Jak napravit nepovedenou omáčku. Většinou se dá zachránit celkem snadno. Jak na to?
Omáčky by mohly být chloubou naší kuchyně. Jenže co si počít, když se nám nedaří? Můžeme vyzkoušet jednoduché postupy, jak napravit nejčastější chyby. Často se dá omáčka snadno zachránit a ještě si na ní pochutnáme.
Jak si poradit při vaření omáček
- Pokud v omáčce při zahušťování vzniknou žmolky, propasírujeme ji přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Na zahušťování některých omáček raději než jíšku použijeme tvrdý chléb - dá omáčce dobrou chuť a žmolky v ní nevzniknou. Pokud v ni zůstane nerozvařený kousek chleba, před servírováním ho z omáčky vyjmeme.
- Co když je omáčka příliš hustá? Řešení je velmi snadné. Přidáme buď trochu vody, vývaru, mléka nebo smetany. Někdy pak musíme omáčku ještě dochutit.
- Omáčka je příliš řídká a už bychom ji chtěli podávat? V tom případě použijeme na rychlé zahuštění trochu škrobu (kukuřičného nebo bramborového), který rozmícháme ve studené vodě a přidáme do omáčky. Krátce převaříme. V tom případě se už omáčka nebude hodit k opakovanému ohřívání.
- V případě, že omáčku hned nespotřebujeme a budeme ji potřebovat znovu ohřát, raději na dohušťování použijeme trochu hladké mouky rozmíchané ve vodě. Další možností je jemně nastrouhaná syrová brambora. V obou případech omáčku ještě povaříme.
- Jiné rychlé řešení na dohuštění jsou přidané jemné ovesné vločky. Musíme ale počítat s tím, že ovlivní chuť omáčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další jednoduché rady pro vaření omáček
Při vaření omáček nás může potkat ještě několik úskalí nebo nehod. Často i v těchto situacích pomůže jednoduchá rada, která naši omáčku zachrání nebo vylepší.
- Omáčky je potřeba míchat. Jenže někdy na chvilku odběhneme a omáčka se začne přichytávat ke dnu. V takové situaci raději neváháme a omáčku hned přelijeme do jiného hrnce, samozřejmě bez přichycených kousků na dně. Raději mít o hrnec více na umývání, než připálenou omáčku.
- V jiné situaci se stane, že se nám omáčka po přidání něčeho kyselého (např. zakysané smetany) začne srážet. V tu chvíli pomůže opět tyčový mixér. Hodí se samozřejmě pouze v situaci, že v omáčce nejsou části, které by se neměly rozmixovat (např. žampióny).
- Možná si přejeme, aby naše omáčka byla tmavší. Přidáme do ní proto ještě trochu tmavé jíšky a omáčku povaříme.
- Je-li naše omáčka příliš slaná, nejjednodušší je ji nastavit nebo naředit. Budeme pak mít omáčky možná až příliš, ale sůl se "rozloží" do většího množství.
- Další možností, jak snížit slanost, je přilít trochu smetany. Nebo můžeme vyzkoušet oblíbený trik - přidat syrovou bramboru (vcelku nebo nakrájenou na kostky), lze použít i kousek chleba. Obojí po chvíli vaření (10 - 15 minut) z omáčky vytáhneme.
- Na omáčce se po odstavení z plotýnky začne tvořit škraloup. Předejdeme tomu, když na omáčku položíme tenké plátky másla a lehce jimi po jejím povrchu přejedeme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 7 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 8 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 9 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 17 hodinami
Komentáře