Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na lesklé perníčky: Potřením perníčky nejen zkrásní a vyniknou, ale také se budou lépe zdobit polevou
Zdroj: Pixabay

Lesklé perníčky jsou samy o sobě nazdobené, ale pokud je máte v plánu ještě přikrášlit bílkovou polevou, bude na potřených perníčkách lépe držet. Základem je potírat perníčky hned po upečení, dokud jsou ještě horké.

Nadýchané, voňavé perníčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Na jejich zdobení se můžeme doslova "vyřádit" a každou návštěvu tak ohromit. Víte, kdy a čím je potírat, aby se leskly a nebyly scvrklé a s bublinkami? 

Kdy perníčky potřít

Možná vás před upečením láká perníčky zlehka potřít, jako například jablečný štrůdl a jiné dobroty. Vydržte a potřete perníčky teprve hned po upečení, dokud jsou ještě horké.

Pokud bychom potřeli před upečením, hrozí, že se scvrknou a budou nerovnoměrné. Na ještě horkých perníčkách se rozšlehané vejce rychle připeče a udělá krásný lesklý povrch

Čím perníčky potřít

Ať už chcete světlé perníčky nebo tmavší, poradíme vám, čím je potřít a jak se vyhnout možným nezdarům

  1. Žloutek: Záměrně použijeme jen žloutek, který dodá perníčkům krásný lesk a bílek využijeme na bílkovou polevu při zdobení perníčků. Žloutek rozšleháme, odstraníme pěnu a naneseme mastilkou po upečení na horké perníčky
  2. Vejce a voda: Po upečení perníčky potřeme rozšlehaným celým vejcem, do kterého přidáme lžičku studené vody. Nanášíme tenkou vrstvu na horké perníky mastilkou. Lesk je zaručen
  3. Žloutek, voda a potravinářské barvivo: Rozšleháme žloutek, přidáme lžičku studené vody a na špičku nože čokoládového nebo červeného potravinářského barviva. Místo barviva můžeme přidat na ztmavnutí trochu kakaa. Obě varianty dodají perníčkům krásnou barvu a více vynikne následné zdobení polevou

Několik tipů na závěr

Před potřením perníčků doporučujeme přelít rozšlehané vejce přes sítko, abychom odstranili pěnu, která by na perníčkách způsobila nežádoucí bublinky.

Jestli jste stále ještě neobjevili osvědčený recept na perníčky, vyzkoušejte náš podle videonávodu. Hotové perníčky mají krásnou barvu díky kakau a jsou hned měkké

Abyste věděli, do jakého pečení se pustit po perníčkách, využijte náš kalendář vánočního pečení.  

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více