Vzpomínky na dětství: Jak uvařit skvělou krupicovou kaši nebo rajskou s knedlíkem?
13. 10. 2021 Vaření
Zdánlivě obyčejné pokrmy bývají často mezi těmi nejoblíbenějšími a kolikrát si na dobroty z dětství s nostalgií vzpomeneme i v dospělosti. A proč si vlastně neuvařit to, co nám chutnalo, když jsme byli malí? Pojďte se s námi vrátit do časů pohody!
Krupicová kaše
Nejlépe ji určitě připravovala maminka nebo babička. Hustá kaše bez žmolků a připálenin, posypaná kakaem, skořicí a cukrem a zakápnutá trochou másla, to je delikatesa, za niž by se nemusela stydět ta nejlepší restaurace. Však se taky tahle kaše na menu mnoha restauraci opět vrací! A jak tuhle dětskou dobrotu připravit co nejlépe? Záludnosti vás vlastně čekají dvě. Kaše se může připálit a můžou v ní být žmolky. Ani jedno nechcete. Dá se tomu naštěstí předejít. Proti připálení existuje jedna malá finta. Vymažte před vařením hrnec máslem a až pak do něj vlijte mléko. Trochu másla můžete vmíchta také do vařicí se kaše. Žmolkům a různým hrudkám zase pro změnu zabrání, když se budete kaši věnovat. Chce to opravdu poctivě stát u sporáku a míchat, míchat, míchat. Případné tvořící se hrudky lze ještě zavčasu ŕozmíchat metličkou. Některé hospodyňky také nedají dopustit na „namáčení“. To znamená, že si krupici předem vsypete do mléka a necháte nejméně půl hodinky odpočinout. Kaše by se pak měla uvařit rychleji a bude i lépe stravitelná. Základní video recept na skvělou kaši najdete na našem webu. Tady vám nabízíme ještě tipy navíc.
Jak ji vylepšit: Kaši můžete vařit ve smetaně, nebo alespoň smetanu do mléka přidat. Kaše bude jemnější a lahodnější. Na dokončení na talíři použijte čokoládu místo kakaa, případně i rozdrobené sušenky, třeba lotusky. A extra tajný tip: Kaši servírujte na mělkém talíři, bude rychleji chladnout.
Mohlo by vás zajímat
Rajská omáčka
Patří k nejoblíbenějším omáčkám české kuchyně. Kvalitní rajský protlak, skořice, cukr a správné provaření udělají ze zdánlivé obyčejnosti delikatesu. Jak udělat rajskou jako od babičky, o tom jsme psali už dříve, v dnešním článku si řekneme, co k ní. Ačkoliv typicky se k rajské podává plátek hovězího masa, dětem i dospělým zachutnají kuličky z mletého masa. Můžete do nich přidat špetku skořice, pak budou s rajskou ladit ještě lépe. Domácím knedlíkem se taky nikdy nic nepokazí.
Jak ji vylepšit: U rajské je důležité správně vybalancovat slanou, sladkou a kyselou chuť. Patří tam totiž všechny tři, ale žádná by neměla příliš převažovat. Chuti pomůže taky skořice, ale pozor, sama o sobě je nasládlá.
Špagety s kečupem
Tohle nejjednodušší jídlo na světě asi milují všechny děti. Tedy české děti. Ty italské tuhle kombinaci neznají. Italské děti jsou zvyklé konzumovat těstoviny s boloňským ragú. A to je také to, jak můžete tuhle dobrotu vylepšit vy. Bude to sice trochu pracnější, ale celá rodina si víc pochutná a všichni strávníci navíc získají v jídle i potřebné bílkoviny z mletého masa. Zkuste udělat skvělou boloňskou omáčku podle našeho video receptu.
Jak je vylepšit: Jistě, nejsnazší verze jsou vařené těstoviny, kečup a sýr. Pokud děti trvají na této variantě, zvolte alespoň kvalitní chuťově výrazný sýr, třeba goudu a kvalitní kečup s vysokým obsahem rajčat. Těstoviny uvařte správně, tedy v dostatečném množství osolené vody a na skus. Přesný návod, jak správně vařit těstoviny, najdete zde. My vám už můžeme popřát jen dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak uvařit rajskou omáčku jako od babičky? Chuti pomůže mrkev i skořice!
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 12 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 14 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Legendární ruská vejce vznikla jako z nouze ctnost, ale oblíbili si je všichni
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Vzpomínky na 20 jídel ze školní jídelny: Proč nechceme nebo nemůžeme zapomenout?