Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejmrda po staročesku

Vejmrda je staročeská příloha - dochucovadlo k zabijačkovým pochoutkám. Nastrouhané a ochucené jablko s křenem perfektně doplní vařené i pečené vepřové maso. Vejmrdu ocení všichni milovníci české kuchyně.

Hodnocení receptu je 4,2 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mojetara mojetara

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 419 kJ /
339 kcal
Bílkoviny3,80 g
Tuky2,68 g
Vláknina13,86 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,09 g
Sůl2,00 g
Sacharidy68,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejmrdu připravujeme den předem, aby se chutě pěkně propojily. Krok 2: Křen nastrouháme, jablka oloupeme a nastrouháme. Krok 3: Přidáme cukr, sůl, ocet a vychladlý vývar. Zakryjeme a necháme odpočinout. Krok 4: Podáváme k vepřovému kolenu s chlebem.

TIP: Křen v kuchyni

Zveřejněno 8. 1. 2017

Poznámka autora mojetara

Chcete-li jemnější konzistenci, zvolte jemnější struhadlo na křen. Pátrání po vejmrdě a recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/vejmrda-po-starocesk...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vejmrda po staročesku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3mE9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vejmrda po staročesku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3mE9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

<3To se mi moc libi,ja delam jablka s krenem ,cukrem a octem,do sklenicek,otocim nezavaruji,vydrzi dlouho.:-K:yes:

U nás strouháme víc najemno a ne tak moc řídkou- i jsem zavařovala, když zbylo po Vánocích - a v létě bez ztráty kytičky:-), dá se z ní také super křenová polévka

hosta: Jo, dám, až seberu odvahu :-) Jsem už asi překřenovaný (takže budu zdravý). :-)

Zobrazit 5 starších odpovědí

Tak to je ono, pokrm, který si pamatuju z mládí, dělávala ho moje babička. Vývar myslím byl vepřový, z toho kolene, ale bez tuku. U nás se dávalo více tekutiny a jedlo se teplé jako omáčka, Byla to lahoda. <3

Dajda:
No jo, no... uhodila jste hřebíček na hlavičku:-(
Tak dlouho se chodí s vejmrdou, až se kuchtík utrhne s dalším receptem, že.
https://www.toprecepty.cz/recept/48197-paprikovy-o... :-)
***
U nás (valašskoslováckohanácké pomezi) podáváme poteplu jako "křenovou zálivku" k ovaru při zabíjačce:yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
vejmrda, vejmrda recept, vejmrda k zabijačce, recept na vejmrdu, krenova vejmrda, co je vejmrda, recept vejmrda, co je to vejmrda, vejmrd, jak se dělá vejmrda, jidlo vejmrda, vejmrdy, vejmrda recepty, křen vejmrda, recepty vejmrda, jablka s křenem vejmrda, vejmrda recepty cz, pokrm vejmrda, jablečná vejmrda, zabijačková vejmrda

Suroviny:
křen, jablko, cukr, sůl, ocet jablečný, vývar hovězí

Přidat fotografie receptu