sezónu, když je máme na dosah ruky. A pokud vás zajímá, jak uvařit nejlepší rajskou omáčku, podívejte se do našeho dalšího článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více