Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupte si obě naše kuchařky za 449 Kč (ušetříte 129 Kč)!

Do obchodu

Sterilování ve sladkokyselém nebo slaném nálevu je oblíbený způsob, jak zavařit zeleninu
Toprecepty.cz

Sterilace jako jeden ze způsobů konzervace má výhodu dlouhodobého uchování sklizené zeleniny, ale nevýhodu ztráty někdy barvy (např. ředkvičky) a většiny vitaminu C. Zeleninu určenou ke sterilaci zaléváme v obalech připraveným nálevem, u zeleniny nejčastěji sladkokyselým kořeněným, u některých druhů přidáváme do nálevu některý chuťově neutrální olej (slunečnicový, řepkový). Zalitím upravujeme výslednou chuť výrobku podle chuti, pak vytěsníme vzduch a umožníme důkladné prohřátí při sterilaci. Surovina musí být v nálevu zcela ponořená, ale mezi hladinou a víčkem musí zůstat mezera. Některé tvrdší druhy zeleniny je nutné po nakrájení předvařit ponořením do většího množství vařící vody většinou na 3-5 minut. Po předvaření ochladíme a plníme do sklenic. Můžeme sterilovat jednodruhovou zeleninu nebo zeleninové směsi. Hotové sterilované výrobky skladujeme v chladných místnostech a spotřebujeme do další sklizně.

Jednodruhové zavařeniny

Asi nejznámějším a nejpoužívanějším produktem jsou sterilované okurky. Existuje mnoho druhů nálevů a každá rodina přísahá na ten svůj. Můžete vyzkoušet kterýkoliv z naší databáze.

Sterilujeme i kořenovou zeleninu (mrkev, celer, červená řepa), buď jednotlivé druhy nebo ve směsi. Vzhledem k tomu, že je kořenová zelenina tvrdá, osvědčuje se její předvaření, u celeru přidáme do vody trochu citronové šťávy nebo octa, které zabrání ztmavnutí.

 

Do sladkokyselého nálevu zavařujeme např.  i malé perlové cibulky, mladé klásky kukuřice, zelené fazolky, zelený vyloupaný hrášek, květák, malé tykvičky, nařezanou papriku, pevná rajčata, ředkvičky, nakrouhané bílé i červené zelí atd.

 

Zeleninové směsi

Sterilované zeleninové směsi – saláty a čalamády. Kombinace druhů bývá na kuchaři. Tvrdší druhy zeleniny předváříme podle výše uvedeného postupu.

Protlaky a kečupy

Protlačením rozvařené zeleniny přes síto získáme protlak, který můžeme zahustit odpařením části vody varem. Když k zahuštěnému protlaku přidáme cukr, sůl, ocet a koření, vyrobíme kečup. Mírným zředěním protlaku vodou a přichucením získáme zeleninovou šťávu. Šťávy ochucujeme cukrem, solí, někdy citronovou šťávou a po naplnění do lahví sterilujeme. 

 

Čatní (chutney) a hořčice

Čatní je speciální směs ovoce, zeleniny a koření sladkokyselé chuti, která je pro něj typická. Obsažené suroviny v něm bývají v drobných kouscích a oblibu si získalo jako pikantní příloha k masitým a sýrovým pokrmům.

Hořčice bývají také pikantní sladkokyselé chuti, jen jsou rozmixované dohladka.

 

Sterilace ve slaném nálevu

Zeleninu zaléváme 2-3% roztokem vody se solí (který předem svaříme) a sterilujeme. Má výhodu chuťově neutrálního výrobku.

 

Všechny zavařeniny by se po načnutí měly co nejrychleji spotřebovat.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům