

Golubce (plněné zelné listy) II
Suroviny
- bílé hlávkové zelí
- Masová náplň:
- 750 g mletého masa (mix nebo hovězí )
- 1 menší cibule
- 1 PL sladké papriky
- mletý pepř, sůl
- Dále:
- 2 cibule
- 1 velký rajčatový protlak
- 1 zakysaná smetana
- 8-10 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem. Důkladně prohněteme.
Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout. Počítáme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout na papírové utěrce.
Žebra seřízneme, aby se závitky lépe motaly. Takže dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme jej na listy. Přeložíme listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespodu a nakonec shora.
V pekáči na oleji zesklovatíme 2 nakrájené cibule, přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem. Podlijeme vodou, ve které jsme vařili hlávku a poklademe závitky. Přiklopíme a v troubě rozpálené na 200 °C pečeme cca 40 minut.
Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetanu, rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nesrazila. Vrátíme závitky do nádoby a na chvíli ještě vrátíme do trouby provařit.
Poznámka od kuchařky
Fotopostup a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Golubce (plněné zelné listy) II
-
Vcera jsem delala tento recepis k veceri. Bylo to vynikajici. urcite nedelam naposledy. Dekuji za recepis,.
-
Vynikají recept,dělala jsem prvně a měl velký úspěch. Příloha bram.kaše. Nejvíce se mi k tomu hodí.
-
Eja57: Aj slovenská kuchyňa pozná plnené kapustné listy. Napriek tomu, manžel si ich obľúbil v NDR, ako vysokoškolák na brigáde. Tam ich servírovali so zemiakovou kašou.
Ale je pravda, že v manželovej rodine sa nevarili, u nás áno.
-
magdalenka: úplně náhodou jsem narazila na Tvůj komentář - že manžela zdravím
bramborová kaše ke golubcům přijde asi 98-ti lidem ze sta trochu úchylná, ale já jsem ta druhá....
-
magdalenka: chléb je správně - tak je znám z originální ukrajinské/bulharské/ruské kuchyně
-
mischelinka:
s knedlíkem
-
OndraGottwald: česnek, majoránka, rybí omáčka - to do klasických golubců opravdu nepatří, je to už jiné jídlo
-
OndraGottwald: krásné to máš
nechceš fotky přidat i k receptu?
-
Zdravím, dlouho jsem se na holubce chystal. A je hotovo. Do masa přidány dva stroužky česneku a ČL majoránky. V omáčce vynechána smetana, přidána PL cukru a PL rybí omáčky. Příprava v remosce. Mám malou remosku. Příloha nové brambory. Výborné jídlo.
Foto: https://www.rajce.net/a15400853 -
Dělala jsem poprvé,jen jsem neměla smetanu,tak jsem vynechala,ale přesto byly výborné
,Ktomu karlovarský knelík.Mňamka.Bodík letí
-
Dávno jsem nevařila
+
, díky za připomenutí
opět super foto
-
-
Pardón sem, pardón tam...
tušila som niečo také, ale poriadok musí byť!
Robím podobne - len varím, nepečiem. Manžel ich miluje, takže vždy poriadnu hromadu. A vyžaduje k nim zemiakovú kašu.Mne stačí chlieb.
-
magdalenka:
Mně se tam zkopírovala jenom půlka textu
Tak pardón, doplněno
-
Plněné zelné listy, dělám je, ale né moc často přetože nám chutnají.