Rakytník je považovaný za zázrak Sibiře. Víte o jeho léčivých účincích a způsobech využití celé rostliny? Vyzkoušejte olej, sirup nebo džem
Rakytník je jedna z nejzdravějších rostlin s možností všestranného využití v kuchyni. Pokud jste ještě neměli možnost ho ochutnat, poradíme vám několik tipů, jak jej připravit a zužitkovat listy i plody.
Rakytník je trnitá léčivá bylina, u které si nejvíce ceníme jejích chutných plodů, které se sklízí během podzimu. Je důležité je sklidit včas, protože obsahují spoustu vitamínu C, jehož množství u přezrálých plodů klesá. Právě tento vitamín je tolik potřebný ke správnému fungování imunitního systému. Plody konzumujeme čerstvé, nebo je můžeme zpracovat a uchovat tak na zimu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat celé plody na zimu
- V případě, že máme velkou úrodu rakytníkových plodů a neplánujeme je hned zakonzervovat, nejjednodušším způsobem je jejich zamražení. Odstraníme listy a rozdělíme si je do mikrotenových sáčků, ve kterých vydrží i půl roku se zachováním všech cenných látek.
- Další možností je za pomocí sušičky plody usušit. Sušíme na 40 °C a skladujeme je pak v uzavíratelné nádobě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rakytník chutně zpracovat
Rakytník lze zužitkovat celý. Využijeme nejen plody, ale i kůru a listy, které jsou též plné vitamínů.
- Rakytníkový čaj: Je výborný při nachlazení, rýmě a kašli. Připravíme jej z listů, které přelijeme vroucí vodou a následně 10 minut v hrnku vylouhujeme.
- Rakytníkový džem: Plody nabízejí hned několik možností, jak je chutně zpracovat a využívat během zimy jako vitamínovou bombu. Plody rozvaříme s cukrem, propasírujeme a plníme do sklenic.
- Rakytníkový sirup: Velmi chutné zpracování plodů. Abychom zachovali co nejvíce vitamínů, můžeme sirup připravit metodou zastudena. Při nachlazení jej užíváme na lžičku i 3x denně, nebo ředíme s vodou a s čajem.
- Rakytníkový elixír: První pomoc při nachlazení a rýmě. Z čerstvých i mražených plodů, které podrtíme a smícháme s vodou, vyrobíme přímo lektvar proti nemocem.
- Rakytníkový olej: Ze slupek a semínek, která nám zůstanou po výrobě džemů a sirupů, můžeme vyrobit olej, který se skvěle hodí do salátů a dalších pokrmů.
Nevahájte se s námi podělit o svůj oblíbený recept s rakytníkem. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 8 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 21 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 23 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno 1. 5. 2024 14:30
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14
Komentáře
10. 10. 2023 22:36
9. 10. 2023 12:17
9. 10. 2023 12:13