Jak na fermentování potravin? Prodlužme životnost oblíbené zelenině a připravme si tak dávku probiotik ve skleničce
Fermentování neboli kvašení je nejlepší způsob, jak získat z potravin co nejvíce živin. Kvašená zelenina je stravitelnější než čerstvá a funguje jako přírodní probiotikum na podporu trávení. Poradíme, jak jednoduše fermentovat doma.
Fermentované potraviny jsou jedny z nejzdravějších potravin, jaké tělu můžeme dopřát. Kvašením se vytváří spousta důležitých enzymů, které podporují trávení a udržují zdravou střevní mikroflóru, která je tolik potřebná pro dobrou imunitu. Fungují také jako přírodní antibiotikum a prevence proti rakovině.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaká zelenina se dá fermentovat
Nejvhodnější na domácí kvašení je tvrdší zelenina, jako je zelí, mrkev, paprika, červená řepa, cibule, květák a celer. Můžeme však experimentovat a vyzkoušet třeba fermentovaná rajčata a cuketu. Zelenina se dá i kombinovat a tím se nám nikdy nepřejí. Později sami zjistíme, co nám nejvíce chutná.
Nejen zelenina se dá kvasit. Můžeme fermentovat obiloviny, luštěniny a také i nápoje.
Jak na domácí fermentaci zeleniny
Nejčastější a zároveň velmi snadné kvašení je zelenina se solí. Takto připravená zelenina se označuje jako "pickles" a můžeme ji konzumovat již během několika dní, ten správný čas zjistíme podle chuti. Správně nakvašená zelenina přestane tvořit bublinky a získá nakyslou chuť. Poté ji umístíme do chladu a temna, kde vydrží i několik týdnů. Konzumujeme malou porci nejlépe ke každému jídlu.
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na libovolné kousky.
- Zeleninu promícháme se solí, přibližně 15 g soli na 1 kg zeleniny a necháme hodinu odležet a pustit šťávu.
- Napěchujeme do kvašáku, nebo do zavařovacích sklenic.
- Pečlivě upěchujeme, zelenina musí být ponořená, jinak by začala plesnivět (pokud tomu tak není, dolijeme vodu, aby byla 1 cm nad zeleninou).
- Sklenici uzavřeme a pod ni dáme tác nebo plech pro případný odtok šťávy.
- Necháme kvasit 3-7 dní.
Mohlo by vás zajímat
Vyzkoušejte podle našeho videonávodu přípravu kimchi, tradiční korejské pikantní kvašené zeleniny, která se připravuje ze zelí, cibulek a zázvoru.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 21 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nakrouhané a prosolené zelí necháváme odležet. Někdy pustí příliš šťávy, kterou můžeme dále využít při vaření
Garum: Speciální omáčka z fermentovaných ryb s výrazným aromatem je právě „in“, jídla obohatí o tajemnou pátou chuť umami
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Komentáře