Jak připravit pampeliškový med. Skvělý recept našich babiček je stále populární
Smetanka lékařská (pampeliška) je vytrvalou bylinou, jejíž květy krásně prozáří každý trávník a louku. Jakmile začnou vykvétat, víme, že už konečně bude pěkné počasí. Přemýšlíte, jak si zlatou záplavu uchovat dříve než se promění v bílé chmýří? Máme pro vás osvědčený recept na pampeliškový med.
I když opravdu medem není, chutí a konzistencí ho velmi připomíná. Vyjde levně a příprava je snadná, se sběrem květů nám rády pomohou i děti. Pokud je slunečné počasí a pampelišky v plném květu, je nejvyšší čas vzít košík a vyrazit do přírody.
Jak uvařit pampeliškový med
Na základní dávku potřebujeme 400 květů pampelišek, dva litry vody, tři bio citrony a 2 kg krystalového cukru. Pampelišky sbíráme v čistém prostředí a květy už obvykle neoplachujeme, abychom nesnížili kvalitu medu.
- Hlavičky pampelišek bez stonků rozprostřeme na plech a zkontrolujeme je, aby v nich nezůstal drobný hmyz.
- Pak je vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou.
- Přidáme citrony (omyté a rozkrájené na kolečka).
- Společně vaříme 15 minut. Poté hrnec odstavíme, po zchladnutí přikryjeme pokličkou. V chladu necháme louhovat 24 hodin.
- Poté přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce.
- Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme cca 1,5 hodiny. Při vaření med zhoustne a ztmavne.
- Horký med nalijeme do malých čistých skleniček (umytých a vypařených v troubě). K nalévání použijeme nálevku, abychom nepotřísnili okraje skleniček. Hned uzavřeme šroubovacími víčky. Kdo chce, může pro jistotu zavařit.
Med z květů používáme obdobně jako pravý med. Můžeme ho přidávat do čaje a přislazovat si jím např. ovocné knedlíky, kaše, žemlovky a nákypy. Více o způsobu využití pampeliškového medu si můžete přečíst v našem dalším článku.
Pampeliška je cennou rostlinkou lidového léčitelství i oblíbenou jarní bylinkou. Její mladé lístky můžeme přidávat do salátů i polévek. Pomohou nám překlenout období, když ještě nemáme mnoho zeleniny z vlastní zahrady, ale už se na ni těšíme. Krásně zlatý pampeliškový med nám bude připomínat krásné jaro celou zimu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 12 hodinami
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 13 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 17 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 18 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno 16. 9. 2024 00:10
Chowder s treskou
Přidáno 15. 9. 2024 21:35
Přečtěte si Zobrazit více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Komentáře