Risotto s kopřivami a medvědím česnekem

zizala Kuchařka: zizala

4 porce Bezmasá jídla 17 názorů

Suroviny

400 g kulatozrnné rýže
1 šalotka
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
1,5 dl bílého vína
0,5-0,75 l horkého drůbežího vývaru nebo zeleninového vývaru
kousek másla
250 g mladých listů kopřiv (raději jen vršky)
svazek medvědího česneku
sýr Pecorino
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme rozpůlené stroužky česneku, jakmile začnou růžovět, vyjmeme je a na tomtéž oleji zpěníme drobně nasekanou šalotku.

  2. Vsypeme k ní suchou !! (Rýži na risotto neproplachujeme, aby se z ní neodplavil škrob) rýži, lehce opečeme, zalijeme vínem a necháme odpařit. P

  3. ak postupně přiléváme horký vývar, promícháme, necháme vsáknout, opět přilijeme vývar, promícháme a takto vaříme, dokud není rýže měkká na skus.

  4. Mezitím na oleji rychle osmahneme propláchnuté a nasekané listy kopřiv a medvědího česneku.

  5. Do hotové rýže vmícháme kopřivovou směs, větší část nastrouhaného pecorina a kousek másla, které nám jídlo "zakulatí". Zbytkem pecorina posypeme jídlo na talíři.

Poznámka

Pozn.: pro zaryté masožravce pokrm ještě posypeme opečenou a rozlámanou sušenou šunkou nebo opečenou slaninou.

Pozn.2: Místo kopřiv klidně použijte čerstvý listový špenát nebo mangold.

Další moje recepty najdete na

http://www.mlsoty.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Risotto s kopřivami a medvědím česnekem

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Děkuji za komentáře, mám radost, že se tu najdou spřízněné duše, co se týká risotta a kopřivových jídel :-)):-K

    Odpovědět

  • Radek Radek(neregistrovaný)

    Super recept - vyzkouším :-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Presne tak, risotto znamena zpusob pripravy ryze a druh pouzite ryze.
    Jiz tady (stale pod receptem na risotto od zizaly) byla rec na toto tema. Jak vidno zbytecna.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    zizala:Libi se mi to moc:yes:.
    spagetka:Tohle preci neni o svetovem nazvu, ale o pouzitych surovinach a zpusobu pripravy.Aneb kdyz dva delaji totez...;-)

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KJaruško, jedním slovem - krásné:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: Tak tie krevetky by som brala rada;-), namiesto žihľavy

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    tejaja: Davaji a pro ty, co ziji ve meste, je to velka delikatesa. Pridava se i do minestrone, vajecnych omelet a do plnenych testovin typu tortellini ci lasagne.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Sama jsem s kopřivami nevařila. Určitě bude tato kombinace dobrá, rizoto máme rádi a každopádně trochu masového do toho:-D:-p+:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tejaja: hm to by mě taky zajímalo. U nás se do českého rizota dávali kopřivy, sedmikrásky, víno, cibule, česnek už v mém dětství. Rozhodně dusivé nebylo a není. jen holt nebyla rýže na výběr a sýr byl takový jaký byl. Pořád si ale myslím, že dávat za každou cenu pokrmům světový název je dost scestné. Recept jako Kopřivové rizoto mám od babičky, ta italsky fakt neuměla.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    tejaja: Ano, jmenuje se to Risotto all' Ortica. Někdy se mohou přidat krevetky.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: s tou šťavnatosťou a nedusivosťou Jarka s tebou súhlasím, ale dávajú aj Taliani do rizota žihľavu? Fakt ma to zaujíma...

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    tejaja: Někdy to vyzkoušej, kopřivy jsou velmi zdravé a dobré:yes: U nás se dávaly hlavně do velikonoční hlavičky, ale zjistila jsem, že i další pokrmy s nimi jsou moc dobré, výborný je i čaj.
    Tzv. české rizoto už nevařím, od té doby, co známe risotto na italský způsob - je totiž šťavnaté, nedusivé, pokaždé jiné ;-):-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    cathleen: :-D:-D ja viem...mala by som to raz vyskúšať, na záhrade sa stále objaví...je to pre mňa burina :-D Pozriem, či tu nie je recept ;-) aha...našla som :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    tejaja: to u nas se z mladých kopřiv dělá výborný špenát :yes:
    Jaruš, tahle bašta taky vypadá moc dobře :-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: koprivove rizoto rizoto z kopřiv rizoto z kopřivy rýže s kopřivami recepty s medvědím česnekem recepty s kopřivami aha! bramborová omeleta se salámem a česnekem ryzoto s medvědim česnekem rizoto s kopřivami lasagne s medvědím česnekem rizoto s medvedim cesnekem česnekové risotto koprivy rizoto omeleta s kopřivami rizoto s koprivou a bylinkami top recepty rizoto s medvědi cesnekem kopřivové rizoto recept kopřirové rizoto rizoto s kopřivy lasagně s kopřivami

Zapomněl/a jsem heslo