Švestky v octě podle Marie Janků-Sandtnerové. Ochutnejte prvorepublikovou delikatesu!
5. 9. 2021 Vaření
Po loňské nepříliš vydařené sezoně se konečně těm, kteří mají na zahradě stromy slivoně, blýská na lepší časy. Pokud máte také obsypané stromy, určitě přemýšlíte, jak modrý poklad co nejlépe využít. Kromě pečení a válení knedlíků se vyplatí si je uchovat na zimní měsíce.
Když se vám nechce zavařovat
Švestky jsou k uskladnění na horší časy ideálním ovocem. Můžete je usušit, zamrazit, udělat marmeládu, klevelu nebo povidla, připravit kompot nebo je jednoduše naložit do alkoholu či do octa. Výhoda tohoto způsobu konzervování tkví v tom, že je nemusíte navíc ještě sterilovat. I tak vám ale vydrží určitě až do zimních měsíců a navíc je využijete do pečení.
Mohlo by vás zajímat
Uleželé v alkoholu
Nakládání ovoce do alkoholu je oblíbeným a snadným způsobem jeho konzervace již od dávných dob. Podle stránek Oldcook.com se jím zabývali už mniši ve středověkých klášterech. Alkohol je totiž ideálním konzervantem, jen musí být aspoň čtyřicetiprocentní. Nejlepší je vodka, rum, brandy, ke švestkám se ideálně nabízí švestková pálenka, tedy slivovice. Takto zavařené ovoce můžete uchovávat, jak dlouho chcete, ale předpokládáme, že ho dřív sníte. Jde totiž o vynikající pochoutku.
K naložení do alkoholu je vhodné téměř každé ovoce, nejlépe to jde ale s plody tenkou slupkou. Plody s tužší slupkou je lepší propíchat špendlíkem nebo špejlí, aby se se alkohol ideálně nasál do dužiny. Nakládání do pálenky je opravdu jednoduché. Čerstvé omyté švestky jen vložte do vysterilovaných sklenic se širokým hrdlem a zlehka je upěchujte tak, abyste ovoce nerozmačkali. Nasypte na ně cukr do jedné třetiny výšky sklenice a zalijte takovým množstvím slivovice, aby bylo ovoce ponořené. Sklenici lehce sklepněte, aby se odstranily vzduchové bubliny, a pak uzavřete víčkem. Cukr se postupně rozpustí. Rozpouštění urychlíte, když sklenicí zatřesete.
Mohlo by vás zajímat
Místo cukru je variantou i cukrový sirup. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte cukr (115 až 250 gramů na 600 ml vody) a vařte za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Ponořte ovoce do sirupu a znova přiveďte k varu. Stáhněte oheň a krátce ovoce povařte. Před přelitím do sklenic nechte ovoce i sirup vychladnout. Vše přendejte do vysterilovaných sklenic a nakonec dolijte alkoholem. Uzavřete a nechte odležet. Je to sice pracnější postup, ale vyplatí se. Do sirupu můžete přidat i koření, třeba skořici, hřebíček nebo badyán. Švestky pak budou krásně voňavé. Výborné jsou i švestky v likéru, např. v griotce. Stačí je jen griotkou zalít ve sklenici, uzavřít a nechat v chladu asi 14 dní. Během té doby kontrolujte, zda jsou švestky stále ponořené a případně likér dolévejte. Po snědení švestek můžete do likéru naložit další várku.
Trochu nakyselo
Do sladkokyselého nálevu nemusíte nakládat jen okurky, hodí se na to i některé druhy ovoce, třeba právě švestky. Do octa (nejlépe vinného nebo jablečného) ale můžete naložit téměř vše, co má přiměřeně pevnou slupku. Naložením švestek do sladkokyselého nálevu získáte navíc výbornou pochoutku, která vám vydrží uložená v chladu a temnu několik měsíců. Jen po otevření sklenice je nutné obsah rychle zkonzumovat. Ovoce v sladkokyselém nálevu lze ochutit i kořením, jako je hřebíček, zázvor nebo nové koření. Místo cukru se dá použít med nebo ovocný sirup.
Pojďte si s námi švestky naložit podle receptu známé prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Potřebujete 3 kg švestek, 1 l octa, 1 a ½ kg cukru, 10 g skořice, 5 hřebíčků a kousek citronové kůry. Pěkné, za sucha trhané, oprané osušené švestky propíchejte špendlíky nebo tenkou dřevěnou špejlí a dejte je do porcelánového hrnce. V čistém kastrole v dobrém vinném octě svařte skořici, hřebíček, citronovou kůru a cukr. Pak z uvařeného cukru odstraňte koření a usušte je, načež vychladlý cukr nalijte na švestky, přikryjte je a ve studenu uložte na 4 dny. Pátý den švestky vyndejte, cukr znovu povařte na nitku, která se netrhá, do horkého cukru vkládejte po částech švestky a vždy je povařte 1 minutu. Pak je urovnejte do lahví, povařenou a odpěněnou šťávou zalijte, přidejte utlučené koření, a když láhve úplně vychladnou, zakryjte je nadvakrát pergamenovým papírem a uložte na suché a chladné místo.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Šťavnaté švestky vyčistí střeva, zklidní nervy a dokonce pomůžou i s hubnutím!
7 jídel, která se neobejdou bez alkoholu: Vyzkoušejte "opilé" dobroty pro náročné jazýčky
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bleskové rohlíky
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 22 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Švestky v octě
Nadja
Hodnocení receptu je 4,1 (3×)