Perníková chaloupka + postup

bubutop Kuchařka: bubutop

Pro děti 19 názorů

Suroviny

650 g hladké mouky
240 g moučkového cukru
4 celá vejce
100 g medu
50 g tuku (nejlépe Omega)
1 polévkovou lžíci skořice
1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku ( anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs )
l lžička jedlé sody
2-3 lžíce kakaa chcete-li tmavší těsto
(Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!! )
Poleva:
1 bílek
150-200 g moučkového cukru
citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké.

  2. Válíme placku asi 3-4 mm silnou. Na chaloupku podle šablony vyřežte díly a plechovými vykrajovačkami utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min.

  3. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.

  4. Poleva:

  5. Moučkový cukr přesát přes jemné sítko aspoň 2x, přidáme jeden bílek a lžičku citronové šťávy a třeme asi 15-20 minut do tuha ručně. Množství cukru záleží na velikosti vajíčka a množství bílku v něm. Proto dejte napřed jen 15 dkg cukru a pak podle potřeby přidejte zbylých 5dkg a pořádně ještě vymíchejte dohladka. Správnou hustotu poznáte, když párátkem naberete trochu polevy a kápnete třeba na linku, když drží tvar tečky a neroztéká se, je poleva akorát. Máte-li polevu moc hustou zřeďte trošičkou citronové šťávy. Množství z jednoho bílku stačí na jednu celou chaloupku a pár perníčků nebo na 5-6 plechů perníčků, podle toho jak hustě zdobíte.

  6. Polevu na perníčcích nechte pořádně zatvrdnout a pak zabalte do igelitu a dejte do chladna, můžete přidat rozkrojené jablíčko, aby byli vláčné.

Poznámka

Nejlepší recept na perníčky z mnoha, které jsem zkoušela, dobře se s těstem pracuje a výsledkem jsou krásně oblé, chutné a měkké perníčky.

U chaloupky hotové upečené díly obrušte struhátkem na bocích došikma a stojící díly do roviny, aby lépe drželo slepení polevou.

Nechte důkladně zatuhnout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 65 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perníková chaloupka + postup

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    galatová:dobrý den, rozředit můžete polevu citr. šťávou, po ji lžičkách přimíchávejte.:yes:

    Odpovědět

  • galatová galatová(neregistrovaný)

    prosím, když mi poleva ztuhne, je možné ji znova rozředit?;-( děkuji

    Odpovědět

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    Pavla Bartošová: Dobrý den, šablona je tady mezi fotkami, jsou tam rozměry a počet kusů, to zvládnete když si ji nakreslíte na čtvrtku.Jsou to jednoduché tvary.:yes:

    Odpovědět

  • Pavla Bartošová Pavla Bartošová(neregistrovaný)

    Dobrý večer, chci se vás zeptat nemáte náhodou šablonu pernikové chaloupky žeby jste mi ji přeposlala? Předem Vám moc děkuji s pozdravem Bartošová Pavla

    Odpovědět

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    renda:určitě hotové díly nechte v igelitu dobře zabalené v chladnu, po ozdobení nechte pořádně zatuhnout a pak teprve slepte a dozdobte, celou chaloupku zabalte taky do igelitu a nechte pár dní v chladnu, aby perníčky změkly. K jídlu bych to odhadla tak za týden až 14 dní. :-K

    Odpovědět

  • renda renda(neregistrovaná)

    Musí odpočívat dlouho než bude k jídlu,někde jsem četla, že musím pár dní počkat než perníčky jsou k jídlu.
    Dneska jsem dělala těsto zítra chci péct, popozítří nebo ještě déle bych chtěla zdobit a tedy za týden už jí můžu dávat k jídlu?:-):-)

    Odpovědět

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    Venda:Dobrý večer, polevu dám do sáčku s ustřiženou špičkou ( asi 2-3 mm ) a od okraje střechy jakoby táhnu dolů a na začátku mačkám víc a pak ubírám stisk, aby to vypadalo jako rampouch do špičky. Když je dobrá poleva, tak to krásně drží.

    Odpovědět

  • Venda Venda(neregistrovaná)

    Chtela bych se zeptat, jak docilite toho, ze vam poleva na okraji strechy vytvori efekt krapniku, ci zamrzleho snehu, ktery prepadava pres strechu.

    Odpovědět

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    mallssellino: zdravím, určitě obtočit nejde, ale musíte ho obtočený kolem formy upéct už v tom kýženým tvaru, nechat vychladnout a opatrně sejmout z formy. Tak teprve zbobit a polévat polevou, hezký večer:-K

    Odpovědět

  • mallssellino mallssellino(neregistrovaný)

    www.toprecepty.cz chci se zeptat: lze upečený perník potřený polevou stočit - potřebuji pás obtočit kolem dortové formy
    (abych řekla pravdu, nechci péct domeček, ale policejní čepici)

    Odpovědět

  • Kristýna Kristýna(neregistrovaná)

    Nádhera hned jdu taky vyzkoušet :-))

    Odpovědět

  • Lejdy Lejdy

    krásný,snad zkusím o vánocích

    Odpovědět

  • Klikokatka Klikokatka

    Jééé :-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Šikovné ručičky, závidím:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: zdobení perníkové chaloupky perníková chaloupka rozměry chaloupka z perniku perníková chaloupka zdobení domeček z perníku jak slepit perníkovou chaloupku rozměry na perníkovou chaloupku perníková chaloupka perníková chaloupka postup video pernikove chaloupky perníková chaloupka recept cim slepit pernikovou chaloupku zdobení perníkových chaloupek pernikove chaloupky zdobeni sníh na zdobení chaloupky sníh na perníkovou chaloupku pernikove zdobeni šablona na domeček z perníku recept na perníkovou chaloupku zdobení perníčků postup