Co dává tu správnou chuť perníku? Perníkové koření namíchané v nejlepším poměru. Směs koupíme hotovou nebo ji sami namícháme
Perníčky jsou typické nejen svým tvarem a vzhledem, ale také vůní a chutí. Příjemně provoní celou domácnost a všechny naladí na sváteční atmosféru. Které koření v perníku nesmí chybět?
Perníkové koření odlišuje perník od jiných druhů těst, ať už připravujeme litý perník na plech, nebo drobné tvary, které pečeme na Vánoce či Velikonoce. Pokud použijeme kypřicí prášek do perníku, obsahuje kromě kypřicí složky i vhodnou a dobře vyváženou směs koření, a díky tomu se postará, aby náš perník krásně voněl.
Perníky
Některé buchty jsou doma tak oblíbené, že je zvládnete i se zavřenýma očima. A litý perník na plech, heboučký jako mech, patří k nim. Sám o sobě je velmi jednoduchý a rychlý, skládá se ze surovin,… Podívejte se na všechny perníky.

Koření dá perníku tu nejlepší chuť
Na perníčky, drobné medové pečivo, potřebujeme především mouku, vejce, cukr, koření, tuk, kypřící prostředky, případně ořechy a další suroviny - podle jednotlivých receptů. Prodávané směsi koření od různých výrobců obsahují sice obdobné druhy, ale bývají namíchané v trochu jiném poměru. Jeden balíček prášku do perníku postačí pro 0,5 kg mouky.
Perníčky
Sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. V dnešní době je typická směs skořice, hřebíčku,… Podívejte se na všechny perníčky.

Perníkové koření dobře pomeleme
Pokud si koření připravujeme sami, dobře ho pomeleme - dobrým pomocníkem je mlýnek na kávu. Je-li třeba, přesijeme ho na sitku. Při míchání směsí jsme opatrní, aby výsledkem byla opravdu lahodná chuť, a aby některý druh koření nebyl příliš výrazný (např. hřebíček) proti ostatním. Kromě koření lze těsto ještě dochutit citronovou kůrou nebo mletou černou kávou.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Výběr voňavého koření do perníku
O chuť perníku se postará správné koření:
- hřebíček: Jedná se o květní poupata hřebíčkového stromu (hřebíčkovce), výrazné aroma získají teprve při sušení. Do perníku se používá mletý (tlučený) hřebíček.
- nové koření: Plody vyrůstající na stálezeleném stromu pimentovníku pravém. Plody se trhají zelené, suší se, během sušení ztmavnou.
- skořice: Jedná se o kůru stálezeleného skořicovníku, prodává se buď v kouscích nebo mletá.
- anýz: Kořením je plod jednoleté rostliny.
- badyán: Kořením jsou plody stromu s názvem badyáník pravý. Vůní připomínají anýz. Někdy se mu říká hvězdičkové koření.
- zázvor: Jako koření se používá oddenek této rostliny.
- fenykl: Kořením jsou plody rostliny.
- vanilka: Jedná se o plody (tobolky) vytrvalé rostliny vanilky z rodu orchideí. Sklízí se zelené, nedozrálé, po zhnědnutí ve vařící vodě se suší.
- muškátový oříšek: Také se může přidávat, velmi příjemně voní.
V jakém poměru perníkové koření namíchat, poradí náš další článek. Podle následujícího videa můžete upéct perníčky, které jsou hned měkké.
Přejeme, ať se vám voňavé perníkové pečení daří.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Bramborové škvarkové placky
Přidáno před 13 hodinami

Hovězí pečeně z Kolína nad Rýnem
Přidáno před 16 hodinami

Hovězí kližka na mrkvi a pórku z pomalého hrnce
Přidáno 8. 6. 2023 19:43

Kuřecí sýrová roláda
Přidáno 8. 6. 2023 08:08

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a špenátem
Přidáno 7. 6. 2023 21:38

Vodňanské hovězí žížalky
Přidáno 7. 6. 2023 07:21
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.