Vejmrda po staročesku

mojetara Kuchař: mojetara

Přílohy 12 názorů

Suroviny

4 lžíce nastrouhaného křenu
3 nastrouhaná jablka
10 g cukru
2 špetky soli
2 lžíce jablečného octa
120 ml hovězího vývaru
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Křen nastrouháme, jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme cukr, sůl, ocet a vychladlý vývar. Zakryjeme a necháme odpočinut. Klidně si vejmrdu připravte den předem, potřebuje čas, aby se chutě pěkně propojily.

  2. Podáváme k vepřovému kolenu s chlebem.

Poznámka

Chcete-li jemnější konzistenci, zvolte jemnější struhadlo na křen. Pátrání po vejmrdě a recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/vejmrda-po-starocesk...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 94 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vejmrda po staročesku

  • mojetara mojetara(autorka receptu)

    hosta: Jo, dám, až seberu odvahu :-) Jsem už asi překřenovaný (takže budu zdravý). :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    mojetara: jistě admini opraví, takové chyby se občas v systému objeví. Při tvé invenci ale nepochybuji, že to dáš i jen podle textu:-)

    Odpovědět

  • mojetara mojetara(autorka receptu)

    hosta: Jo z textu lze cosi vyčíst, ale suroviny nejsou přeházené, ty jsou k něčemu úplně jinému! Trojobal bych s polévkou nedovedl aplikovat, a to někdy podnikám lecjaké šílenosti. :-O UFFF! https://www.toprecepty.cz/recept/38154-krenova-pol...

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    <3To se mi moc libi,ja delam jablka s krenem ,cukrem a octem,do sklenicek,otocim nezavaruji,vydrzi dlouho.:-K:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda:
    No jo, no... uhodila jste hřebíček na hlavičku:-(
    Tak dlouho se chodí s vejmrdou, až se kuchtík utrhne s dalším receptem, že.
    https://www.toprecepty.cz/recept/48197-paprikovy-o... :-)
    ***
    U nás (valašskoslováckohanácké pomezi) podáváme poteplu jako "křenovou zálivku" k ovaru při zabíjačce:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hosta: Pochopila jsem docela snadno, protože tohle je ta babiččina vejmrda! U nás se vařila takhle, ale nebyla to polévka, nýbrž hlavní jídlo, které se jedlo z chlebem. :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Dajda: https://www.toprecepty.cz/recept/38154-krenova-pol... - je super, ale přeházené suroviny (poslala jsem k opravě) - z textu ale snadno pochopíš,

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hosta: Křenová polévka? Tak to neumím a musím přiznat, že jsem o křenové polévce ještě nikdy neslyšela. ;-(

    Odpovědět

  • hosta hosta

    U nás strouháme víc najemno a ne tak moc řídkou- i jsem zavařovala, když zbylo po Vánocích - a v létě bez ztráty kytičky:-), dá se z ní také super křenová polévka

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    mojetara: O pokrmu s tímhle typicky staročeským názvem se tu debatuje už několik dní a já na něj fakt dostala chuť, i když jsem vejmrdu vařila jen snad jednou dvakrát. Později se u nás dělala strouhaná jablka s křenem (přidával se cukr a ocet) do úschovy, a to taky nebylo špatné. Pak už se mohl jen přidat ten vývar.

    Odpovědět

  • mojetara mojetara(autorka receptu)

    Dajda: Jo, jenže koleno jsem si pořídil už hotové (připravené metodou sous vide), takže mi vývar nezbyl a proto jsem si musel poradit jinak :-) Tu babiččinu verzi nejspíš vyzkouším, až si koleno uvařím sám, je to lákavé :-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Tak to je ono, pokrm, který si pamatuju z mládí, dělávala ho moje babička. Vývar myslím byl vepřový, z toho kolene, ale bez tuku. U nás se dávalo více tekutiny a jedlo se teplé jako omáčka, Byla to lahoda. <3

    Odpovědět

Tématické fráze: vejmrda vejmrda recept vejmrda k zabijačce recept na vejmrdu krenova vejmrda co je vejmrda recept vejmrda co je to vejmrda vejmrd jak se dělá vejmrda jidlo vejmrda vejmrdy vejmrda recepty křen vejmrda recepty vejmrda jablka s křenem vejmrda vejmrda recepty cz pokrm vejmrda jablečná vejmrda zabijačková vejmrda