

Golubky od Máši
Suroviny
- 1 větší hlávka zelí
- 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové 50/50)
- 1 mrkev (větší)
- 2 cibule
- 1 malá plechovka rajského protlaku
- 1 vejce
- 120 g rýže
- hrst strouhanky
- 750 ml hovězího vývaru ( když není - 1 a půl bujónové kostky)
- olej
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
Postup přípravy receptu
Hlávce zelí vyřízneme košťál, celou hlávku dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut.
Vyjmeme a opatrně sloupáváme jednotlivé listy, pokud se hlávka neprovařila celá, klidně po oloupání půlky ještě dovaříme.
U jednotlivých listů vyřízneme zbylou košťálovou část a list rozpůlíme (pokud chceme menší golubky), nebo trošku košťál rozklepeme paličkou a listy nepůlíme, pokud chceme větší závitky.
Rýži propláchneme, vysypeme do hrnce, přidáme vodu a trošku soli a povaříme než rýže změkne.
Nakrájíme cibuli na menší kostičky, ¾ mrkve nastrouháme na jemno, na oleji osmažíme do růžova, přidáme mleté maso, rozdrobíme na kousky a osmažíme. Osolíme, opepříme, přidáme ¾ konzervy rajského protlaku, zamícháme a přidáme sladkou papriku.
Maso a rýži smícháme v míse, přidáme vejce a pokud je směs moc řidká, přidáme i strouhanku.
Připravenou směsí plníme zelné listy. Na malé golubky stačí do jednoho listu cca 1 vrchovatá polévková lžíce masa. Balíme jako psaníčka, směs dáme do středu, ohneme boky přes směs a kraje přehneme.
Závitky skládáme na těsno do zapékací mísy, klidně můžou být 2 vrstvy na sobě.
Druhou cibuli nakrájenou na kostičky se zbytkem na jemno nastrouhané mrkve osmažíme na oleji do růžova, přidáme zbytek rajského protlaku, přilejeme vývar, pokud není vývar, přilejeme vodu a přidáme 1 a půl bujon kostky, provaříme a nalejeme na navrstvené golubky. Přikrejeme mísu pokličkou (popřípadě pořádně utěsníme alobalem) a pečeme na cca 190 až 200 stupňů cca 45 minut. Po určené době můžeme jeden závitek ochutnat, jestli je zelný list měkký a maso je propečené.
Podáváme s chlebem a kysanou smetanou, ale klidně i bez ní, hodí se i brambory
Poznámka od kuchařky
Receptů na golubky je tu sice taky dost, ale trochu se liší v ingrediencích a tyhle mám opravdu vyzkoušené, v práci jsem ochutnala spoustu variant golubků, ale tyhle byly bezkonkurenční :) Tímto děkuju Máše za recept :) Jinak recept je opět pravý "moldavský" :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Golubky od Máši
-
Naozaj výborné
Dávnejšie som robila plnené kapustné listy ale bez omáčky a nebolo to ono,tieto sú chuťovo úplne perfektné
Odporúčam!!!
-
nedavno delala pani v prostrenu
-
Je to úplně vynikající,včera jsem je poprvé skusila nikdy jsem to předtím nejedla,můžu jen doporučit,dnes je dělala i moje máma.
-
Tak fotečku jsem dodatečně přidala, takže receptík je komplet
-
Jeste v cechach jsem mela kamaradku z Kyjeva. Golubce delala stejne a byly pokazde uzasne, nekdy ovsem byla lina maso balit, tak pouze zeli nakrajela a vrstvila. Zeli, mlete maso, ryze, mrkev atd., az do spotrebovani vsech ingredienci. Nakonec vse zalila vyvarem s protlakem a dala zapect. Rikala tomu line golubce a na chuti jim to nijak neubralo. Byly vyborne i tak....
. Bodik posilam, je to vazne moc dobre jidlo a s tou zakysanou smetanou mnam....
-
+3
-
uložila jsem
-
Hmm, to se mi moc líbí!!
-
Hezké