Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, jak skladovat vánoční cukroví? Pořiďte si plastové dózy, krabice či keramické hrnce
Zdroj: Silviarita Pixabay

Přemýšlíte, jak to udělat, abyste měli letos o Vánocích cukroví pěkně vláčné? Tajemství tkví nejen ve včasném pečení, ale také ve vhodném skladování. V žádném případě nestačí srovnat všechno cukroví do jedné krabice, a tu dát na balkon. Každý druh si totiž žádá to své...

V klidu si všechno naplánujte

Šikovný itinerář se vám bude hodit i při pečení cukroví. A nemusíte panikařit ani v případě, že jste ještě s pečení nezačali. Stále je dost času. První adventní víkend je teprve před námi, tak si můžete v klidu projít náš kalendář vánočního pečení a rozhodnout se, co kdy budete připravovat, podle toho nakoupit a ostatně i podle toho zjistíte, kolik "úložného prostoru" potřebujete. 

Kam s ním?

Zvlášť pokud se chystáte napéct cukroví ve větším množství, tak byste měli už předem vědět, kam ho uskladníte. Základem pro správné rozležení jsou temné, chladné a suché prostory. Takže v tomto případě jsou ve výhodě ti, kteří mají spíž nebo sklep. Jinak musíte vzít zavděk chladnou předsíní nebo balkonem. Poslední uvedené místo však není úplně ideální. Lepší variantou je, když ho máte zasklený. Jinak budete muset neustále hlídat venkovní teploty, které by neměly klesnout pod nulu, aby cukroví nepřemrzlo. Samozřejmě se u některých druhů neobejdete ani bez lednice.

Co byste si měli připravit

Předem byste si měli nachystat nejen ingredience potřebné k samotnému pečení, ale měli byste mít při ruce i předměty, do kterých budete cukroví ukládat. Jedná se především o:

  • kartonové krabice, plastové a plechové dózy a hrnce či mísy z keramiky
  • ubrousky, papírové utěrky, alobal a pečicí papír
  • venkovní teploměr, pokud potřebujete sledovat teplotu na balkoně

Krabice nesmějí být od jiných potravin, měly by být buď nové, nebo třeba od kuchyňských spotřebičů apod. Praktické jsou krabice od pizzy, kam cukroví uložíte jen do jedné vrstvy, takže se vám nerozmačká. Tyto obaly ale nesmějí být použité, protože vanilkové rohlíčky s pizzovým aroma by vám asi moc nechutnaly. Každý druh cukroví byste měli skladovat zvlášť, případně podobné druhy oddělit alespoň pečicím papírem nebo ubrouskem. Pokud pečete také cukroví bezlepkové, uložte ho do samostatné krabice.

Na změknutí potřebují několik týdnů perníčky a staročeské zázvorky. Aby se pěkně rozležely, k tomu vám poslouží keramická nádoba, ideálně taková, která se dá přiklopit. K tomu se hodí různé hrnce nebo pekáče. Vnitřek nádoby pečlivě vyložte alobalem, a pak do ní ve vrstvách narovnejte cukroví. Každou vrstvu můžete jemně postříkat rumem. Nejpohodlnější je nalít trochu rumu do nádoby s rozprašovačem. Alobal dejte i na horní vrstvu a celé to přikryjte poklicí. Pokud jste s pečením perníčků zaváhali a máte obavu, že budou tvrdé, můžete vyzkoušet radu našich babiček. Do nádoby dejte půlku jablíčka, z něhož se postupně uvolní šťáva a prostor se tak zvlhčí. Položte ho však až nahoru, pod pokličku, aby se nedotýkalo perníčků, a nezapomeňte ho po pár dnech vyměnit.

Vanilkové rohlíčky dejte do krabice

Neplněné cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny, linecké apod., narovnejte do plastové dózy, kterou předem pečlivě vyložíte ubrousky nebo papírovými utěrkami. Máte-li k dispozici chladnou místnost, můžete je klidně dát i do papírové krabice. Nezapomeňte rozložit ubrousky i na horní vrstvu a krabici přiklopit víkem. Když potom linecké slepíte nebo cukroví polijete nějakou polevou, měli byste je přendat do papírové krabice, případně plastové dózy, a jednotlivé vrstvy oddělit pečicím papírem tak, aby se vám k sobě nepřilepily. Zavřené krabice opět uložte na temné a chladné místo. Výjimkou jsou sušenky, které mají zůstat křupavé. Toho docílíte tím, že je dáte do plechové dózy, kterou uzavřete a uložíte v nepřetopené, nicméně vytápěné místnosti, třeba na dno skříně v ložnici.

Kokoskám svědčí papírové sáčky

Plastové ani jiné krabice či dózy se nehodí pro uskladňování cukroví, které se připravuje z vaječných bílků, jako jsou kokosky nebo sněhové pusinky. Ty se musí uchovávat v suchu, takže je nejlepší dát vždycky pár kousků do papírového sáčku. Tyto sáčky pak můžete narovnat do velké kartonové krabice. Tak zajistíte, že se k pečivu dostane vzduch a nenavlhnou.

Nepečené cukroví patří do lednice

Samostatnou kategorií je cukroví nepečené, jako jsou třeba rumové kuličky nebo vosí hnízda. To je nutné uchovávat v lednici, protože se rychle kazí. Uskladňujte ho v plastových dózách s dobře těsnicími víčky, které pro jistotu ještě ze všech stran vyložíte alobalem. Jedině tak zajistíte, aby cukroví „nenatáhlo“ vůně z uzenin a dalších pochutin, s nimiž v ledničce sousedí.

Zamrazujte jen cukroví bez krému

Když vám cukroví zbude, můžete ho bez obav zamrazit v uzavíratelných plastových dózách vyložených alobalem a dát si ho k čaji, až na něj dostanete chuť. To však platí pouze pro cukroví bez krémů. Jinak riskujete, že bude v nich použitý tuk už žluklý a způsobíte si tím trávicí potíže.

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více