Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kobliha je nadýchané pečivo z kynutého těsta, které se tvaruje do podoby menší zploštělé koule, plní marmeládou a smaží na tuku. Je to oblíbený druh sladkého pečiva - lidé ho konzumují při jakékoliv příležitosti.

Koblihy jsou tradičním moučníkem při masopustech, hodech a posvíceních. Jejich obliba je tak velká, že je vyhledáváme po celý rok. Jíme je k snídani, k svačině, k odpolední kávě, při oslavě nebo na výletě. Poradíme vám s jejich přípravou.

Jak připravit těsto na koblihy

Všechny ingredience by měly mít stejnou teplotu:

3 lžíce mouky a 1 lžíci cukru utřeme spolu s droždím a trochou teplého mléka do husté kaše, kterou poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít.  Poté všechny ingredience smícháme a v robotu vypracujeme hladké, pružné těsto, které poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Tvarování a plnění koblih

Vykynuté těsto přemístíme na vál a rozválíme do silného plátu:
  •  Z plátu vykrájíme kulaté placičky, které plníme meruňkovou nebo jahodovou marmeládou. Zabalíme je do ranečku jako buchty nebo je zakryjeme druhým kolečkem, pečlivě spojíme okraje a znovu je vykrojíme.
  • Také můžeme nechat kolečka bez marmelády - po usmažení je napíchneme a naplníme teplou marmeládou přes koblihovou dlouhou špičku pomocí cukrářského sáčku.

Jak na smažení a dokončení koblih

Vykrájené koblížky necháme minimálně půl hodiny kynout, aby se pěkně nafoukly. Pak je vkládáme do většího množství horkého oleje a pomalu smažíme. Nesnažíme se to uspěchat, aby nezůstaly uvnitř syrové. Po dosažení hezké oranžové barvy koblihy otočíme a dosmažíme. Pokud koblihy v horké lázni plavou, budou mít kolem obvodu bílý kroužek, který je hlavním poznávacím znamením koblih.

Ještě horké koblihy obalíme v moučkovém cukru s vanilkou nebo je cukrem pouze poprášíme. Servírujeme položené vedle sebe - správně připravené koblihy by se totiž vlastní vahou zdeformovaly.

Koblihy můžeme připravit také ze sušeného droždí, jak vidíte v našem videu. Stejně dobré jsou i z jogurtového, tvarohového nebo bramborového těsta, kynuté i nekynuté:

Sladké drobečky

Koblihy nemusí mít jen kulatý tvar. Ty, co mají uprostřed otvor, se jmenují donuty. Neplní se marmeládou, ale polévají se čokoládou nebo barevnými polevami. Z koblihového těsta se vážou uzly nebo motají spirály, šneky nebo věnečky. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více