Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)

heli3 Kuchařka: heli3

Doba přípravy: 40 min 10 skleniček Zavařeniny 18 názorů

Suroviny

2 kg plodů rakytníku
2 kg cukru
2 přípravky na výrobu marmelád (1:1)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Plody omyjeme, obereme úlomky větviček, propláchneme vodou a celé plody dáme do kastrolu.

  2. Přivedeme k varu, přidáme přípravek na výrobu marmelád s troškou cukru a povaříme 5 min.

  3. Potom přidáme 2 kg cukru a vaříme dalších 10 min.

  4. Horké plníme do připravených skleniček a na 2 min otočíme dnem vzhůru. Nebojíme se dát dost cukru, protože Rakytník je hodně kyselý.

  5. Používáme zdravotně na lžičku, k promazání na pudinkové strojkové, lžičku zalejeme studenou vodou a promícháme - džus, či zalejeme horkou vodou - čaj.

Poznámka

Rakytník má velký obsah vitaminu C, proto užívat jako lék. Denně lžička džemu či sklenička rakytníkového džusu stačí pokrýt denní spotřebu vitaminu C.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 76 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)

  • Zdena Zdena(neregistrovaná)

    Právě jsme s kamarádkou dovařily rakytníkový džem, je sladký a určitě se hodí. Sice je pomě cukru 1:1, ale přece ho nejíme na kola. Když se píchnu o trn, pomažu ranku rakytníkem a je ranka zahojena.Zdena

    Odpovědět

  • Ingrid Ingrid(neregistrovaný)

    objednávat mužete rakytník, na čísle 605089197 stredočeský kraj.;-)50 korun za kilo na větvičke..www.obora-rekow.webnode.cz

    Odpovědět

  • Ingrid Ingrid(neregistrovaný)

    objednávat mužete rakytník, na čísle 605089197 stredočeský kraj.;-)50 korun za kilo na větvičke..

    Odpovědět

  • dáša dáša(neregistrovaná)

    zdravím-tiež nám začala sezona rakytníka na 16ha.,nachádzame sa v Tvrdošovciach okr,Nové Zámky-SLOVENSKO, tak ak má niekto záujem aj vo väčšom množstve ozvite sa 0905 646 550
    tmojzes@hotmail.com
    http://pd-tvrdosovce.webfinity.sk/

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tak jsem se taky pustila do rakyníku. A protože je i sezóna šípků, smatlala jsem to dohromady. Vzniklo něco báječného, posuďte sami:Šípková marmeláda s rakytníkem
    Šípky - odříznout špičku a hned i rozpůlit (nakrojit), zalít vodou, dát cca 20-40 min vařit. Rozmixovat, přepasírovat, přepasírované znovu zalít vodou, krátce povařit, přepasírovat. Máme protlak.
    Rakytník odšťavnit.
    1 kg šípkového protlaku, 100-200 g (cca 1,5-3 deci) šťávy z rakytníku a 300 g cukru (ochutnat, podle sladkosti dosladit, min, poměr protlaku a cukru 4:1) svařit, zkusit jestli tuhne a přesto, že ne, dát do skleniček dnem vzhůru a hotovo :-)§

    Odpovědět

  • Tomáš Tomáš(neregistrovaný)

    Dobrý den,
    Mám teď úrodu rakytníku, sklizeň je v plném proudu.
    V případě zájmu mě neváhejte kontaktovat
    Na čísle 739629557
    Rakytnikbio@seznam.cz

    Odpovědět

  • Renata Palušková Renata Palušková(neregistrovaný)

    Pončák Vladimír: Dobrý den, měla bych zájem o bližší informace o steviozidu. Vyrábím sirupy a jezdím na farmářské trhy. Děkuji.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já si stévii pěstuju doma ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Pončák Vladimír: U nás se prodává už docela běžně přírodní sladidlo ze Stévie ve Zdravé výživě. Je jak v sypké formě tak v tabletách. Já mám v sypké formě.;-):-K

    Odpovědět

  • Pončák Vladimír Pončák Vladimír(neregistrovaný)

    Vážení, pokiaľ by ste mali záujem vyrábať aj pre diabetikov a ľudí obéznych ponúkame Vám nekalorické XXI.sladidlo storočia
    Steviozidy - steviol glykozidy rastlinného pôvodu.
    Ak máte záujem o bližšiu infomáciu napíšte.
    S pozdravom
    V. Pončák

    Odpovědět

  • jana2 jana2(neregistrovaný)

    Vložte větvičky rakytníku do mrazničky a nechtezmrznout. Pak oklepejte plody a dále zpracovávejte.Jde to dobře.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Vlasti, rakytníkový olej je spíš jako léčivý doplněk stravy, viz odkaz. Není příliš lahodný a musíš ho ochutnat, abys věděla, že ti na salátu bude chutnat - samozřejmě můžeš ho použít, ale do salátů jsou lepší oleje - třeba ořechový ;-)
    http://prirodni-leciva.cz/DetailPage.asp?DPG=40563

    Odpovědět

  • vlasta vlasta(neregistrovaná)

    nevyte nikdo jestli se da použivat taky rakytnikovy olej do salatu? děkuji

    Odpovědět

  • kristýna kristýna(neregistrovaná)

    my máme rakytník doma a letos nám plodil krásně, viz odkaz:http://img522.imageshack.us/f/rakytnk.jpg/ máme odrůnu s trny, ale prý existuje i bez trnů a dřív se v Polsku a Rusku používal a používá i jako okrasná rostlina.

    Odpovědět

  • alenaaa alenaaa

    Četla jsem, že nejúčinější je rakytník nevařený, upravený za studena. Hodně to doporučuje J. A. Zentrich, dělala jsem tak džem, ale jako všechno, co je zdravé, zůstal až na závěr, když nic jiného nezbylo. Jen je možná škoda, když do takového zdraví se přidává velké množství cukru. A rakytník vypadá trochu jako jeřabiny, je oranžový a obrat ho, je hrozná práce, za trest! A kdo ho chce pěstovat, musí mít samčí a samičí rostlinu, a vyroste z nich docela solidní strom, pozor na to.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: rakytník recepty rakytníkový sirup recept recepty z rakytníku rakytníkový olej vyroba marmelada s rakytnikem rakytníkový olej recept výroba rakytníkového oleje rakytníkový sirup výroba rakytníková marmeláda recept rakytníková marmeláda marmeláda z rakytníku rakytníková šťáva recept marmelada z rakytniku recept recept na rakytníkový olej čaj z rakytníku recept rakytník recept výroba rakytníkového sirupu rakytník marmeláda výroba rakytníkový sirup čaj z rakytníku

Zapomněl/a jsem heslo