

Kvašená zelenina "Mixle v piksle"
Suroviny
- Různé druhy zeleniny:
- zelí bílé
- červené zelí
- červená řepa
- mrkev
- cibule
- celer
- ředkev
- sůl (na 1 kg zeleniny asi 15 g)
Postup přípravy receptu
Všechnu zeleninu očistíme a na robotu nakrouháme. Ve velké míse ji promícháme se solí (můžeme přidat i kmín) a napěchujeme do zavařovacích sklenic se šroubovacím víčkem. Zeleninu ve sklenicích co nejvíce stlačíme, abychom z ní dostali ven všechen vzduch.
Nad zeleninou by měl zůstat asi 1 cm vytlačené vody. Pokud tomu tak není, vodu dolijeme, sklenice uzavřeme, naskládáme na plech nebo tác s vyšším okrajem (pro zachycení vytékající šťávy)a necháme v teple kvasit.
Voda vzpění, víčka se nafouknou a po jejich opětovném "spadnutí" je hotovo - proces trvá přibližně 2 dny, podle teploty v místnosti.
Poté sklenice zvenku omyjeme a dáme do chladna. Zeleninu můžeme konzumovat ihned po vykvašení nebo ji skladovat v chladu a postupně ji odebírat. Podáváme jako přílohu k pokrmům nebo samostatně,jako super zdravý salát, jen pokapanou kvalitním olejem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kvašená zelenina "Mixle v piksle"
-
aaura: děkuji, snad bude ochutnat...nám teda moc!
-
Jůůůůů....to je krása....jdu do toho a už se moc těším. Dávám bodíka
-
Holky a kluci, mate nohy ne? Tak si navliknete na nozky igelitaky, dejte smes do skopku a slapejte. Pokud mate trochu nadvahu, jde to rychleji, protoze jste tezsi a nemusite vynalozit tolik sily. Neda to tolik prace,kdyz se slape a pak smes namackejte do sklenic.
-
Je to výborné, ale jedna sklenice mi bohužel zplesnivěla...někde jsem udělala chybu...
Posílám obrázky a poděkování. -
Eliza:Mně se teda víčka ani nevzdouvala, ani neklesla, tak abys nebyla zklamaná
Prostě za dva dny přestala vytékat šťáva a bylo hotovo. Ovšem ještě jsem s konzumací počkala
-
1974andrea: Jó, Andruško, to by mě to s tím pytlíkem muselo napadnout dřív, než jsem se do toho pustila holýma rukama...
Až mě někdy zaskočí, jak jsem nepraktická a věci tak jednoduché mně prostě nedojdou...
No, ale zelenina je naložená, i když byla zpracovaná kovovými nástroji a musela jsem použít trochu převařené vody na zalití (já odjakživa nemám sílu v rukou, ani petku neotevřu, leda zubama) a uvidíme, jak to bude dál /ozvu se/. Každopádně stojí v pekáči a těším se na pohyb těch víček...Nahoru a dolů...
Děkuji Vám všem za rady, jste skvělé.
-
Eliza:Nic se tím nezkazilo, neboj . A vezmi si na ruku igelitový pytlík, jestli nemáš rukavici
-
1974andrea: Děkuji, jste všechny moc hodné..
Já už začínám tušit, že ten můj pokus bude nějaký průšvih, když tu zeleninu mám v kovovém vajlinku a ještě jsem použila kovovou naběračku...
No uvidíme, chybami se člověk učí, no né
Chjo...
Děkuju moc. -
Eliza:Já jsem dělala, tak ti řeknu, jak jsem to realizovala já. Měla jsem cca 3kg zelí a 1,5kg ostatní zeleniny. Vše jsem dala do velkého lavoru, prosolila, okořenila špatkou kmínu a koprového semínka a, jak píše Magdalenka, pěstí šťouchala, až se vytvořila tekutina. Pak jsem napěchovala do sklenic a ještě hodně mačkala a nakonec jsem zalila zbytkem šťávy, která zůstala v lavoru. Zavíčkovala a nechala cca týden.
-
magdalenka: Aha, já tady do toho buším naběračkou..
Přeci jen ta červená řepa na rukou...ale jdu do toho, zítra je volno, tak to snad vymyju...
Díky.
-
Eliza: Zalezi na hrdle sklenicky, kdyz se vejde ruka, dobre, kdyz ne, ja pouzivam takove silikonove drtitko na pripravu caipiribha, lepe neco ne kovoveho, treba dreveneho, aby zelenina zbytecne neoxidovala
-
Eliza:rukou, päsťou - podľa toho akú máš nádobu - pohár. A mačkať, vytláčať šťavu. Napomôže tomu už to prvé mačkanie pri nasolení zeleniny.
-
magdalenka: Moc děkuji za radu
, ještě se zeptám - čím to pěchujete?
-
Eliza: Neviem, či môžem poradiť - už keď to nasolíš v nejakej väčšej nádobe, silne mačkaj. Potom natlač, "pěchuj" do pohárov. Voda sa istotne vytvorí, nemaj obavy. Je to normálne mliečne kvasenie - ako keď sa nakladá kysané zelí...ten istý princíp.
-
Jitkas: Moc děkuji, dám vědět, jak to dopadlo...