Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je nutno dodržet.
Co potřebujeme?
- Dostatečné množství vařící vody. Vzhledem k tomu, že se těstoviny hodně navaří (= varem nabudou na objemu), dáváme na každých 100 g suchých těstovin 1 l vody. Voda musí opravdu pořádně vařit.
- Dostatečné množství soli. Těstoviny hodně soli vsáknou, takže je nutné vodu osolit opravdu výrazně, jinak budou zcela bez chuti. Na každý litr vody patří 1/2 lžíce soli. Dokonce i při dodržování tzv. neslané diety se doporučuje vodu na těstoviny sice méně, ale osolit.
Jak vaříme
Do dostatečného množství vroucí osolené vody vložíme těstoviny a voda musí opět rychle přijít do varu. Hrnec nezakrýváme poklicí, protože těstoviny by vzkypěly. Pak je promícháme, zmírníme plamen a dovaříme podle návodu, občas promícháme, aby se neslepily. Těstoviny z čerstvého těsta vaříme přibližně poloviční dobu než suché. Těstoviny vaříme jen tzv. na skus (al dente). To znamená, že při kousnutí cítíte, že koušete do těstoviny, nedají se rozmáčknout. Rozvařené těstoviny jsou nechutné a překvapivě těžší do žaludku.
Těstoviny můžeme vařit i ve vývaru (např. z uzeného masa), dostanou lepší chuť.
Co s těstovinami po uvaření
Uvařené těstoviny ihned scedíme, nikdy neproplachujeme, ale zakápneme trochou oleje a promícháme, aby se neslepily. Pak už pokračujeme podle receptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 1 hodinou
Pečené batáty
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
Jak správně vařit bulgur? Obilninu s jednoduchou přípravou a skvělou chutí si určitě zamilujete
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
28. 1. 2024 17:43
27. 1. 2024 11:04