Jak na lesklé perníčky: Potřením perníčky nejen zkrásní a vyniknou, ale také se budou lépe zdobit polevou
Lesklé perníčky jsou samy o sobě nazdobené, ale pokud je máte v plánu ještě přikrášlit bílkovou polevou, bude na potřených perníčkách lépe držet. Základem je potírat perníčky hned po upečení, dokud jsou ještě horké.
Nadýchané, voňavé perníčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Na jejich zdobení se můžeme doslova "vyřádit" a každou návštěvu tak ohromit. Víte, kdy a čím je potírat, aby se leskly a nebyly scvrklé a s bublinkami?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy perníčky potřít
Možná vás před upečením láká perníčky zlehka potřít, jako například jablečný štrůdl a jiné dobroty. Vydržte a potřete perníčky teprve hned po upečení, dokud jsou ještě horké.
Pokud bychom potřeli před upečením, hrozí, že se scvrknou a budou nerovnoměrné. Na ještě horkých perníčkách se rozšlehané vejce rychle připeče a udělá krásný lesklý povrch.
Čím perníčky potřít
Ať už chcete světlé perníčky nebo tmavší, poradíme vám, čím je potřít a jak se vyhnout možným nezdarům.
- Žloutek: Záměrně použijeme jen žloutek, který dodá perníčkům krásný lesk a bílek využijeme na bílkovou polevu při zdobení perníčků. Žloutek rozšleháme, odstraníme pěnu a naneseme mastilkou po upečení na horké perníčky.
- Vejce a voda: Po upečení perníčky potřeme rozšlehaným celým vejcem, do kterého přidáme lžičku studené vody. Nanášíme tenkou vrstvu na horké perníky mastilkou. Lesk je zaručen.
- Žloutek, voda a potravinářské barvivo: Rozšleháme žloutek, přidáme lžičku studené vody a na špičku nože čokoládového nebo červeného potravinářského barviva. Místo barviva můžeme přidat na ztmavnutí trochu kakaa. Obě varianty dodají perníčkům krásnou barvu a více vynikne následné zdobení polevou.
Několik tipů na závěr
Před potřením perníčků doporučujeme přelít rozšlehané vejce přes sítko, abychom odstranili pěnu, která by na perníčkách způsobila nežádoucí bublinky.
Jestli jste stále ještě neobjevili osvědčený recept na perníčky, vyzkoušejte náš podle videonávodu. Hotové perníčky mají krásnou barvu díky kakau a jsou hned měkké.
Abyste věděli, do jakého pečení se pustit po perníčkách, využijte náš kalendář vánočního pečení.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 4 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 14 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k pečení perníčků. Jak připravit těsto, jak upéct výborné perníčky a jak je zdobit
Velikonoční perníčky: Aby byly ihned krásně měkké a vláčné, část medu je lepší nahradit cukrem a těsto správně vyválet
Staročeské perníčky: Potřebují med ve správné konzistenci, voňavé koření a dostatek času na odležení, aby byly vláčné
Komentáře