Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Červená čočka je luštěnina s jednoduchou a rychlou přípravou
Zdroj: pixabay

Červená čočka je velmi zdravá a oblíbená luštěnina, která má proti ostatním druhům luštěnin velmi jednoduchou přípravu. Uvaříme z ní řadu jídel, a protože nenadýmá, můžeme ji podávat i malým dětem.

Sto gramů uvařené červené čočky obsahuje 135 kalorií a stejně, jako u ostatních luštěnin, se jedná o vydatné jídlo. Nicméně červenou čočku není třeba před vařením namáčet a doba vaření se pohybuje kolem pouhých 15–20 minut.

Pomazánky z červené čočky

Základem pomazánky je uvařená červená čočka, kterou podle přání dochutíme. K tomu se hodí např. kurkuma, kari, červená paprika, česnek či cibule. Příjemnou chuť pomazánce dodá také lahůdkové droždí Tebi. Pomazánku mažeme na celozrnné pečivo a hojně posypeme nasekanými bylinkami.
 

Hlavní jídla z červené čočky

Z uvařené červené čočky připravíme falafel, luštěninový burger a různé jiné placky a karbanátky. Čočková kaše, oblíbený dhal či salát jsou další možnosti, jak čočku zpracovat. Hodí se k ní rýže, těstoviny, bulgur, kuskus a samozřejmě spousta zeleniny.

Čočkové polévky

Polévka z červené čočky patří mezi rychle uvařené polévky. K čočce se skvěle hodí mrkev, rajčata, cibule a česnek. Polévku můžeme doplnit i dalšími druhy zeleniny. Pokud uděláme polévku hustší, pak se výsledný pokrm bude blížit spíše kaši a bude vydatnější.

Červená čočková polévka

Barvu polévek z červené čočky ještě zvýrazníme použitím některých surovin podobného zbarvení. Můžeme vyzkoušet např. mrkev, dýni Hokkaido, koření kari a také rajčata. Následující video-recept nám názorně poradí, jak uvařit čočkovou polévku s kari:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky