Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

heli3

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Tento recept spojuje tři lahodné a zdraví prospěšné formy rakytníku. Džem je ideální na pečivo, džus osvěží kdykoliv během dne a čaj poskytne hřejivý a uklidňující odpočinek Tento univerzální produkt je skvělým způsobem, jak si vychutnat blahodárné účinky rakytníku ve třech různých podobách.

Suroviny pro 1 dávka

10 skleniček

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie41 336 kJ /
9 880 kcal
Bílkoviny20,00 g
Tuky120,00 g
Vláknina40,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 140 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 160,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plody omyjeme, obereme úlomky větviček, propláchneme vodou a celé plody dáme do kastrolu. Krok 2: Přivedeme k varu, přidáme přípravek na výrobu marmelád s troškou cukru a povaříme 5 minut. Vaříme dle návodu na obalu. Krok 3: Potom přidáme 2 kg cukru a vaříme dalších 10 min. Krok 4: Horké plníme do připravených skleniček a na 2 minuty otočíme dnem vzhůru. Nebojíme se dát dost cukru, protože rakytník je hodně kyselý. Krok 5: Čaj: zalejeme horkou vodou a promícháme.
Džus: zalejeme studenou vodou a promícháme.
Džem: k promazání cukroví a pečiva.
Lék: používáme zdravotně na lžičku.

TIP: Co udělat z rakytníku - tipy na jeho využití

Zveřejněno 2. 7. 2009

Poznámka autorky heli3

Rakytník má velký obsah vitaminu C, proto užívat jako lék. Denně lžička džemu či sklenička rakytníkového džusu stačí pokrýt denní spotřebu vitaminu C.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j24y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j24y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

A je to opet tady. Rakytnik obsahuje obrovske mnozstvi vitaminu C ,vedle sipku ktery ho obsahuje jeste vice. Rakytnik podle druhu az 850mg na 100g a sipek az 1650mg. Citron napr jen 45mg . Proto ho nase pra pra babicky sbirali. Vystaviteli vitamin C teplote vyzsi nez 48 stupnu celsia znicite ho. Tedy jestli varite ( a je uplne jedno jestli 10minut 5, nebo 1 minutu, mate mozna chutnou marmeladu, ale budte si jisti, ze vitaminu C je tam 0 ( slovy) nula vitaminu C .

Jaromira18: nezkoušela jsi to trhat za pomocí vidličky,někde jsem to četla a přišlo mi to jako dobrý nápad;-)

:yes: Dělám marmeládu, šťávu i olej. Poctivě ho natrhám, ruce mám popíchané, ale nevadí mi to, je to léčivé.:-K:-K:-K

Právě jsme s kamarádkou dovařily rakytníkový džem, je sladký a určitě se hodí. Sice je pomě cukru 1:1, ale přece ho nejíme na kola. Když se píchnu o trn, pomažu ranku rakytníkem a je ranka zahojena.Zdena

objednávat mužete rakytník, na čísle 605089197 stredočeský kraj.;-)50 korun za kilo na větvičke..www.obora-rekow.webnode.cz

objednávat mužete rakytník, na čísle 605089197 stredočeský kraj.;-)50 korun za kilo na větvičke..

zdravím-tiež nám začala sezona rakytníka na 16ha.,nachádzame sa v Tvrdošovciach okr,Nové Zámky-SLOVENSKO, tak ak má niekto záujem aj vo väčšom množstve ozvite sa 0905 646 550
tmojzes@hotmail.com
pd-tvrdosovce.webfinity.sk/

Tak jsem se taky pustila do rakyníku. A protože je i sezóna šípků, smatlala jsem to dohromady. Vzniklo něco báječného, posuďte sami:Šípková marmeláda s rakytníkem
Šípky - odříznout špičku a hned i rozpůlit (nakrojit), zalít vodou, dát cca 20-40 min vařit. Rozmixovat, přepasírovat, přepasírované znovu zalít vodou, krátce povařit, přepasírovat. Máme protlak.
Rakytník odšťavnit.
1 kg šípkového protlaku, 100-200 g (cca 1,5-3 deci) šťávy z rakytníku a 300 g cukru (ochutnat, podle sladkosti dosladit, min, poměr protlaku a cukru 4:1) svařit, zkusit jestli tuhne a přesto, že ne, dát do skleniček dnem vzhůru a hotovo :-)§

Dobrý den,
Mám teď úrodu rakytníku, sklizeň je v plném proudu.
V případě zájmu mě neváhejte kontaktovat
Na čísle 739629557
Rakytnikbio@seznam.cz

Renata Palušková 17. 3. 2013 14:37
Pončák Vladimír: Dobrý den, měla bych zájem o bližší informace o steviozidu. Vyrábím sirupy a jezdím na farmářské trhy. Děkuji.

Já si stévii pěstuju doma ;-);-);-)

Pončák Vladimír: U nás se prodává už docela běžně přírodní sladidlo ze Stévie ve Zdravé výživě. Je jak v sypké formě tak v tabletách. Já mám v sypké formě.;-):-K

Pončák Vladimír 9. 2. 2012 09:27
Vážení, pokiaľ by ste mali záujem vyrábať aj pre diabetikov a ľudí obéznych ponúkame Vám nekalorické XXI.sladidlo storočia
Steviozidy - steviol glykozidy rastlinného pôvodu.
Ak máte záujem o bližšiu infomáciu napíšte.
S pozdravom
V. Pončák

Vložte větvičky rakytníku do mrazničky a nechtezmrznout. Pak oklepejte plody a dále zpracovávejte.Jde to dobře.

Vlasti, rakytníkový olej je spíš jako léčivý doplněk stravy, viz odkaz. Není příliš lahodný a musíš ho ochutnat, abys věděla, že ti na salátu bude chutnat - samozřejmě můžeš ho použít, ale do salátů jsou lepší oleje - třeba ořechový ;-)
http://prirodni-leciva.cz/DetailPage.asp?DPG=40563

Načíst další komentáře (6)

Tématické fráze:
rakytník recepty, rakytníkový sirup recept, recepty z rakytníku, rakytníkový olej vyroba, marmelada s rakytnikem, rakytníkový olej recept, výroba rakytníkového oleje, rakytníková marmeláda recept, rakytníkový sirup výroba, rakytníková marmeláda, marmeláda z rakytníku, rakytníková šťáva recept, marmelada z rakytniku recept, čaj z rakytníku recept, recept na rakytníkový olej, rakytník recept, rakytník marmeláda, výroba rakytníkového sirupu, čaj z rakytníku, výroba rakytníkový sirup

Suroviny:
rakytník, cukr, přípravek na výrobu marmelád

Přidat fotografie receptu