Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalka se řadí mezi nejdůležitější kuchyňské bylinky. Výhodou je, že si ji můžeme sami pěstovat, ať už na zahradě, nebo ve vhodném květináči. Bazalka má mnoho odrůd, které se liší nejen vzhledem, barvou, velikostí a tvarem listů, ale také chutí a vůní.

Všechny odrůdy bazalky jsou chuťově výrazné a velmi příjemně doplní především pokrmy, které si spojujeme s italskou a středozemní kuchyní. Výborně se hodí k rajčatům, ať už do čerstvých salátů, nebo do rajčatových omáček či na pizzu. Nejlepší je čerstvá bazalka, sušená již ztrácí výrazné aroma. 

1

Jak zastřihávat bazalku?

Bazalku zastřihujeme často a pravidelně, aby dorůstaly stále nové a svěží mladé listy. Pokud bychom ji nezastřihovali, rostlina by brzy začala vybíhat do květu. Aby bazalka správně rostla a košatěla, vyžaduje určitý způsob zastřihování. Je to jednoduché, zastřihujeme hlavní stonky, a to vždy asi 1 cm nad místy, kde jí narůstají malé lístečky. Bazalka se nám díky tomu krásně rozroste a brzy vytvoří keřík. Spodní velké listy rostlině ponecháme. K zastřihování používáme nůžky, ale stejného efektu dosáhneme i pomocí nožíku.

2

Jak správně trhat bazalku?

Pravidlo správného trhání bazalky je popsáno v bodě č. 1. Půjde nám to snáze pomocí nůžek nebo ostrého nožíku, než když budeme bazalku jen trhat rukou. Při správném způsobu sklizně vypěstujeme pěkné a košaté rostliny.

3

Co dělat s bazalkou, když kvete?

Rostlinám dopřejeme dostatek prostoru, aby mohly pěkně narůstat a košatět. Nenecháváme je vykvétat, proto když si všimneme, že nasazují na květ, výhonky vyštipujeme. Pokud bychom bazalku nechali kvést, dávala by svou sílu do květů, listů by bylo méně a jejich chuť už by ztratila na kvalitě.

4

Jak zpracovat a skladovat čerstvou bazalku?

Bazalku po sklizni co nejdříve spotřebujeme, dokud je čerstvá a pěkná. Nejprve ji opláchneme, jde to dobře na sítu pod sprchou. Necháme ji okapat a pak využijeme v kuchyni. Co brzy nespotřebujeme, uložíme do ledničky, nebo zamrazíme (bud listy nakrájíme nebo je necháme v celku), usušíme, nebo zpracujeme do pesta či aromatického oleje.

5

Na co se používá bazalka?

Čerstvou bazalku používáme na zdobení pokrmů, především rajčatových. Výborně se hodí k těstovinám i bramborám. Zdobíme jí pizzu, přidáváme ji do různých salátů. Skvěle se hodí k plodové zelenině. Přebytek bazalky buď zmrazíme, usušíme nebo zpracujeme na pesto.

6

Jak dlouho vydrží bazalka?

Bazalku na zahradě pěstujeme jako jednoletku, od jara do podzimu. Je citlivá na chlad, proto ji na záhony vysazujeme až pomine nebezpečí mrazíků (v polovině května). Snadno se pěstuje ve fóliovníku nebo skleníku. Rostlinám dopřejeme dostatek prostoru a vláhy, aby se jim dobře dařilo. Sklízet je můžeme až do podzimu.

7

Jak pěstovat bazalku doma?

Když si koupíme bazalku v kelímku, vyplatí se ji co nejdříve přesadit do většího květináče s dobrou zeminou, přesto pěstování rychlených rostlin nebývá příliš úspěšné. Populární je jednoduché rozmnožování pomocí zakořeňování vrcholových řízků, použít můžete řízky z koupených sazenic bazalky a vypěstovat si další rostliny. Po odstřihnutí řízky vložíme do skleničky s vodou a počkáme, než se vytvoří dostatek kořínků. Pak mladé rostlinky vysadíme. Tento postup je snazší a hlavně rychlejší než pěstování ze semínek. Rostlinky bazalky se dobře pěstují v truhlíku, vždy několik rostlinek v řadě. 

8

Co s přebytkem bazalky?

Přebytek bazalky snadno zmrazíme, a to buď lístky nakrájíme nebo je ponecháme celé. Budou se nám hodit na doplnění mnoha pokrmů. Bazalku také můžeme zpracovat na bazalkové pesto, které je výborné k těstovinám, na topinky, do pomazánek i na dochucení různých jídel. Čerstvě natrhané listy jsou výtečné i na výrobu ochuceného oleje.

9

Jak připravit domácí bazalkový olej?

S jednoduchým postupem nám poradí další článek, odkaz k němu je nad touto otázkou. Listy bazalky omyjeme, osušíme a vrstvíme do čisté skleničky se šroubovacím uzávěrem. Vrstvy bylinky doplňujeme solí a olejem, případně můžeme přidat např. chilli papričku nebo stroužek česneku pro výraznější aroma. Jsme opatrní, abychom ve skleničce neponechali vzduchové bubliny. Bazalkový olej používáme na dochucení jídel, hodí se i při grilování.

10

Je v pořádku jíst syrové listy bazalky?

Syrové lístky bazalky jsou úplně nejlepší, ale pokud bazalka projde tepelnou úpravou, již ztratí část své vynikající chuti a vůně. Přesto pokud bazalky máme dostatek, používáme ji i do vařených jídel.

Na závěr pro vás máme video, které vám ukáže jak je snadné připravit z bazalkových listů pesto. Jedná se o jednu z možností, jak využít přebytek bazalkových listů z větší úrody. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více