Jak zpracovat a uložit přebytek rajčat? Máme více možností, vyzkoušejte ty nejoblíbenější
Sklízíte na zahradě krásná rajčata různých barev, velikostí a tvarů? Chutí a barvou se jim ty kupované rozhodně nevyrovnají. Dokonce ani trvanlivostí. Domácí rajčata rozložená na bedničkách získávají stále intenzivnější barvu, pravidelně je kontrolujeme a postupně odebíráme k přímé spotřebě.
V září již chceme urychlit zrání rajčat, protože se blíží ochlazení a brzy už bude potřeba celou zahradu zrýt. Když otrháme rajčata, která ještě nejsou úplně zralá, budou pomalu dozrávat, zatímco rostlina opře svou sílu do zbývajících plodů a brzy budeme sklízet další dávku. Hlavní výhony venkovních rajčat jsme již zaštípali, aby rostliny zbytečně nevytvářely nové květy a drobné plody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat zralá rajčata
Máme více možností, jak bohatou úrodu využít. Především si užíváme rajčata syrová, jsou výborná do různých salátů a ke zdobení pokrmů studené kuchyně, také jsou skvělá do mnoha tepelně upravených jídel. Připomeneme si i nejoblíbenější způsoby jejich uchování pro pozdější spotřebu:
- Nepoškozená rajčata, která sklidíme nezralá, se vyznačují dlouhou trvanlivostí. Uchováme je v chladnější suché místnosti, rozložená na bedničkách (vhodné jsou i krabice nebo plechy). Vyhovuje jim vzdušné prostředí. Rajčata postupně dozrávají, v dobrých podmínkách vydrží až do Vánoc. Odebíráme je podle potřeby a zbývající pravidelně kontrolujeme.
- Jednoduchým způsobem uložení je mražení. Tepelná úprava před zmražením není nutná, ale výhodně sníží objem rajčat, takže nezaberou v mrazničce tolik místa.
- Rajčata můžeme sušit. Jednou z oblíbených možností využití sušených rajčat je nakládání do ochuceného oleje.
- Z rajčat vaříme domácí kečup, který slouží k dochucováná pokrmů při podávání.
- Oblíbený je rajčatový protlak. Využijeme ho především při vaření (např. do rajské omáčky).
- Jednou z možností sterilace rajčat je zavařování oblíbeného leča (polotovar na lečo také snadno zmrazíme).
- Výbornou možností uchování menšího množství rajčat je výroba česnekovo-rajčatové trvanlivé pomazánky (bez vaření).
Rajčata jsou výbornou surovinou do kuchyně, mnoho jídel si bez nich ani nedovedeme představit. Pokrmy prozáří a doplní svou krásnou barvou, navíc obsahují mnoho výživných látek, které prospějí našemu zdraví. Užijme si jejich sezónu, když je máme na dosah ruky. A pokud vás zajímá, jak uvařit nejlepší rajskou omáčku, podívejte se do našeho dalšího článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Banana split
Přidáno před 15 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Z úrody vyzrálých rajčat si uvaříme ten nejlepší domácí kečup. Ochutíme ho podle sebe, výsledek bude určitě kvalitní
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Jak naložit rajčata do oleje. Ochucené bylinkami, česnekem a chilli papričkami skvěle chutnají a jsou oblíbeným jedlým dárkem
Komentáře