Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak naložit rajčata do oleje. Ochucené bylinkami, česnekem a chilli papričkami skvěle chutnají a jsou oblíbeným jedlým dárkem
Top recepty

Rajčata naložená v oleji si můžeme jednoduše koupit, ale pokud se nám na zahradě urodí dostatek rajčat, připravíme si je sami podle osvědčených receptů. Nejprve je ale musíme usušit a teprve potom je naložíme s bylinkami, česnekem nebo chilli papričkami.

Na sušení vybereme kvalitní rajčata. Nejprve je umyjeme a osušíme, potom rozpůlíme (velká rozdělíme na čtvrtky) a pustíme se do sušení. Sušit je můžeme při zvlášť pěkném počasí i na sluníčku, ale jednodušší je využít sušičku nebo troubu. Níže uvedené recepty nám popíší postupy, jak rajčata co nejlépe usušit, aby zůstala vláčná. Zajímavé jsou i diskuze pod recepty, kde si návštěvníci webu sdělují svoje zkušenosti a postřehy, ať už získané při sušení nebo nakládání rajčat.  

Jak a s čím rajčata naložit

Podle některých receptů se rajčata před nakládáním namáčí do vody smíchané s octem (není to však nutné), poté scedí a následně vrství do menších sklenic. Rovnáme je střídavě s čerstvými nebo sušenými bylinkami (rozmarýn, tymián, bazalka, šalvěj, petržel a další), prokládáme česnekem nakrájeným na tenké plátky, a kdo má rád pikantní chuť, může přidat chilli papričku (buď vcelku nebo nakrájenou). Obsah skleniček zalijeme až po okraj olejem (výborný je olivový) a uzavřeme. Na povrchu rajčat a bylinek musí být olej. Sklenice uložíme do chladna a necháme několik dnů odležet - rajčata získají příjemnou vůni a chuť bylinek. K zalévání rajčat se podle některých receptů používá zahřátý olej. 

Naložená rajčata můžeme jíst "jen tak" s pečivem nebo na chléb s máslem. Používají se především do pomazánek a salátů, ale můžeme je přidávat i do tepelně upravovaných jídel, hodí se k těstovinám a na pizzu. Také olej, ve kterém jsou rajčata naložená, spotřebujeme - skvěle se hodí na přichucení pomazánek, těstovin a dalších pokrmů. Rajčata v oleji nejen příjemně doplní náš jídelníček, ale také je využijeme jako chutný "jedlý" dárek.

 

Tento tip je užitečný  (28x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Josef Maršálek

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům