Jak na lesklé perníčky: Potřením perníčky nejen zkrásní a vyniknou, ale také se budou lépe zdobit polevou
Lesklé perníčky jsou samy o sobě nazdobené, ale pokud je máte v plánu ještě přikrášlit bílkovou polevou, bude na potřených perníčkách lépe držet. Základem je potírat perníčky hned po upečení, dokud jsou ještě horké.
Nadýchané, voňavé perníčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Na jejich zdobení se můžeme doslova "vyřádit" a každou návštěvu tak ohromit. Víte, kdy a čím je potírat, aby se leskly a nebyly scvrklé a s bublinkami?
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Kdy perníčky potřít
Možná vás před upečením láká perníčky zlehka potřít, jako například jablečný štrůdl a jiné dobroty. Vydržte a potřete perníčky teprve hned po upečení, dokud jsou ještě horké.
Pokud bychom potřeli před upečením, hrozí, že se scvrknou a budou nerovnoměrné. Na ještě horkých perníčkách se rozšlehané vejce rychle připeče a udělá krásný lesklý povrch.
Čím perníčky potřít
Ať už chcete světlé perníčky nebo tmavší, poradíme vám, čím je potřít a jak se vyhnout možným nezdarům.
- Žloutek: Záměrně použijeme jen žloutek, který dodá perníčkům krásný lesk a bílek využijeme na bílkovou polevu při zdobení perníčků. Žloutek rozšleháme, odstraníme pěnu a naneseme mastilkou po upečení na horké perníčky.
- Vejce a voda: Po upečení perníčky potřeme rozšlehaným celým vejcem, do kterého přidáme lžičku studené vody. Nanášíme tenkou vrstvu na horké perníky mastilkou. Lesk je zaručen.
- Žloutek, voda a potravinářské barvivo: Rozšleháme žloutek, přidáme lžičku studené vody a na špičku nože čokoládového nebo červeného potravinářského barviva. Místo barviva můžeme přidat na ztmavnutí trochu kakaa. Obě varianty dodají perníčkům krásnou barvu a více vynikne následné zdobení polevou.
Několik tipů na závěr
Před potřením perníčků doporučujeme přelít rozšlehané vejce přes sítko, abychom odstranili pěnu, která by na perníčkách způsobila nežádoucí bublinky.
Jestli jste stále ještě neobjevili osvědčený recept na perníčky, vyzkoušejte náš podle videonávodu. Hotové perníčky mají krásnou barvu díky kakau a jsou hned měkké.
Abyste věděli, do jakého pečení se pustit po perníčkách, využijte náš kalendář vánočního pečení.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s vejci, okurkou a párkem
Přidáno před 20 hodinami

Banánový pohár s Lučinou
Přidáno 21. 3. 2023 20:59

Rohlíková polévka s čerstvým zelím a uzeným masem
Přidáno 21. 3. 2023 20:44

Camembert s bramborem a klobásou z horkovzdušné fritézy
Přidáno 21. 3. 2023 19:37

Francouzské brambory pro jednoho (z HF)
Přidáno 21. 3. 2023 15:04

Pečené brambory s mrkví a libečkem
Přidáno 21. 3. 2023 13:08
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.