

Risotto s kopřivami a medvědím česnekem
Suroviny 4 porce
- 400 g kulatozrnné rýže
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- 1,5 dl bílého vína
- 0,5-0,75 l horkého drůbežího vývaru nebo zeleninového vývaru
- kousek másla
- 250 g mladých listů kopřiv (raději jen vršky)
- svazek medvědího česneku
- sýr Pecorino
Postup přípravy receptu
Na oleji osmahneme rozpůlené stroužky česneku, jakmile začnou růžovět, vyjmeme je a na tomtéž oleji zpěníme drobně nasekanou šalotku.
Vsypeme k ní suchou !! (Rýži na risotto neproplachujeme, aby se z ní neodplavil škrob) rýži, lehce opečeme, zalijeme vínem a necháme odpařit. P
ak postupně přiléváme horký vývar, promícháme, necháme vsáknout, opět přilijeme vývar, promícháme a takto vaříme, dokud není rýže měkká na skus.
Mezitím na oleji rychle osmahneme propláchnuté a nasekané listy kopřiv a medvědího česneku.
Do hotové rýže vmícháme kopřivovou směs, větší část nastrouhaného pecorina a kousek másla, které nám jídlo "zakulatí". Zbytkem pecorina posypeme jídlo na talíři.
Poznámka od kuchařky
Pozn.: pro zaryté masožravce pokrm ještě posypeme opečenou a rozlámanou sušenou šunkou nebo opečenou slaninou.
Pozn.2: Místo kopřiv klidně použijte čerstvý listový špenát nebo mangold.
Další moje recepty najdete na
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Risotto s kopřivami a medvědím česnekem
-
Děkuji za komentáře, mám radost, že se tu najdou spřízněné duše, co se týká risotta a kopřivových jídel
-
Super recept - vyzkouším
-
Presne tak, risotto znamena zpusob pripravy ryze a druh pouzite ryze.
Jiz tady (stale pod receptem na risotto od zizaly) byla rec na toto tema. Jak vidno zbytecna. -
zizala:Libi se mi to moc
.
spagetka:Tohle preci neni o svetovem nazvu, ale o pouzitych surovinach a zpusobu pripravy.Aneb kdyz dva delaji totez... -
Jaruško, jedním slovem - krásné
-
-
zizala: Tak tie krevetky by som brala rada
, namiesto žihľavy
-
tejaja: Davaji a pro ty, co ziji ve meste, je to velka delikatesa. Pridava se i do minestrone, vajecnych omelet a do plnenych testovin typu tortellini ci lasagne.
-
Sama jsem s kopřivami nevařila. Určitě bude tato kombinace dobrá, rizoto máme rádi a každopádně trochu masového do toho
+
-
tejaja: hm to by mě taky zajímalo. U nás se do českého rizota dávali kopřivy, sedmikrásky, víno, cibule, česnek už v mém dětství. Rozhodně dusivé nebylo a není. jen holt nebyla rýže na výběr a sýr byl takový jaký byl. Pořád si ale myslím, že dávat za každou cenu pokrmům světový název je dost scestné. Recept jako Kopřivové rizoto mám od babičky, ta italsky fakt neuměla.
-
tejaja: Ano, jmenuje se to Risotto all' Ortica. Někdy se mohou přidat krevetky.
-
zizala: s tou šťavnatosťou a nedusivosťou Jarka s tebou súhlasím, ale dávajú aj Taliani do rizota žihľavu? Fakt ma to zaujíma...
-
tejaja: Někdy to vyzkoušej, kopřivy jsou velmi zdravé a dobré
U nás se dávaly hlavně do velikonoční hlavičky, ale zjistila jsem, že i další pokrmy s nimi jsou moc dobré, výborný je i čaj.
Tzv. české rizoto už nevařím, od té doby, co známe risotto na italský způsob - je totiž šťavnaté, nedusivé, pokaždé jiné -
cathleen:
ja viem...mala by som to raz vyskúšať, na záhrade sa stále objaví...je to pre mňa burina
Pozriem, či tu nie je recept
aha...našla som
-
tejaja: to u nas se z mladých kopřiv dělá výborný špenát
Jaruš, tahle bašta taky vypadá moc dobře