Proč nakládat maso před grilováním do oleje a jaký olej k tomu použít? Vysvětlení je jednoduché
Nakládání masa do marinády s olejem nebo do ochuceného oleje je jednoduchý způsob, jak masu dodat chuť, šťávu a vůni. Existuje mnoho receptů na olejové marinády, takže výsledek je zaručený a můžete se hned pustit do přípravy.
Proč právě olej na naložené maso před grilováním? Názory kuchařů se různí - někteří zastávají názor, že takto připravené maso je zbytečně tučné, jiní používají olej jen k namazání roštu, aby se maso nepřichytilo. Další kuchaři nedají na olej nebo olejovou marinádu dopustit.
Proč právě olej
Máme pro vás několik důvodů:
- Olej působí jako zvlhčovadlo, což je žádoucí hlavně u libového masa (hovězí, jehněčí), které ztratilo vlhkost při marinování v kyselých směsích. (Jde o maso už naložené, které se potírá olejem kvůli vlhkosti, kterou ztratilo, směs se už vsákla.)
- Dodáním vlhkosti působí olej i jako ochrana před prudkým žárem.
- Olej pomáhá i při delším odležení a marinování masa. Brání totiž, aby k němu nepronikal vzduch.
- Maso v olejové lázni dobře natáhne vůni a chuť koření.
- Marinády získají přidáním oleje na vlhkosti a suchá masa (kuřecí a krůtí prsa) zůstanou šťavnatá.
Jaký olej použít
Možností máte více:
- lehké neutrální oleje, slunečnicový nebo řepkový, které působí jako nosiče chutí koření
- oleje s osobitou chutí a vůní, sezamový, česnekový nebo různé bylinkové oleje, ke kterým se přidává už jen málo koření
- oleje s vysokým kouřovým bodem - olej ze zrníček hroznového vína, rýžový, řepkový či rafinovaný olivový nebo z pokrutin, které sice nemají vysokou výživovou hodnotu, ale méně se přepalují
Na dochucení hotového masa lze použít panenský olivový olej, který ale není vhodný na samotné grilování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Před grilováním je potřeba maso osušit papírovou utěrkou. Olej kapající na plameny by způsobil jejich vzplanutí a maso i koření by se mohlo spálit.
V následujícím video-receptu můžete vidět přípravu kuřecích prsou na grilování:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 4 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 7 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 10 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Správné marinování pomůže grilovanému masu ke křehkosti a lepší chuti. Poradíme, jak a čím lze marinovat
Jak naložit maso před grilováním, aby bylo křehké a šťavnaté. Máme pro vás osvědčené tipy
Komentáře