Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vytvořit perníkovou chaloupku? Krásná dekorace vánočního stolu potěší zejména děti, ale nadchne i dospělé
Zdroj: Top recepty

Perníková chaloupka je dekorace spojená s vánočním obdobím. Ocení ji především děti, které budou z této ozdoby nadšené. Může být také velmi krásným dárkem. Jen dejme pozor, zda je připravovaná i s úmyslem, aby se jedla.

Jak tedy postupovat, když chceme připravit perníkovou chaloupku? Nejdříve upečeme jednotlivé díly z perníkového těsta, poté nás čeká jejich spojování a zdobení.

Těsto na perníkovou chaloupku

Nejprve připravíme perníkové těsto, na které je jen několik speciálních nároků:
  • Použít můžeme v podstatě jakýkoli osvědčený recept na perníčky. V tomto případě není třeba hledat recept na perníčky, které rychle změknou. Naopak je žádoucí, aby upečený perník byl tvrdší. To se nám podaří s těstem, které je spíše tužší.
  • Těsto by nemělo moc nakynout, aby se nám nezdeformovaly vykrojené tvary. Toho docílíme ubráním kypřidla, stačit by ho měla poloviční dávka.

Jak připravit díly na perníkovou chaloupku

Nejprve si připravíme díly na chaloupku.

  • Těsto vyválíme na silnější placku, přibližně 5 mm, a z něj vykrajujeme tvary, které klademe na plech.
  • Snažíme se o jednotnou tloušťku těsta. Tenčí okraje rozváleného těsta nepoužíváme, a raději zbytek těsta vyválíme znovu.
  • Tvary chaloupky určitě nevykrajujeme od oka. S vykrajováním nám pomohou: speciální formičky na chaloupku nebo šablona, kterou si předchystáme. Na internetu se nachází řada šablon a podle nich těsto vykrajujeme pomocí ostrého nože.
  • Na chaloupce vypadají velmi efektně vykrojená okna, dveře, případně tvary jako srdce na štítu chaloupky. Proto si nezapomeňme dát práci i s nimi.
  • Na zdech chaloupky můžeme vytvořit pomocí nože vodorovné zářezy - chaloupka pak bude roubená, ale dejme si pozor, ať těsto neprořízneme.
  • Mimo základní tvary upečeme také podstavec na chaloupku a další tvary, kterými dotvoříme zátiší kolem chaloupky. Využít můžeme formičky nebo šablony. Krásně vypadají stromy, plot, zvířátka, postavičky, sněhulák a další tvary, které vymyslíme.

Jak upéct díly na perníkovou chaloupku

Připravené díly upečeme.

  • Mysleme na to, že větší tvary se budou péci déle a drobnější rychleji. Proto rozdělme tvary na dva plechy - na jeden větší a na druhý menší kousky, aby se nám vše upeklo rovnoměrně.
  • Po vytažení z trouby potíráme perníčky bílkem, aby byly krásně lesklé. Pokud bychom chtěli některé tvary pokrýt celé vrstvou polevy, pak je potírání bílkem zbytečné a můžeme ho vynechat.
  • Pokud jsou tvary chaloupky po upečení zdeformované a nepasují k sobě, nezoufejme. Hrany, které se budou lepit, zbrousíme pomocí struhadla do úhlu 45°. 

Jak lepit perníkovou chaloupku

V tuto chvíli je důležité se rozhodnout, zda se bude chaloupka jíst nebo ne. Pokud se nebude jíst, pak je nejjednoduší chaloupku slepit lepidlem - výsledek bude bytelnější. Pokud se jíst bude, pak lepíme bílkovou polevou, stejnou jako zdobíme. Tato varianta je určitě vhodnější, pokud máme doma děti a nějakému tomu "loupání perníčků" se pravděpodobně nevyhneme.

  • Nejprve části chaloupky nazdobíme a necháme dobře zaschnout, inspiraci na zdobení najdeme snadno na internetu. 
  • Poté přistoupíme k lepení. S jednotlivými částmi chaloupky je třeba manipulovat šetrně, abychom si nezničili zdobení. Postupně lepíme jednotlivé části a necháváme je zaschnout. Začínáme obvodovými zdmi, až se propracujeme ke střeše. Mějme připravené podložky, o které lze přilepené části chaloupky opřít, abychom je zajistili v požadované poloze, dokud nezaschnou.
  • Poté co máme slepenou chaloupku, dolepíme kolem i další tvary.
  • Až vše dobře zaschne, dozdobíme podložku chaloupky zbytkem polevy.

Jak na bílkovou polevu nám poradí následující video:

Přemýšlíte, čím dalším navodit vánoční atmosféru a vyzdobit si domácnost? Připravte adventní věnec a přečtěte si o symbolice svíček, které jsou na něm umístěné.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více