

Švestková zmrzlina
Suroviny
- 200 g vypeckovaných švestek
- 50 ml vody
- 2 lžíce cukru
- 3 ks hřebíčku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2-3 lžíce medu
- 100 ml hustého bílého jogurtu
- 3 lžíce mandlového griliáše
- Mandlový griliáš:
- 100 g neloupaných mandlí
- 100 g cukru krupice
- 4-8 lžic vody
Postup přípravy receptu
Švestky, cukr, hřebíček a vodu povařit 10 min nebo až se vyvaří větší část tekutiny. Vybrat hřebíčky a nechat vychladnout. Rozmixovat tyčákem.
Smetanu vyšlehat do tuha, na konci zašlehat med, opatrně vmíchat jogurt a švetkové pyré.
Vmíchat 3-5 lžic griliáše a v kovové misce mrazit. Každou hodinu promíchat, cca 3-4x.
Mandlový griliáš: Mandle namlet nahrubo, na suché pánvi opékat 2 minuty - až se rozvoní.
Přidat cukr a vodu, až se začne tvořit karamel, sundat z ohně a přemístit na talíř vymazaný olejem (jinak to už nikdy neodlepíte ).Vychladlé kusy prohnat foodprocesorem (rozmixovat do libovolné hrubosti/jemnosti). Zbytek lze použít na posyp dortů, jako součást müsli nebo třeba do korpusu na cheesecake.