Jak se zavařuje červená řepa? Je to jednoduché, snadno si připravíme zásobu na celou zimu
Červená řepa se dobře pěstuje a dovede vyrůst do značných rozměrů. Pak se může stát, že ze zahrady doneseme plný koš krásně vybarvených řep. Jak si s takovou úrodou poradit?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit červenou řepu na zavařování
Červenou řepu omyjeme od zeminy, ale neloupeme ji a nezbavujeme konečků, aby z ní zbytečně neodtékala šťáva. Uvaříme ji do poloměkka - jde to dobře na pařníku nebo v hrnci s vodou. Můžeme ji také upéct. Po změknutí ji necháme alespoň částečně vychladnout, abychom ji mohli oloupat. Jde to velmi dobře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit červenou řepu
Oloupanou červenou řepu nakrájíme na kostky a rovnáme do zavařovacích sklenic, nejlépe opatřených šroubovacím uzávěrem. K plnění sklenic se nám bude hodit nálevka, abychom nezabarvili skleněné okraje. Můžeme přidat několik plátků čerstvého křenu. Řepu zalijeme nálevem, opět pomocí nálevky. Nálev připravíme svařením 8 dcl vody, 2 dcl octu, 1 lžíce soli a cukru podle chuti. Kdo chce, přidá fenykl. Na koš řepy budeme potřebovat asi 4 litry nálevu. Sklenice uzavřeme a zavaříme klasickým způsobem po dobu 20 minut.
Sklenice se zavařenou červenou řepou necháme pozvolna zchladnout pod ručníkem. Poté odneseme k uložení do spíže. Odebíráme podle potřeby. Je vhodné skleničky doplnit nálepkou s datem zavaření.
Jak naložit červenou řepu
Výše uvedený způsob zavařování je velmi jednoduchý, nejvíce práce nám dá příprava řepy před rovnáním do sklenic. Do stejného nálevu lze zavařovat např. nakrájenou červenou papriku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 9 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 10 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 20 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Komentáře