Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Péct cukroví z másla nebo levnějšího tuku? Rozdíly jsou znát!
Zdroj: Šárka Adámková

První adventní neděle se přiblížila a vy už jistě přemýšlíte, co budete letos péct, případně už máte dokonalý plán. Pokud však váháte nad tím, jaký druh tuku zvolit do těsta na rohlíčky, perníčky a jiné cukroví, možná vám tento článek napoví!

Na vlastní plech

Food blogerka Šárka Adámková, autorka instagramového účtu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého se rozhodla otestovat pro vás ve vlastní kuchyni se stejným receptem dva druhy tuků. Jak to dopadlo, o to se s vámi dnes podělí. Dáváme slovo Šárce a přejeme příjemné pečení i počtení:  

Maminka se poslouchá

Přiznávám se. Pečení cukroví mě fakt baví, a i když každý rok říkám, že příště se už před svátky určitě raději vyspím a cukroví koupím, stejně mi to zase nedá. Kromě toho, že léta peču naše oblíbené druhy, tak každý rok ještě navíc experimentuji. Letos je ale jeden experiment hned předvánoční a přivedla mě na něj máma. To jsme si takhle nedávno volaly a já si stýskala, jak je všechno drahé.
„Tak peč z Hery, stejně to nikdo nepozná!“
Víte, co se říká, maminka a režisér…však to znáte. Musela jsem to aspoň zkusit! Jednu poloviční dávku. Mrkvové kytičky. Cukroví je to bez cukru, sladkou chuť zajišťuje nastrouhaná mrkev. Vzhledem k tomu, že letos hodně lidí řeší doslova každou korunu a Vánoce jsou vždycky výdaj navíc, je dilema máslo versus Hera (či jiný tuk) pochopitelné. Rozdíly v ceně jsou značné. Ovšem ve výsledku taky. Ale nepředbíhejme.

Před pečením

Recept na mrkvové kytičky sestává pouze ze tří surovin – másla, nastrouhané mrkve a mouky – a trošky prášku do pečiva. Na celou dávku těsta potřebujete 350 g hladké mouky, 150 g jemně nastrouhané mrkve, 250 g Hery nebo másla a 2 lžičky prášku do pečiva. Jak vidíte, tuk v tomto případě hraje velkou roli, protože je ho tam poměrově docela dost. Tudíž je to ale ideální recept na cukrářské experimentování. Odvážila jsem tedy zvlášť do dvou nádob vždy čtvrtinu mouky a čtvrtinu mrkve a pak jsem do mísy přidala máslo a do hlubokého talíře Heru. Důvod volby nádob byl čistě pragmatický: nezapomenout, kde co je! Mísa = tam je máslo. Jelikož jsem nechala máslo předem změknout, s oběma těsty se pracovalo dobře. Pocitově bylo to s Herou možná malinko mazlavější, těsto s máslem pro změnu kompaktnější. Obě těsta jsem, uhnětená do koule a zabalená do folie, dala do lednice vychladit.

A jde se vykrajovat

Po vyndání z lednice bylo potřeba těsta rozválet a vykrojit z nich různé tvary. Zatímco těsto s Herou šlo zpracovávat hned, to máslové bylo chladem hodně ztuhlé a bylo nutné zapojit více síly. Jinak to šlo ale jako po másle, a to v obou případech. Vál je potřeba lehce poprášit moukou, ale pozor, ne moc, jinak se zapracuje do těsta a výsledek to ovlivní. Záměrně jsem vykrojené tvary dala na jeden plech a pekla společně v předehřáté troubě při 175 °C  celkem 10 minut.

Sladké finále

Po vyndání z trouby držely kytičky z Hery perfektní tvar, zatímco z másla se malinko zmenšily, ale skoro neznatelně. Vykrajovátko jsem použila na obě těsta stejné. Jakmile kytičky vychladly, ochutnala jsem jednotlivé kousky samotné a pak ještě slepené marmeládou a pocukrované. O totéž jsem požádala dobrovolného testera, svého syna, který ovšem nevěděl, které kytičky jsou z kterého těsta. Na výsledku jsme se jednoznačně shodli. Chuť cukroví z másla je plná, bohatá a lehounce nasládlá. Ačkoliv v těstě není žádný cukr, pocitově to vypadá, jako by tam byl. Cukroví s máslem je také křehčí a malinko lístkuje. Oproti tomu cukroví z Hery je chuťově méně výrazné, v porovnání s máslovým trochu mdlejší a pečivo je také trochu měkčí. Na pohled jsou oba výsledky k nerozeznání, ale rozdíl v chuti znatelný je. Hera se proto podle mě bude spíše hodit do perníčků, které mohou díky ní být hned měkké a nebudou potřebovat odležení. Máslo bych za sebe upřednostnila v lineckém těstě a na rohlíčky, kde i jemné chuťové rozdíly hrají roli. Naopak u ořechů je asi možné Heru použít, o výraznost se postarají právě vlašáky a koření. Ale stejně je nejdůležitější, aby to vyhovovalo právě vaší chuti, a proč si to nepřiznat, i peněžence. Někdy přece stačí, že to doma voní.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více