Kvašená zelenina "Mixle v piksle"

Danca Kuchařka: Danca

Doba přípravy: ... Zavařeniny 62 názorů

Suroviny

Různé druhy zeleniny:
zelí bílé
červené zelí
červená řepa
mrkev
cibule
celer
ředkev
sůl (na 1 kg zeleniny asi 15 g)
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu zeleninu očistíme a na robotu nakrouháme. Ve velké míse ji promícháme se solí (můžeme přidat i kmín) a napěchujeme do zavařovacích sklenic se šroubovacím víčkem. Zeleninu ve sklenicích co nejvíce stlačíme, abychom z ní dostali ven všechen vzduch.

  2. Nad zeleninou by měl zůstat asi 1 cm vytlačené vody. Pokud tomu tak není, vodu dolijeme, sklenice uzavřeme, naskládáme na plech nebo tác s vyšším okrajem (pro zachycení vytékající šťávy)a necháme v teple kvasit.

  3. Voda vzpění, víčka se nafouknou a po jejich opětovném "spadnutí" je hotovo - proces trvá přibližně 2 dny, podle teploty v místnosti.

  4. Poté sklenice zvenku omyjeme a dáme do chladna. Zeleninu můžeme konzumovat ihned po vykvašení nebo ji skladovat v chladu a postupně ji odebírat. Podáváme jako přílohu k pokrmům nebo samostatně,jako super zdravý salát, jen pokapanou kvalitním olejem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 98 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kvašená zelenina "Mixle v piksle"

  • Danca Danca(autorka receptu)

    aaura: děkuji, snad bude ochutnat...nám teda moc!:-):-K

    Odpovědět

  • aaura aaura

    Jůůůůů....to je krása....jdu do toho a už se moc těším. Dávám bodíka :-p

    Odpovědět

  • babej babej

    Holky a kluci, mate nohy ne? Tak si navliknete na nozky igelitaky, dejte smes do skopku a slapejte. Pokud mate trochu nadvahu, jde to rychleji, protoze jste tezsi a nemusite vynalozit tolik sily. Neda to tolik prace,kdyz se slape a pak smes namackejte do sklenic.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Je to výborné, ale jedna sklenice mi bohužel zplesnivěla...někde jsem udělala chybu...
    Posílám obrázky a poděkování.:-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Eliza:Mně se teda víčka ani nevzdouvala, ani neklesla, tak abys nebyla zklamaná:-D Prostě za dva dny přestala vytékat šťáva a bylo hotovo. Ovšem ještě jsem s konzumací počkala;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    1974andrea: Jó, Andruško, to by mě to s tím pytlíkem muselo napadnout dřív, než jsem se do toho pustila holýma rukama...:-8
    Až mě někdy zaskočí, jak jsem nepraktická a věci tak jednoduché mně prostě nedojdou...:no:
    No, ale zelenina je naložená, i když byla zpracovaná kovovými nástroji a musela jsem použít trochu převařené vody na zalití (já odjakživa nemám sílu v rukou, ani petku neotevřu, leda zubama) a uvidíme, jak to bude dál /ozvu se/. Každopádně stojí v pekáči a těším se na pohyb těch víček...:-) Nahoru a dolů...:yes:
    Děkuji Vám všem za rady, jste skvělé:-K.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Eliza:Nic se tím nezkazilo, neboj . A vezmi si na ruku igelitový pytlík, jestli nemáš rukavici;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    1974andrea: Děkuji, jste všechny moc hodné.. :-K Já už začínám tušit, že ten můj pokus bude nějaký průšvih, když tu zeleninu mám v kovovém vajlinku a ještě jsem použila kovovou naběračku...:-8 No uvidíme, chybami se člověk učí, no né:-? Chjo...:-)):-D
    Děkuju moc.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Eliza:Já jsem dělala, tak ti řeknu, jak jsem to realizovala já. Měla jsem cca 3kg zelí a 1,5kg ostatní zeleniny. Vše jsem dala do velkého lavoru, prosolila, okořenila špatkou kmínu a koprového semínka a, jak píše Magdalenka, pěstí šťouchala, až se vytvořila tekutina. Pak jsem napěchovala do sklenic a ještě hodně mačkala a nakonec jsem zalila zbytkem šťávy, která zůstala v lavoru. Zavíčkovala a nechala cca týden.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    magdalenka: Aha, já tady do toho buším naběračkou..:-D Přeci jen ta červená řepa na rukou...ale jdu do toho, zítra je volno, tak to snad vymyju...;-) Díky.:-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Eliza: Zalezi na hrdle sklenicky, kdyz se vejde ruka, dobre, kdyz ne, ja pouzivam takove silikonove drtitko na pripravu caipiribha, lepe neco ne kovoveho, treba dreveneho, aby zelenina zbytecne neoxidovala

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eliza:rukou, päsťou - podľa toho akú máš nádobu - pohár. A mačkať, vytláčať šťavu. Napomôže tomu už to prvé mačkanie pri nasolení zeleniny.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    magdalenka: Moc děkuji za radu:-K, ještě se zeptám - čím to pěchujete?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eliza: Neviem, či môžem poradiť - už keď to nasolíš v nejakej väčšej nádobe, silne mačkaj. Potom natlač, "pěchuj" do pohárov. Voda sa istotne vytvorí, nemaj obavy. Je to normálne mliečne kvasenie - ako keď sa nakladá kysané zelí...ten istý princíp.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Jitkas: Moc děkuji, dám vědět, jak to dopadlo...:-K;-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: kvašená zelenina kvašená zelenina recept nakládaná kvašena zelenina recept kvašená zelenina recepty mléčně kvašená zelenina recepty mléčně kvašená zelenina recept recept na kvasenou zeleninu kvašená zelenina do sklenice recept kvašená červená řepa - recepty recepty na kvašenou zeleninu recept kvašená zelenina nakladana kvasena zelenina kvašená zelenina do sklenice kvašená červená řepa recepty kvašená červená řepa jak udělat kvašenou zeleninu recepty kvašená zelenina mléčne kvašená zelenina červená řepa kvašená kvasena repa

Zapomněl/a jsem heslo