Perníková chaloupka + postup

bubutop Kuchařka:

Pro děti 19 názorů

518
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Suroviny

650 g hladké mouky
240 g moučkového cukru
4 celá vejce
100 g medu
50 g tuku (nejlépe Omega)
1 polévkovou lžíci skořice
1 polévkovou lžíci směsi koření do perníku ( anýz, hřebíček, badyán, fenykl, nové koření - prodává se již hotová směs )
l lžička jedlé sody
2-3 lžíce kakaa chcete-li tmavší těsto
(Nedávat žádný kypřící prášek do perníku !!!! )
Poleva:
1 bílek
150-200 g moučkového cukru
citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sypké ingredience prosejte na vál, přidejte vejce, rozehřátý tuk s medem a postupně přisypávejte mouku. Pracujte od středu ke kraji. Dobře vypracované těsto musí být tužší, ale pěkně hladké.

  2. Válíme placku asi 3-4 mm silnou. Na chaloupku podle šablony vyřežte díly a plechovými vykrajovačkami utvořené kousky pečte při 180 °C - 8-10 min.

  3. Perníčky určené ke zdobení polevou potřete ještě za horka ihned po vytažení z trouby rozšlehaným celým vejcem. Chcete-li je mít k jídlu, nechte je odpočinout přinejmenším do dalšího dne v přikryté nádobě nebo v sáčku, aby byly pěkně vláčné.

  4. Poleva:

  5. Moučkový cukr přesát přes jemné sítko aspoň 2x, přidáme jeden bílek a lžičku citronové šťávy a třeme asi 15-20 minut do tuha ručně. Množství cukru záleží na velikosti vajíčka a množství bílku v něm. Proto dejte napřed jen 15 dkg cukru a pak podle potřeby přidejte zbylých 5dkg a pořádně ještě vymíchejte dohladka. Správnou hustotu poznáte, když párátkem naberete trochu polevy a kápnete třeba na linku, když drží tvar tečky a neroztéká se, je poleva akorát. Máte-li polevu moc hustou zřeďte trošičkou citronové šťávy. Množství z jednoho bílku stačí na jednu celou chaloupku a pár perníčků nebo na 5-6 plechů perníčků, podle toho jak hustě zdobíte.

  6. Polevu na perníčcích nechte pořádně zatvrdnout a pak zabalte do igelitu a dejte do chladna, můžete přidat rozkrojené jablíčko, aby byli vláčné.

Poznámka

Nejlepší recept na perníčky z mnoha, které jsem zkoušela, dobře se s těstem pracuje a výsledkem jsou krásně oblé, chutné a měkké perníčky.

U chaloupky hotové upečené díly obrušte struhátkem na bocích došikma a stojící díly do roviny, aby lépe drželo slepení polevou.

Nechte důkladně zatuhnout.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Perníková chaloupka + postup

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    galatová:dobrý den, rozředit můžete polevu citr. šťávou, po ji lžičkách přimíchávejte.:yes:

    Odpovědět

  • galatová galatová(neregistrovaný)

    prosím, když mi poleva ztuhne, je možné ji znova rozředit?;-( děkuji

    Odpovědět

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    Pavla Bartošová: Dobrý den, šablona je tady mezi fotkami, jsou tam rozměry a počet kusů, to zvládnete když si ji nakreslíte na čtvrtku.Jsou to jednoduché tvary.:yes:

    Odpovědět

  • Pavla Bartošová Pavla Bartošová(neregistrovaný)

    Dobrý večer, chci se vás zeptat nemáte náhodou šablonu pernikové chaloupky žeby jste mi ji přeposlala? Předem Vám moc děkuji s pozdravem Bartošová Pavla

    Odpovědět

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    renda:určitě hotové díly nechte v igelitu dobře zabalené v chladnu, po ozdobení nechte pořádně zatuhnout a pak teprve slepte a dozdobte, celou chaloupku zabalte taky do igelitu a nechte pár dní v chladnu, aby perníčky změkly. K jídlu bych to odhadla tak za týden až 14 dní. :-K

    Odpovědět

  • renda renda(neregistrovaná)

    Musí odpočívat dlouho než bude k jídlu,někde jsem četla, že musím pár dní počkat než perníčky jsou k jídlu.
    Dneska jsem dělala těsto zítra chci péct, popozítří nebo ještě déle bych chtěla zdobit a tedy za týden už jí můžu dávat k jídlu?:-):-)

    Odpovědět

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    Venda:Dobrý večer, polevu dám do sáčku s ustřiženou špičkou ( asi 2-3 mm ) a od okraje střechy jakoby táhnu dolů a na začátku mačkám víc a pak ubírám stisk, aby to vypadalo jako rampouch do špičky. Když je dobrá poleva, tak to krásně drží.

    Odpovědět

  • Venda Venda(neregistrovaná)

    Chtela bych se zeptat, jak docilite toho, ze vam poleva na okraji strechy vytvori efekt krapniku, ci zamrzleho snehu, ktery prepadava pres strechu.

    Odpovědět

  • bubutop bubutop(autor receptu)

    mallssellino: zdravím, určitě obtočit nejde, ale musíte ho obtočený kolem formy upéct už v tom kýženým tvaru, nechat vychladnout a opatrně sejmout z formy. Tak teprve zbobit a polévat polevou, hezký večer:-K

    Odpovědět

  • mallssellino mallssellino(neregistrovaný)

    www.toprecepty.cz chci se zeptat: lze upečený perník potřený polevou stočit - potřebuji pás obtočit kolem dortové formy
    (abych řekla pravdu, nechci péct domeček, ale policejní čepici)

    Odpovědět

  • Kristýna Kristýna(neregistrovaná)

    Nádhera hned jdu taky vyzkoušet :-))

    Odpovědět

  • Lejdy Lejdy

    krásný,snad zkusím o vánocích

    Odpovědět

  • Klikokatka Klikokatka

    Jééé :-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

  • ivulinka ivulinka

    Šikovné ručičky, závidím:yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo