Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak naložit rajčata do oleje. Ochucené bylinkami, česnekem a chilli papričkami skvěle chutnají a jsou oblíbeným jedlým dárkem
Zdroj: Top recepty

Rajčata naložená v oleji si můžeme jednoduše koupit, ale pokud se nám na zahradě urodí dostatek rajčat, připravíme si je sami podle osvědčených receptů. Nejprve je ale musíme usušit a teprve potom je naložíme s bylinkami, česnekem nebo chilli papričkami.

Na sušení vybereme kvalitní rajčata. Nejprve je umyjeme a osušíme, potom rozpůlíme (velká rozdělíme na čtvrtky) a pustíme se do sušení. Sušit je můžeme při zvlášť pěkném počasí i na sluníčku, ale jednodušší je využít sušičku nebo troubu. Níže uvedené recepty nám popíší postupy, jak rajčata co nejlépe usušit, aby zůstala vláčná. Zajímavé jsou i diskuze pod recepty, kde si návštěvníci webu sdělují svoje zkušenosti a postřehy, ať už získané při sušení nebo nakládání rajčat.  

Jak a s čím rajčata naložit

Podle některých receptů se rajčata před nakládáním namáčí do vody smíchané s octem (není to však nutné), poté scedí a následně vrství do menších sklenic. Rovnáme je střídavě s čerstvými nebo sušenými bylinkami (rozmarýn, tymián, bazalka, šalvěj, petržel a další), prokládáme česnekem nakrájeným na tenké plátky, a kdo má rád pikantní chuť, může přidat chilli papričku (buď vcelku nebo nakrájenou). Obsah skleniček zalijeme až po okraj olejem (výborný je olivový) a uzavřeme. Na povrchu rajčat a bylinek musí být olej. Sklenice uložíme do chladna a necháme několik dnů odležet - rajčata získají příjemnou vůni a chuť bylinek. K zalévání rajčat se podle některých receptů používá zahřátý olej. 

Naložená rajčata můžeme jíst "jen tak" s pečivem nebo na chléb s máslem. Používají se především do pomazánek a salátů, ale můžeme je přidávat i do tepelně upravovaných jídel, hodí se k těstovinám a na pizzu. Také olej, ve kterém jsou rajčata naložená, spotřebujeme - skvěle se hodí na přichucení pomazánek, těstovin a dalších pokrmů. Rajčata v oleji nejen příjemně doplní náš jídelníček, ale také je využijeme jako chutný "jedlý" dárek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více