Grilované papriky jsou výtečnou letní pochoutkou. Poradíme, jak jsou nejchutnější a jak se dají dále využít
Papriky jsou výbornou plodovou zeleninou, která se skvěle hodí ke grilování, a to na různé způsoby. Grilovat ji můžeme v celku, rozpůlenou i rozkrájenou na menší části, samotnou nebo častěji jako součást různých směsí. O výbornou chuť se postará nejen zvolené koření, ale i chutný dresink, kterým papriku doplníme při podávání.
Ke grilování použijte papriky různých odrůd. Atraktivní je směs odlišných barev, ale hlavně červené papriky (kapie) jsou velmi chutné a jejich barva lákavá. Ke grilování se hodí dokonce i chilli papričky. Oceníte je, pokud máte rádi pikantní jídla.
- K upečení na grilu papriky potřebují cca 12–15 minut.
- Při grilování se na nich vytvoří tmavé puchýřky, je to běžné, ale pokud chcete, můžete z paprik odstranit po grilování slupku. V tom případě je po ugrilování dejte na 1–2 minuty do mikrotenového sáčku, nechte krátce zapařit a pak oloupejte.
- K ochucení paprik (zvláště kapií) bohatě postačí sůl a pár kapek olivového oleje. Můžete přidat pepř. S koupenou grilovací směsí koření určitě neuděláte chybu.
- Papriky při podávání dozdobte čerstvými lístky bazalky, chutným dresinkem nebo oblíbeným sýrem (např. balkánským nebo mozzarellou).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Plněné papriky na grilu
Papriky si o naplnění a opečení na grilu vyloženě říkají. Není nic jednoduššího než je zbavit vnitřku a naplnit podle vlastních představ. A nemusíte vymýšlet nic složitého. Doporučujeme vyzkoušet např. "Tištínské" grilované papriky:
- Stačí vám na ně tato trojice - papriky, trojúhelníčky taveného sýru a plátky šunky. Na jednu papriku (nejlépe krásně vybarvenou kapii) potřebujete 1 plátek šunky a 1 trojúhelníček sýru.
- Do plátku šunky zabalte trojúhelníček taveného sýru, vsuňte do papriky zbavené semínek a dejte na gril. Takto je to jednoduché.
Grilované papriky na různé způsoby
Grilované papriky lze podávat v kombinaci s dalšími grilovanými jídly, především se zeleninou nebo masem. Jsou skvělé do špízů, společně s jinými surovinami. Mohou být chutnou součástí výborných salátů. A jednoduchou chuťovkou, která vás nadchne, jsou papriky na řecký způsob:
- Potřebujete k tomu červené papriky (sladké nepálivé kapie), které ponecháte v celku.
- Po umytí je osušte, propíchejte vidličkou a potřete olivovým olejem.
- Dejte na gril a nechte na nich vytvořit tmavé pruhy, přitom papriky změknou.
- Na talíři je pokrájejte na proužky, pokapejte olivovým olejem a balsamicovým octem.
- Nechte zchladnout a podávejte.
Využití grilovaných paprik
Vůbec nevadí, když vám nějaké grilované papriky zůstanou nespotřebované. Dají se totiž využít i dalšími způsoby, tato chuťovka se v kuchyni určitě neztratí. Přidejte papriky např. do pomazánek nebo z nich umixujte pesto podle našeho receptáře.
Naše video vám názorně předvede, jak papriky grilovat. Doplňte je i další zeleninou např. cibulí a cuketou. Papriky pro grilování rozkrojte podélně napůl. K ochucení stačí olivový olej, sůl, pepř, případně další koření.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasové kytičky
Přidáno před 1 hodinou
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 2 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 3 hodinami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 17 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Kapie jsou oblíbené na zdobení pokrmů studené kuchyně. Používáme je především čerstvé, v pomazánkách je ocení i děti
Komentáře