

Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)
Suroviny 10 skleniček
- 2 kg plodů rakytníku
- 2 kg cukru
- 2 přípravky na výrobu marmelád (1:1)
Postup přípravy receptu
Plody omyjeme, obereme úlomky větviček, propláchneme vodou a celé plody dáme do kastrolu.
Přivedeme k varu, přidáme přípravek na výrobu marmelád s troškou cukru a povaříme 5 min.
Potom přidáme 2 kg cukru a vaříme dalších 10 min.
Horké plníme do připravených skleniček a na 2 min otočíme dnem vzhůru. Nebojíme se dát dost cukru, protože Rakytník je hodně kyselý.
Používáme zdravotně na lžičku, k promazání na pudinkové strojkové, lžičku zalejeme studenou vodou a promícháme - džus, či zalejeme horkou vodou - čaj.
Poznámka od kuchařky
Rakytník má velký obsah vitaminu C, proto užívat jako lék. Denně lžička džemu či sklenička rakytníkového džusu stačí pokrýt denní spotřebu vitaminu C.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rakytníkový 3 v 1 (džem, džus a čaj)
-
A je to opet tady. Rakytnik obsahuje obrovske mnozstvi vitaminu C ,vedle sipku ktery ho obsahuje jeste vice. Rakytnik podle druhu az 850mg na 100g a sipek az 1650mg. Citron napr jen 45mg . Proto ho nase pra pra babicky sbirali. Vystaviteli vitamin C teplote vyzsi nez 48 stupnu celsia znicite ho. Tedy jestli varite ( a je uplne jedno jestli 10minut 5, nebo 1 minutu, mate mozna chutnou marmeladu, ale budte si jisti, ze vitaminu C je tam 0 ( slovy) nula vitaminu C .
-
Jaromira18: nezkoušela jsi to trhat za pomocí vidličky,někde jsem to četla a přišlo mi to jako dobrý nápad
-
Dělám marmeládu, šťávu i olej. Poctivě ho natrhám, ruce mám popíchané, ale nevadí mi to, je to léčivé.
-
-
objednávat mužete rakytník, na čísle 605089197 stredočeský kraj.
50 korun za kilo na větvičke..www.obora-rekow.webnode.cz
-
objednávat mužete rakytník, na čísle 605089197 stredočeský kraj.
50 korun za kilo na větvičke..
-
zdravím-tiež nám začala sezona rakytníka na 16ha.,nachádzame sa v Tvrdošovciach okr,Nové Zámky-SLOVENSKO, tak ak má niekto záujem aj vo väčšom množstve ozvite sa 0905 646 550
tmojzes@hotmail.com
http://pd-tvrdosovce.webfinity.sk/ -
Tak jsem se taky pustila do rakyníku. A protože je i sezóna šípků, smatlala jsem to dohromady. Vzniklo něco báječného, posuďte sami:Šípková marmeláda s rakytníkem
Šípky - odříznout špičku a hned i rozpůlit (nakrojit), zalít vodou, dát cca 20-40 min vařit. Rozmixovat, přepasírovat, přepasírované znovu zalít vodou, krátce povařit, přepasírovat. Máme protlak.
Rakytník odšťavnit.
1 kg šípkového protlaku, 100-200 g (cca 1,5-3 deci) šťávy z rakytníku a 300 g cukru (ochutnat, podle sladkosti dosladit, min, poměr protlaku a cukru 4:1) svařit, zkusit jestli tuhne a přesto, že ne, dát do skleniček dnem vzhůru a hotovo§
-
Dobrý den,
Mám teď úrodu rakytníku, sklizeň je v plném proudu.
V případě zájmu mě neváhejte kontaktovat
Na čísle 739629557
Rakytnikbio@seznam.cz -
Pončák Vladimír: Dobrý den, měla bych zájem o bližší informace o steviozidu. Vyrábím sirupy a jezdím na farmářské trhy. Děkuji.
-
Já si stévii pěstuju doma
-
Pončák Vladimír: U nás se prodává už docela běžně přírodní sladidlo ze Stévie ve Zdravé výživě. Je jak v sypké formě tak v tabletách. Já mám v sypké formě.
-
Vážení, pokiaľ by ste mali záujem vyrábať aj pre diabetikov a ľudí obéznych ponúkame Vám nekalorické XXI.sladidlo storočia
Steviozidy - steviol glykozidy rastlinného pôvodu.
Ak máte záujem o bližšiu infomáciu napíšte.
S pozdravom
V. Pončák -
Vložte větvičky rakytníku do mrazničky a nechtezmrznout. Pak oklepejte plody a dále zpracovávejte.Jde to dobře.
-
Vlasti, rakytníkový olej je spíš jako léčivý doplněk stravy, viz odkaz. Není příliš lahodný a musíš ho ochutnat, abys věděla, že ti na salátu bude chutnat - samozřejmě můžeš ho použít, ale do salátů jsou lepší oleje - třeba ořechový
http://prirodni-leciva.cz/DetailPage.asp?DPG=40563