Každý, kdo vaří nebo peče, někdy utrpěl malou spáleninu nebo opařeninu. Naše babičky věděly, jak ji rychle ošetřit
Při vaření nebo pečení se nám občas stane, že se spálíme. Neopatrně se dotkneme pokličky, pekáče nebo pánvičky, prskne nám na nekrytou část těla tuk, a malá nehoda je hned.
Spáleninu ihned ochladíme proudem studené vody, přesto pořád pálí. Zvláště děti snáší tyto malé nehody těžko. Nepomůže nebo není po ruce žádná mast ani léčivý sprej.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ošetřit drobnou spáleninu
Babská rada zní:
- Rychlou pomoc poskytne blána z vaječné skořápky.
- Rozklepneme vejce do hrnečku (upotřebíme je později při vaření nebo zmrazíme), stáhneme blanku, která je na vnitřní straně skořápky a přiložíme mokrou stranou na spáleninu.
- Blanka je sterilní, poničenou pokožku neprodyšně uzavře a bez přístupu vzduchu rána vzápětí přestane pálit.
- Necháme blánu úplně uschnout a odrolit. Pak už můžeme spáleninu namazat mastí nebo jinak ošetřit. Vyzkoušeno mnohokrát na vlastní kůži, postup funguje i u malých ploch s opařeninou.
- Pokud jsme při ošetření dost rychlí, můžeme tímto způsobem zabránit i vzniku puchýře.
- Další možností je potřít postižené místo tukem a přiložit plátek syrové brambory.
- Větší a hlubší spáleniny nebo opařeniny ale musí ošetřit lékař.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 9 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Banana split
Přidáno před 23 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Jak otevřít kokos. S tímto návodem to zvládne hravě každý
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře