Jak využít sedmikrásky v kuchyni? První jarní bylinky nám příjemně zpestří jídelníček
Jednou z prvních jarních bylinek je i sedmikráska chudobka. Sedmikrásku zná asi každý, tak si jen připomeneme, jak ji využít v kuchyni. Podle lidového léčitelství je to velmi užitečná rostlinka.
Jak využít sedmikrásky
Čerstvé květy sedmikrásek využijeme ke zdobení pokrmů, polévek, dezertů a salátů. Květ sedmikrásky velmi pěkně vynikne na zákuscích, stačí nasbírat několik pěkných hlaviček (květů) a vkusně je položit na zvolený dezert.
- Bylinky se snadno suší. Sušené je lze použít do čajových směsí, protože léčí např. záněty ústní dutiny a dýchacích cest. Lidové léčitelství je využívá i na léčbu revmatismu nebo bolesti hlavy.
- Z čerstvých květů připravujeme oblíbený sirup nebo med.
- Listy používáme do jarní bylinkové polévky nebo do nádivky.
Sběr sedmikrásek
Sedmikrásky kvetou celou sezonu od jara do zimy a po celou dobu jsou i léčivé, to je jejich velká výhoda. Sbíráme je na čistých lokalitách, stačí na procházce či zahradě natrhat malé množství k okamžité spotřebě. Pokud si je chceme nasušit do bylinkové směsi, bude nám to trvat déle. Maličké květy totiž přibývají pomalu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 16 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 21 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno 29. 5. 2023 09:56

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.