Tajemství točené zmrzliny: Za její původ vděčíme malé nehodě na předměstí New Yorku
10. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Také vždycky zajásáte, když někde u stánku prodávají točenou zmrzlinu? Většina lidí si ji nostalgicky spojuje s dětstvím a někteří tvrdí, že tehdy byla tato ledová pochoutka nejlepší. Ale to tak úplně neplatí. Točená zmrzka se naštěstí opět vrací do módy, a to v mnoha příchutích a často i v lepší kvalitě.
Za její objev může píchlá pneumatika
Považujete točenou zmrzlinu za českou specialitu? V tom případě vás musíme vyvést z omylu. Sladkou pochoutku vám do kornoutku natočí v mnoha státech světa, původně přitom pochází z Ameriky, kde se začala prodávat již ve 30. letech minulého století. Jak je uvedeno na webu Carvel.com, zásluhy na tom má zakladatel americké zmrzlinářské firmy Carvel, pan Tom Carvel. Ten v roce 1934 při jedné jízdě se svým zmrzlinářským autem píchnul v městečku Hartsdale na předměstí New Yorku pneumatiku. Auto měl ale plné zmrzliny, která se začala pomalu roztékat. Zastavil tedy na parkovišti a začal prodávat lidem tající zmrzlinu. Brzy měl vyprodáno, došel tedy k závěru, že měkká zmrzlina chutná lidem mnohem víc než tuhá a hodně zmrzlá a začal takovou vyrábět záměrně. Vyvinul tajnou recepturu na měkkou zmrzlinu i patentované stroje na její výrobu při nízkých teplotách. V roce 1936 Carvel otevřel právě v Hartsdale svou první provozovnu. Vynález stroje na výrobu zmrzliny si ovšem nechal patentovat již v roce 1926 Charles Taylor z Buffala. Jeho společnost Taylor Company dodává stroje na výrobu zmrzliny dodnes třeba do McDonald's. Objev točené zmrzliny si nárokuje i americký řetězec restaurací rychlého občerstvení Dairy Queen. Podle jejich webu Dqwoodbridge.com prý vymysleli recepturu na točenou zmrzlinu v roce 1938 a zaznamenali s tím takový úspěch, že jen za dvě hodiny zkušebního prodeje natočili 1600 porcí.
Mohlo by vás zajímat
Měkká, lehká, nadýchaná
V angličtině se točené zmrzlině říká soft (měkký) serve, což odkazuje k původní teorii o roztékající se „zmrzce“. Opravdu je měkčí, lehčí a také asi o pět stupňů teplejší než jiné zmrzliny. Na rozdíl od nich se také točená zmrzlina nevyrábí najednou, vždy se mrazí jen jedna právě točená dávka. Na přípravu se používá tekutá směs namíchaná z prášku, která mnohdy obsahuje jako většina polotovarů rostlinné tuku, barviva, konzervanty a umělá dochucovadla. V poslední době ale přibývá výrobců, kteří dělají zmrzlinu opravdu poctivě, z ovoce, smetany a mléka. Zlepšily se i stroje na její výrobu, zmrzlina tak může být smetanovější a našlehanější. Kvalitu zmrzliny ovlivňuje i péče o stroj. Ten je nutné pravidelně čistit a směs v něm nesmí zůstávat přes noc.
Mohlo by vás zajímat
S pruhy nebo s tyčinkou?
I když ve většině provozoven nabízejí osvědčenou klasiku – čokoládu s vanilkou, objevují se i exotičtější a zajímavější příchutě. Jedinou nevýhodou točené zmrzliny je, že vždy si můžete vybírat pouze ze dvou příchutí. Nejoblíbenější je přitom smetanová zmrzlina, hned za ní se umísťuje čokoládová a pak jahodová. Aby nevypadala moc obyčejně, často se zmrzlina zdobí různými posypkami, máčí se do čokoládové polevy nebo do kakaa a nebo se podává se zapíchnutou čokoládovou tyčinkou. Populární je také tzv. proužkovaná, která je po stranách ozdobená pruhy ovocného gelu. Pokud patříte mezi opravdové nadšence a chcete mít jistotu, že je zmrzlina kvalitní a z dobrých surovin, připravte si ji domácí pomocí speciální přístroje na výrobu zmrzliny – zmrzlinovače. Pořídit se totiž dají i verze s menší vychytávkou, díky níž si můžete zmražený krém natočit do kelímku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Jde to snadno, rychle a zdravě
Desatero na téma domácí zmrzliny: Mražené pochoutky s oblíbenými příchutěmi
Kuřecí játrový guláš se žampiony: Krásně šťavnatá a měkoučká obměna české klasiky překvapí lehce pikantní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 21 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51