Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit sirup nebo med ze sedmikrásek. Máme pro vás další specialitu našich babiček
Zdroj: pixabay, kareni

Všichni asi znáte bezový či pampeliškový sirup, ale víte, že obdobným způsobem si můžete připravit méně známý sirup (med) i ze sedmikrásek? Tato drobná květinka roste v hojných počtech na zahradách i loukách. Stačí se vyzbrojit trpělivostí a vydat se na její sběr.

Stejně jako ostatní rostliny určené ke konzumaci a přípravě jídla či nápojů sbírejte i sedmikrásku v čistém prostředí. Na přípravu sirupu (medu) budete potřebovat poměrně velké množství květů. Květy v košíčku nebo misce pomalu přibývají, doporučuje se kolem 500 květů na 1 litr vody

Příprava sedmikráskového sirupu či medu

Příprava je obdobná jako příprava ostatních sirupů a medů. Proto můžete využít postupy, které se vám osvědčily u jiné suroviny. Jeden recept pro vás máme. Výroba tepelnou cestou od nás vyžaduje jen několik jednoduchých kroků:
  1. Očištěné a jemně propláchnuté květy sedmikrásek vložíme do hrnce a přelijeme odpovídajícím množstvím vařící vody.
  2. Přidáme nakrájené citróny.
  3. Necháme 24 hodin louhovat.
  4. Přecedíme a do tekutiny vmícháme cukr.
  5. Následně pozvolna vaříme tak dlouho, až docílíme požadované hustoty. Záleží na nás, jestli uvaříme hustší med nebo řidší sirup.
Hotový produkt použijeme na doslazování pokrmů, nápojů nebo ho užíváme po lžičkách jako medicínu
Chcete se pustit také do výroby pampeliškového medu? I když se mu říká "med", pravý med od včelek to samozřejmě není. Jeho přípravu můžete zhlédnout v názorném video-receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více