Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Zdroj: Top recepty

Lečo je oblíbené letní jídlo, které připravujeme z krásně vyzrálých rajčat a paprik. Stačí několik surovin a jednoduchý pokrm je na stole. Vyzkoušejme oblíbené zavařování, abychom si lečo uchovali pro pozdější použití.

Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud zeleniny sklízíme více, než jsme schopni spotřebovat, případně pokud se nám podaří nákup za výhodnou cenu, připravíme si lečo do zásoby.

Jak uvařit lečo

Lečo se připravuje z cibule, papriky a rajčat. Obvyklý poměr je dát jeden díl cibule, dva díly rajčat a čtyři díly papriky. Komu vadí slupky z rajčat, může je nejprve oloupat. Na tuku necháme zesklovatět cibuli, přidáme nakrájenou papriku a po chvíli rajčata. Osolíme a dusíme tak, aby se část tekutiny odpařila. 

Jak naplnit sklenice

Zaváření leča je osvědčená metoda, kterou často známe ještě od našich babiček. Postup je snadný. Lečo, které jsme uvařili v hrnci, ještě zahorka lijeme do sklenic. Při nalévání použijeme nálevku, která se dá koupit v domácích potřebách. Díky nálevce zůstanou okraje sklenic čisté. Sklenice hned zavíráme, nejsnazší je použít šroubovací víčka.

Jak zavařit lečo

Naplněné a uzavřené sklenice sterilujeme klasickým způsobem, jak jsme zvyklí. Jednou z možností je dát do většího hrnce asi 2 cm vody a starší utěrku, složenou na čtvrtiny. Na utěrku položíme uzavřené sklenice. Hrnec uzavřeme. Při mírném varu sklenice v hrnci vaříme po dobu 20 minut. Poté sklenice narovnáme na ručník, přikryjeme druhým ručníkem a necháme "dojít" - odkryjeme je až po zchladnutí. Nakonec na sklenice napíšeme rok, kdy jsme lečo zavařili, a uložíme je. 

Zavařené lečo využijeme různými způsoby. Často ho podáváme po krátkém podušení s pečivem, připravujeme ho s těstovinami, knedlíkem, rýží, bulgurem nebo bramborami. Může se zapékat a použít na pizzu. Dává se pod maso nebo pod sojové kostky. Možností je mnoho, ale pokaždé si pochutnáme. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více