Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat bílkovou polevu na perníčky? Podle receptu připravíme dva druhy polevy a snadno vykouzlíme nádherně zdobené perníčky
Zdroj: Toprecepty

Perníčky patří ke každoroční příjemné rutině. Aby chutnaly a zároveň vypadaly skvěle, je důležité správně připravit polevu. Není potřeba malířských talentů, s touto bílkovou polevou se vám bude dobře pracovat a pomáhat se zdobením mohou i ti nejmenší kuchtíci.

Perníčky samozřejmě chutnají skvěle i samotné, bez zdobení. Avšak krásně zdobené na vánoční tabuli všem vyrazí dech. Můžeme je zdobit čokoládou, oříšky, nebo popustit uzdu fantazii, zapojit děti a ozdobit originálně bílkovou polevou. Pokud je poleva dobře připravená, zdobení je opravdu snadné.

Jak udělat bílou polevu na perníčky

Neúspěch, odloupnutá poleva, příliš řídká poleva, nebo neustále ucpaný sáček? S tím je konec. Zahoďte mixér a připravte vařečku, tato poleva bude dokonalá. Připravíme dva druhy polevy, hustou a řídkou. Hustá poslouží na vzory, řídká na výplně

  1. Hustá poleva: 1 bílek, cca 20 dkg cukru moučka, 1 lžíce citronové šťávy
  2. Do mísy dáme prosátý cukr, který musí být dostatečně jemný, aby nám hrudky neucpaly sáček.
  3. Přidáme čerstvý bílek a přecezenou citronovou šťávu.
  4. Metličkou ručně šleháme (cca 15 minut) do té doby, než poleva ztuhne a nestéká ze lžíce. V tomto případě elektrický šlehač necháme ve skříni. Do polevy by se dostalo příliš vzduchu a loupala by se z perníků

Jak na výplně a zdobení

Zdobení perníčků má svá pravidla, vyplatí se jim věnovat pozornost, abychom se vyhnuli zbytečným chybám.

  • Na vybarvení výplní potřebujeme řidší sníh, proto do něj dáme méně cukru. Pokud je poleva příliš řídká, cukr přidáme.
  • Na zdobení špičkou použijeme hustší sníh tzn. dáme do něj naopak cukru více.
  • Takto připravenými polevami plníme cukrářský nebo igelitový sáček (ustřihneme špičku). Do sáčku dávkujeme v malém množství.
  • Opřeme si ruku o stůl a polevu na perníky nanášíme z výšky.
  • Sáčkem se při zdobení nedotýkáme perníku, polevu bychom tak "zamáčkli" a byla by placatá

Jak dlouho vydrží bílková poleva

Nespotřebovanou polevu můžeme uchovat až 3 dny v lednici. Je potřeba ji zakrýt fólií a pamatovat na to, že bude měnit svou konzistenci a možná bude třeba zašlehat znovu bílek

Bílkovou polevu můžete připravit také podle našeho videonávodu: 

Pokud se vám perníčky opravdu povedou, můžete je využít jako krásný, originální a velmi chutný vánoční kalendář pro děti

 

 

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky