Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Kopřivy jsou typicky rumištní byliny, na zahradě rostou s oblibou tam, kde je nechcete. Jsou velmi odolné i díky dlouhým tenkým kořenům, které se těžko z půdy dobývají.
Z kopřiv sbíráme mladé rostliny brzy na jaře do konce května, protože pak už vybíhají do květu a jejich léčivá síla slábne, chuť pro kuchyňské účely je už naopak příliš silná. Sbíráme je na čistých lokalitách bez přístupu psů.
Co obsahují
Kopřivy jsou bohaté na vitamíny C, B2, B6 a minerály, hlavně železo, hořčík, vápník a mangan. Ceněné je i významné množství chlorofylu (zelené barvivo využíval textilní průmysl), tříslovin, fytoncidů, glukokininů (vyvolávají pokles cukru v krvi), organických kyselin a karotenu.
Léčivé účinky
Kopřivy upravují trávení, činnost střev, mají vliv na krvetvorbu, také mají žlučopudné a močopudné účinky. Mladé kopřivy (a šťáva z nich) jsou součástí jarní očistné kúry. Jejich používání nám přináší prospěch, ale neměly by se konzumovat dlouhodobě a nadměrně.
Čerstvá nať se v lidovém léčitelství užívá proti revmatismu, nálev z listů (i sušených) se používá k ozdravění vlasů a u tmavých vlasů i k oživení barvy. Sušená nať bývá ve farmacii součástí metabolických, odkašlávacích, diuretických a protirevmatických léčiv.
Kuchyňská úprava
Kopřivy dobře opláchneme, palčivost ztrácejí přelitím a spařením alespoň 85 °C horkou vodou nebo osmahnutím na trošce oleje. Lidové recepty kopřivy hojně využívaly jako zeleninu na polévky, špenát, omelety, přidáváme je do salátů, vaječných jídel a velikonočních nádivek, pomazánek, masových sekanin apod. Hodí se všude tam, kde klasický špenát.
Konzervace
Byla by škoda krátkou a intenzivní sezonu kopřiv nevyužít. Kromě sušení můžete z kopřiv zkusit vyrobit pesto, sirup, lze je vylisovat na tinkturu nebo spařené zmrazit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Klobásy
Přidáno před 11 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 12 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 13 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
10 kroků k dokonalé velikonoční nádivce. Pečivo je třeba opéct, maso osmahnout a hlavně nezapomeňte na tuk
Jak netradičně využít čerstvé kopřivy: Připravte si třeba osvěžující limonádu plnou vitaminů
Jak uvařit chutný špenát z kopřiv. Příprava tradičního pokrmu z mladých listů planě rostoucí byliny
Komentáře