Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky v octě podle Marie Janků-Sandtnerové. Ochutnejte prvorepublikovou delikatesu!
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Po loňské nepříliš vydařené sezoně se konečně těm, kteří mají na zahradě stromy slivoně, blýská na lepší časy.  Pokud máte také obsypané stromy, určitě přemýšlíte, jak modrý poklad co nejlépe využít. Kromě pečení a válení knedlíků se vyplatí si je uchovat na zimní měsíce.

Když se vám nechce zavařovat

Švestky jsou k uskladnění na horší časy ideálním ovocem. Můžete je usušit, zamrazit, udělat marmeládu, klevelu nebo povidla, připravit kompot nebo je jednoduše naložit do alkoholu či do octa. Výhoda tohoto způsobu konzervování tkví v tom, že je nemusíte navíc ještě sterilovat. I tak vám ale vydrží určitě až do zimních měsíců a navíc je využijete do pečení.

Uleželé v alkoholu

Nakládání ovoce do alkoholu je oblíbeným a snadným způsobem jeho konzervace již od dávných dob. Podle stránek Oldcook.com se jím zabývali už mniši ve středověkých klášterech. Alkohol je totiž ideálním konzervantem, jen musí být aspoň čtyřicetiprocentní. Nejlepší je vodka, rum, brandy, ke švestkám se ideálně nabízí švestková pálenka, tedy slivovice. Takto zavařené ovoce můžete uchovávat, jak dlouho chcete, ale předpokládáme, že ho dřív sníte. Jde totiž o vynikající pochoutku.

K naložení do alkoholu je vhodné téměř každé ovoce, nejlépe to jde ale s plody tenkou slupkou. Plody s tužší slupkou je lepší propíchat špendlíkem nebo špejlí, aby se se alkohol ideálně nasál do dužiny. Nakládání do pálenky je opravdu jednoduché.  Čerstvé omyté švestky jen vložte do vysterilovaných sklenic se širokým hrdlem a zlehka je upěchujte tak, abyste ovoce nerozmačkali. Nasypte na ně cukr do jedné třetiny výšky sklenice a zalijte takovým množstvím slivovice, aby bylo ovoce ponořené. Sklenici lehce sklepněte, aby se odstranily vzduchové bubliny, a pak uzavřete víčkem. Cukr se postupně rozpustí. Rozpouštění urychlíte, když sklenicí zatřesete.

Místo cukru je variantou i cukrový sirup. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte cukr (115 až 250 gramů na 600 ml vody) a vařte za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Ponořte ovoce do sirupu a znova přiveďte k varu. Stáhněte oheň a krátce ovoce povařte. Před přelitím do sklenic nechte ovoce i sirup vychladnout. Vše přendejte do vysterilovaných sklenic a nakonec dolijte alkoholem. Uzavřete a nechte odležet. Je to sice pracnější postup, ale vyplatí se. Do sirupu můžete přidat i koření, třeba skořici, hřebíček nebo badyán. Švestky pak budou krásně voňavé. Výborné jsou i švestky v likéru, např. v griotce. Stačí je jen griotkou zalít ve sklenici, uzavřít a nechat v chladu asi 14 dní. Během té doby kontrolujte, zda jsou švestky stále ponořené a případně likér dolévejte. Po snědení švestek můžete do likéru naložit další várku.

Trochu nakyselo

Do sladkokyselého nálevu nemusíte nakládat jen okurky, hodí se na to i některé druhy ovoce, třeba právě švestky. Do octa (nejlépe vinného nebo jablečného) ale můžete naložit téměř vše, co má přiměřeně pevnou slupku. Naložením švestek do sladkokyselého nálevu získáte navíc výbornou pochoutku, která vám vydrží uložená v chladu a temnu několik měsíců. Jen po otevření sklenice je nutné obsah rychle zkonzumovat. Ovoce v sladkokyselém nálevu lze ochutit i kořením, jako je hřebíček, zázvor nebo nové koření. Místo cukru se dá použít med nebo ovocný sirup.

Pojďte si s námi švestky naložit podle receptu známé prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Potřebujete 3 kg švestek, 1 l octa, 1 a ½ kg cukru, 10 g skořice, 5 hřebíčků a kousek citronové kůry. Pěkné, za sucha trhané, oprané osušené švestky propíchejte špendlíky nebo tenkou dřevěnou špejlí a dejte je do porcelánového hrnce. V čistém kastrole v dobrém vinném octě svařte skořici, hřebíček, citronovou kůru a cukr. Pak z uvařeného cukru odstraňte koření a usušte je, načež vychladlý cukr nalijte na švestky, přikryjte je a ve studenu uložte na 4 dny. Pátý den švestky vyndejte, cukr znovu povařte na nitku, která se netrhá, do horkého cukru vkládejte po částech švestky a vždy je povařte 1 minutu. Pak je urovnejte do lahví, povařenou a odpěněnou šťávou zalijte, přidejte utlučené koření, a když láhve úplně vychladnou, zakryjte je nadvakrát pergamenovým papírem a uložte na suché a chladné místo.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

29. 11. 2022 00:45

Švetky v octě:
;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více