Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)

Zavařeniny Doba přípravy: 40 min 21 názorů

Zavařeniny Doba přípravy: 40 min 21 názorů

Suroviny 10 skleniček

2 kg plodů rakytníku
2 kg cukru
2 přípravky na výrobu marmelád (1:1)

Postup přípravy receptu

  1. Plody omyjeme, obereme úlomky větviček, propláchneme vodou a celé plody dáme do kastrolu.

  2. Přivedeme k varu, přidáme přípravek na výrobu marmelád s troškou cukru a povaříme 5 min.

  3. Potom přidáme 2 kg cukru a vaříme dalších 10 min.

  4. Horké plníme do připravených skleniček a na 2 min otočíme dnem vzhůru. Nebojíme se dát dost cukru, protože Rakytník je hodně kyselý.

  5. Používáme zdravotně na lžičku, k promazání na pudinkové strojkové, lžičku zalejeme studenou vodou a promícháme - džus, či zalejeme horkou vodou - čaj.

Poznámka od kuchařky

Rakytník má velký obsah vitaminu C, proto užívat jako lék. Denně lžička džemu či sklenička rakytníkového džusu stačí pokrýt denní spotřebu vitaminu C.

Komentáře k receptu Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)

  • Silverblack Silverblack

    A je to opet tady. Rakytnik obsahuje obrovske mnozstvi vitaminu C ,vedle sipku ktery ho obsahuje jeste vice. Rakytnik podle druhu az 850mg na 100g a sipek az 1650mg. Citron napr jen 45mg . Proto ho nase pra pra babicky sbirali. Vystaviteli vitamin C teplote vyzsi nez 48 stupnu celsia znicite ho. Tedy jestli varite ( a je uplne jedno jestli 10minut 5, nebo 1 minutu, mate mozna chutnou marmeladu, ale budte si jisti, ze vitaminu C je tam 0 ( slovy) nula vitaminu C .

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jaromira18: nezkoušela jsi to trhat za pomocí vidličky,někde jsem to četla a přišlo mi to jako dobrý nápad;-)

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    :yes: Dělám marmeládu, šťávu i olej. Poctivě ho natrhám, ruce mám popíchané, ale nevadí mi to, je to léčivé.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Zdena Zdena(neregistrovaná)

    Právě jsme s kamarádkou dovařily rakytníkový džem, je sladký a určitě se hodí. Sice je pomě cukru 1:1, ale přece ho nejíme na kola. Když se píchnu o trn, pomažu ranku rakytníkem a je ranka zahojena.Zdena

    Odpovědět

  • Ingrid Ingrid(neregistrovaný)

    objednávat mužete rakytník, na čísle 605089197 stredočeský kraj.;-)50 korun za kilo na větvičke..www.obora-rekow.webnode.cz

    Odpovědět

  • Ingrid Ingrid(neregistrovaný)

    objednávat mužete rakytník, na čísle 605089197 stredočeský kraj.;-)50 korun za kilo na větvičke..

    Odpovědět

  • dáša dáša(neregistrovaná)

    zdravím-tiež nám začala sezona rakytníka na 16ha.,nachádzame sa v Tvrdošovciach okr,Nové Zámky-SLOVENSKO, tak ak má niekto záujem aj vo väčšom množstve ozvite sa 0905 646 550
    tmojzes@hotmail.com
    http://pd-tvrdosovce.webfinity.sk/

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tak jsem se taky pustila do rakyníku. A protože je i sezóna šípků, smatlala jsem to dohromady. Vzniklo něco báječného, posuďte sami:Šípková marmeláda s rakytníkem
    Šípky - odříznout špičku a hned i rozpůlit (nakrojit), zalít vodou, dát cca 20-40 min vařit. Rozmixovat, přepasírovat, přepasírované znovu zalít vodou, krátce povařit, přepasírovat. Máme protlak.
    Rakytník odšťavnit.
    1 kg šípkového protlaku, 100-200 g (cca 1,5-3 deci) šťávy z rakytníku a 300 g cukru (ochutnat, podle sladkosti dosladit, min, poměr protlaku a cukru 4:1) svařit, zkusit jestli tuhne a přesto, že ne, dát do skleniček dnem vzhůru a hotovo :-)§

    Odpovědět

  • Tomáš Tomáš(neregistrovaný)

    Dobrý den,
    Mám teď úrodu rakytníku, sklizeň je v plném proudu.
    V případě zájmu mě neváhejte kontaktovat
    Na čísle 739629557
    Rakytnikbio@seznam.cz

    Odpovědět

  • Renata Palušková Renata Palušková(neregistrovaný)

    Pončák Vladimír: Dobrý den, měla bych zájem o bližší informace o steviozidu. Vyrábím sirupy a jezdím na farmářské trhy. Děkuji.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já si stévii pěstuju doma ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    Pončák Vladimír: U nás se prodává už docela běžně přírodní sladidlo ze Stévie ve Zdravé výživě. Je jak v sypké formě tak v tabletách. Já mám v sypké formě.;-):-K

    Odpovědět

  • Pončák Vladimír Pončák Vladimír(neregistrovaný)

    Vážení, pokiaľ by ste mali záujem vyrábať aj pre diabetikov a ľudí obéznych ponúkame Vám nekalorické XXI.sladidlo storočia
    Steviozidy - steviol glykozidy rastlinného pôvodu.
    Ak máte záujem o bližšiu infomáciu napíšte.
    S pozdravom
    V. Pončák

    Odpovědět

  • jana2 jana2(neregistrovaný)

    Vložte větvičky rakytníku do mrazničky a nechtezmrznout. Pak oklepejte plody a dále zpracovávejte.Jde to dobře.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Vlasti, rakytníkový olej je spíš jako léčivý doplněk stravy, viz odkaz. Není příliš lahodný a musíš ho ochutnat, abys věděla, že ti na salátu bude chutnat - samozřejmě můžeš ho použít, ale do salátů jsou lepší oleje - třeba ořechový ;-)
    http://prirodni-leciva.cz/DetailPage.asp?DPG=40563

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: rakytník recepty rakytníkový sirup recept recepty z rakytníku rakytníkový olej vyroba marmelada s rakytnikem rakytníkový olej recept výroba rakytníkového oleje rakytníková marmeláda recept rakytníkový sirup výroba rakytníková marmeláda marmeláda z rakytníku rakytníková šťáva recept marmelada z rakytniku recept čaj z rakytníku recept recept na rakytníkový olej rakytník recept rakytník marmeláda výroba rakytníkového sirupu čaj z rakytníku výroba rakytníkový sirup