Linecké citronové - křehké

mirca75 Kuchařka: mirca75

Dle velikosti Cukroví , Pečené 154 názorů

Suroviny

300 g hladké mouky
280 g tuku (Hera,máslo)
180 g cukru moučky
200 g solamylu
2 žloutky
1 prášek do pečiva
šťáva z půlky většího citronu
Recept si zatím oblíbilo 102 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, solamylem a uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, citronovou šťávu, mírně promícháme na kašičku (aby to pak zbytečně neprotékalo), přidáme tuk (já ho strouhám) a rychle vypracujeme hladké těsto.
    Necháme jej chvíli v chladu odležet.
    Těsto lze udělat i tzv. dopředu - pak zabalit do mikrotenového sáčku, dát do chladničky a dělat z něj cukroví až třeba za den, dva.

  2. Odpočinuté těsto rozválíme na placku, ne méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme - a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary.
    Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění (každý dle své trouby). Já peču na horkovzduch na 180°C, po pár minutách ztlumím na 170°C a peču do bleda - asi 10-12 min.

  3. Cukroví potírám marmeládou - linecká, jahodová - a jinak lze i citronovým máslovým krémem.


    ! Pozor nehodí se do formiček, je jen na vykrajované cukroví !

Poznámka

Dříve než někteří začnou s připomínkami, že lineckého je zde už hodně, tudíž není proč mít další recept, podotýkám, že jsem poctivě prohlédla všechny recepty na linecké a tento druh těsta se solamylem a citron. šťávou jsem tu nenašla. Pakliže někdo toto těsto najdete, samozřejmě ihned poprosím o smazání mého receptu.

Recept na těsto, jsem dostala před lety od maminky kamaráda, tudíž je nejen mnou hodně krát vyzkoušeno a vždy všem chutná.

Je dobré z těsta vykrajovat ne moc složité tvary a dodržet minimální sílu těsta, protože cukroví je opravdu jemné a křehké a zbytečně se pak láme.

Doufám, že jsem vás touto poznámkou o křehkosti neodradila od vyzkoušení, protože toto těsto si vyzkoušet opravdu zaslouží.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 913 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Linecké citronové - křehké

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Frantiska: Jen přeposílám, z předešlé diskuze ! Dnes jsem pekla tohle výborné linecké a použila jsem "zatím neznámý bramborový škrob" s názvem Semarmyl od slovenské firmy Kávoviny Sereď. Prodává se pod názvem Dobrý kuchár asi řada výrobků. Koupeno v Kauflandu !To bylo překvapení, to linecké nikdy,ale nikdy nebylo tak dobré, jako dnes , ten škrob naprosto překvapil, nechala jsem odležet těsto 48 hodin ! Opravdu jsem naprosto v šoku , jaký výrobek jsem v Kaufu koupila. Klasiku měli vyprodanou , takže náhrada dopadla naprosto nad očekávání. Pokud ho najdete , tak si na toto linecké kupte Semarmyl. Snědla jsem asi 10 nenaplněných koleček , jen tak!

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Veronika.Hrozna: jsem trochu zmatena :) asi vyzkousim, ktery je ten novy, ze se nemusi mazat?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Jo, nekoupil jste si ten správný škrob! S tím novým jsou o 50% lepší, voňavější, chutnější! Ty se ani mazat nemusí ! :yes::-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Po třech letech jsem znovu napekl:
    Paralelně dávku se škrobem a druhou pouze s moukou.
    V rcp stojí psáno: "... rozválíme na placku, ne méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme..." Když jsem viděl, že kolečka při pečení vyběhla jak malé koblihy, tak další plechy jsem už dělal z těsta vyvalovaného na 2mm a vše bylo OK :-) (posléze jsem slepoval tlusté s tenkými a nižádné se nezlomilo)
    Ano, hned po upečení jsou kolečka ze škrobu křehčí :yes:
    Ano, 24 hod. po pomarmeládování jsou kolečka ze škrobu křehčí (ale jeden z degustátorů to už nerozeznal)
    Ano, 48 hod. po pomarmeládování jsou kolečka ze škrobu křehčí ale rozdíl je nepatrný.
    A dnes, tedy 144 hod. před předpokládanou konzumací pro mou osobu, která se bezhlavě vrhá k sousedovi přes plot pro pírko z přepeřující slééépky, z toho plyne: No a proč bych měl místo mouky 10,-/kg dělat cosi ze škrobu 200,-/kg (gustin), když ve finále to stejně nikdo nepozná, he? ;-):-):-D:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Já dnes dopékala "poslední" várku lineckého , doufám, že zbyde aspoň na Štědrý večer pár kousků.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Veronika.Hrozna: mě na tom mrzí, že i to málo se rozdá. Holky - dcera i snacha řeknou : " máš to nádherné" a vezmou si kus šunky. Jen dceřin nejhlavnější šéf projevil přání, abych jim i nadále projevovala přízeň.:-) A vnoučata? darmo mluvit. Ani rohlíček. Jak to není polévka...Leda tak ujídat syrové těsto.Upekla jsem asi 19 druhů, do krabice jsem naskládala na velikost velkého podnosu, dám do mražáku kvůli krémům a zbytek jde z domu. Už jsem to tak udělala vloni a osvědčilo se mi to. Teď si v práci ještě každý vezme, ale po Vánocích se s cukrovím jen pohazuje.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: Mě to taky vynosí , perníkové balíčky na Mikuláše pro kolegy, To nakoupím celofánový sáčky převážu a těch balíčků je kupa tak asi 40 kusů. Linecké od Mikuláše do Vánoc taky berou do práce na tácek a domů. A taky je u nás ve zvyku ráno ke kávě po celý prosinec si taky dát pár perníčků, ať má člověk pocit, že budou Vánoce. A ono se to nasčítá. Takže peču obvykle vše několikrát dle potřeby !

    Odpovědět

  • Mia24 Mia24

    Tenhle recept používám už několik let a je to pořád stejně "žravé".. <3<3<3:-Q:-K:yes:

    Odpovědět

  • mimosa mimosa

    Tak já letos toto peču taky už 4. rokem a i na velikonoce,ve tvaru vajíček.Nemá to chybu ,znovu díky za recept:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Simona Skolakova: Simonko ano, naše životy se ubírají různě, ale jídlo zůstává :-K. Těší mě to. Už kvůli paní, od které mám recept. Byla velmi milá a ze zájmu o rcp by měla velkou radost.

    Odpovědět

  • Wikki Wikki

    Mám upečeno, dala jsem polovinu a másla a Heru, Jsou výborné, úplně se rozplývají.:yes:

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Veronika.Hrozna: No vidíte, já bych pekla, až bych brečela - mám asi milion receptů, ale každý jen zobne a víc nic. Abych udržela co největší sortiment, všechno dělám z půl nebo třetinové dávky a stejně se skoro všechno vynosí pryč. Do práce, jako dárek...A to jsme velká rodina. Dcera tvrdí, že je to tím, že zákusek máme každou neděli ke kávě, tak vánoční není žádané. Kdysi, když byly děli tak v pubertě, jsem nakonec téměř všechno rozdala sousedům:-):-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    mirca75: Mirko je fantastické,že stále receptík ač vložen 2009 stále žije,co víc si přát;-):yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    mirca75: Vánoční stálice ? Spíše předvánoční, ono je to fakt strašné, ale již několik Vánoc prostě nezbylo na Štedrý den žádné tvoje linecké! Teď jsem pekla již 4 x a dala polovinu lineckého do mrazáku do krabic a v špajzu jsou perníky + "troška" lineckého - vymlouvám se , že víc není ! Snad letos nebudu dělat na poslední chvíli zase rumové kuličky.;-) Udělala jsem z něho i kolečka pod sněhové pusinky, rohlíčky plněné kávovým krémem , kolečka s čokoládovým krémem a rybízovým džemem , mám v plánu i citronová kolečka , takže do těsta přidám citronovou kůru . Takže univerzální těsto na drobné pečivo ! Všem to chutná, tak co :-!:-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Líbí se mi, jak jste s receptem krásně "srostla" a jste ochotná ho bránit snad i vlastním tělem ;-). Už v roce 2012 jste si ho oblíbila a stal se u Vás evidentně vánoční stálicí. Děkuji Vám za to:-K

    Odpovědět

1 2 3 4 6 9 11

Tématické fráze: nejlepší křehké linecké cukroví křehké linecké těsto křehke linecke cukrovi krém na linecké cukroví citronový krém do cukroví citrónové linecké cukroví křehké linecké těsto recept citronový krém na cukroví linecké cukroví citronové krém do lineckého cukroví linecké citronové vykrajované linecké citronové cukroví citrónové cukroví vynikající linecké cukroví citronové linecké těsto krém do lineckého krémy na linecké. cukroví linecké těsto citronove linecké cukroví se solamylem vynikající linecké

Zapomněl/a jsem heslo